Проф. Христова за "Спутник V": Добре е от EMA да я проверят

Тя призова всички да се вслушат в съветите на експертите
29 апр 2021 08:51, Ния Христова
64
Имунизацията с ваксината срещу COVID-19 на "Янсен" у нас вече започна. Вчера от здравната комисия одобриха и "Спутник V" за внос, но руската ваксина все още не е получила зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Какво трябва да знаем за двете нови ваксини?
 
"Двете са много сходни. И двете се основават на човешкия аденовирус, те са векторни по подобие на ваксината на "АстраЗенека". Добре е, че се взе решение да се проведат преговори, но преди да започне да се използва (Sputnik V, бел. ред) е добре регулаторен орган да прегледа и потвърди данните за ефективност и безопасност. Когато се работи с хора, трябва да има твърди доказателства, че нещата са така, както са описани", заяви зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя призова всички да се вслушват в съветите на експертите, както и данните да бъдат потвърдени.
 
"Далеч съм от мисълта, че ваксината не е хубава, но всички ваксини досега (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, бел. ред.) бяха проверени от EMA. Клиничните изпитвания бяха проверени, верифицирани и преговорите са започнали, това предстои и за "Спутник V", посочи проф. Христова.
 
Зам.-директорът на НЦЗПБ увери, че еднодозовата ваксина на "Янсен" е безопасна, тъй като е получила зелена светлина от регулаторните органи FDA и EMA. Ваксината е надеждата за това нещата в туризма да се задвижат, и да донесе спокойствие в сектора.
 
Как да различаваме фалшификати?
 
"Те се разпространяват с фалшиви сайтове. При ваксините получени с държавна поръчка, разпределени на лекари и ваксинационни центрове - там няма от какво да се притесняваме. Отделни хора в желанието си да избързат и да не изчакат реда си, се доверят до неясни онлайн сайтове. Там рискът е за всички", изтъкна здравният експерт.
 
Доближаваме се 800 хил. ваксинирани. Можем ли вече да говорим за край на пандемията?
 
"Въпросът за стадния имунитет стои сложно. Трябва да знаем какъв гоним. 70% няма да е достатъчен, за да ликвидира пандемията, нужен е 85% до 90%", отбеляза проф. Христова.
 
Оптимистичен по думите й е увеличаващият се процент на невъзприемчиви лица.
 
"Вирусът в тях няма бъдеще. В Израел видяхме, след наложените задължителни ваксинации останаха единични случаи. Бях убедена от самото начало, видях как и у нас хората осъзнаха опасността от вируса и напълно безопасността на ваксините. Очакваме нови десетки хиляди дози. Очаква ни едно спокойно и хубаво лято", завърши зам.-директорът на НЦЗПБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
7
 
! Отговори
Идеалист преди 2 години
Тази е комисионерка!
35
1
 
4
 
! Отговори
Idealist преди 2 години
Защо само предлагате генетични ваксини? Няма никакъв избор на ваксини, те са все едно много салами, но сурово опущени. Искам ваксина без РНК!
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези от ЕМА нали провериха АстраЗенека?
33
6
 
1
 
! Отговори
до Стига вече преди 2 години
каква Португалия бе, лъжец. Нищо не е падало. Да не би да имат за седмица само 5 умрели и 85 заразени
32
2
 
12
 
! Отговори
тя преди 2 години
Няма да получи "зелена светлина " само защото е руска ! По - добра е от английската и американската , ама а де !
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕМА одобрява всички ваксини наред, но със Спутник V нещо не бърза. Явно тя самата чака зелена светлина.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 37Бразилия ли се отказа или я отказаха? Нека бъдем точни.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво стана когато ЕМА провери Астра Зенека? През ден излизат с ново становище и не казват нищо конкретно. Безполезна агенция.
28
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бразилия СЕ ОТКАЗА от руската ваксина, след като вече беше заявила огромно количество.
27
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХАЙДЕ СТИГА ПРОПАГАНДА ЦЕЛТА НА КОВИДА Е ЯСНА НА ВАКСИНИТЕ СЪЩО СРЕЩУ БОЙНО ОТРОВНО ВЕЩЕСТВО ВАКСИНА НЯМА ФАКТ
26
3
 
4
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
До до 21 до Само питам..... пич,почти всичките т.нар. русофоби са първосигнални... Значи и в Бразилия са русофоби? А колкото до сигналите русофилите на кой сигнал реагирате?
25
3
 
4
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
До до Само питамЛъжите ти няма да помогнат. В Унгария Спутника не е масова ваксина. Орбан закупи около 300 000 дози за да демонстрира независимост.
24
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видяхме ги в ЕМА, какви експерти са. Кукли на конци - както им кажат, това одобряват. Както им напишат това казват. Всичко е въпрос на политика, населението им е последна грижа.
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само че, русофилите ще си сложат Модерна, колкото и да агитират за Спутник.
22
6
 
6
 
! Отговори
до 21 до Само питам преди 2 години
Споко пич,почти всичките т.нар. русофоби са първосигнални и винаги вярват на пропагандата по медиите,които се държат именно от хамериканците
21
5
 
5
 
! Отговори
до Само питам преди 2 години
Може да питаш Орбан,премиер на държава членка на ЕС,защо в неговата страна препочитат тази ваксина. А за Словакия нещата са чисто политически:Чехия и Словакия са си един народ,след като едните почнаха да си ги мерят с Русия,съвсем логично е и другите да подкрепят по някакъв начин,за съжаление това е за сметка на хората.Не е ли странно,че Словакия са поръчали ваксните и решават да не ги използват,ТОЧНО в момент на политически конфликт м/у Чехия и Русия?!?
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професорке а тази твоя любима ЕМА провери ли Астра Зенека преди да я пусне та умряха хиляди хора от нея ?
19
3
 
9
 
! Отговори
Чака преди 2 години
До ти да видиш Тая *** ПРОФЕСОРКА и тя се нареди на краварската ясла.
18
10
 
7
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
До Факт...... Спутник е единствената ваксина до сега,която не е показали странични..... Затова ли в Словакия се чудят какво да правят с 200 000 дози Спутник, които купиха а в Бразилия отказаха да сертифицират руската ваксина?
17
12
 
6
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Спутника става единствено за пропаганда на режима на Путин!