Броим за къща край София колкото за апартамент

Хит на пазара на имоти са обзаведените жилища
30 апр 2021 14:28, Елка Василева
91
Броим за къща край София колкото за апартамент
Снимка: архив, БГНЕС

Между 60 000 и 200 000 евро сме готови да броим за къща край София. Това на практика означава, че цените на селските къщи вече са на тези на апартамент в столицата.

Дори и в непрестижен квартал вече не може да се купи дори панелна гарсониера за по-малко 60 000 евро.

Панелно жилище от 43 квадрата в „Люлин 4“ например се продава за 62 000 евро, докато 30-годишна къща от 70 квадрата в с. Петърч, което е на 20 км от столицата, е обявена на цена от 79 000 евро, пише „Монитор“.

Междувременно стана ясно, че в столицата най -търсени са двустайни обзаведени апартаменти с квадратура от 55 кв.м на цени около 110 хил. - 120 хил. евро заедно с гараж или паркомясто.

Само за такива жилища на зелено в зависимост от локацията се влиза в сделка на нива от 60- 80 хил. евро. Интерес има и към тристайни апартаменти в диапазона от 160 хил. – 180 хил. евро с опция за паркиране, сочи анализ на пазара на една от агенциите за недвижими имоти.

Къщи пък в самата столица с двор и квадратура около 350 кв.м с три, четири или пет спални, част от затворени комплекси или самостоятелни се предлагат на цена от 300 хил. евро.

Активността на инвеститорите се засилва през първото тримесечие на 2021 г. Нараства търсенето на парцели с възможност за построяване на бъдещи сгради от 1500 до 5000 кв.м РЗП. Купувачите са склони както да заплатят цялата сума, така и да придобият парцела на обезщетение или смесен вариант.

Увеличава се и процентът на купувачите, разчитащи на банков кредит. Вече близо 60% от купувачите разчитат на такова финансиране, което е очаквано на фона на продължаващата тенденция при банките за все по-ниски и атрактивни лихви, се казва в анализа.

Активното финансиране от банките на сделки с жилищни имоти и рекордно ниските нива на лихвите по ипотечните кредити са част от причините за големия брой сделки с имоти през първото тримесечие, става ясно от анализ на имотната компания Arco Real Estate.

Купувачите вече търсят по-големи имоти с повече помещения, кабинет и големи тераси, както и в затворени комплекси.

Липсата на инвестиционна алтернатива за българите и желанието да спасят спестяванията си от покачващата се инфлация са също част от причините за повечето сделки, считат в компанията.

В София се запазва тенденцията от края на миналата година да се търсят по-големи и завършени имоти.

В Пловдив купувачите се насочват към двустайни апартаменти в диапазона от 45 хил. - 65 хил. евро за апартаменти на зелено и от 60 хил. до 75 хил. евро за готови жилища. Сделки с тристайни апартаменти стават на нива от около 70 хил. евро до 90 хил. евро на зелено, а за завършени - от 80 хил. до 120 хил. евро. Най-предпочитани райони са централните и южните квартали в града.

Интересът към къщи в района и около Пловдив се запазва висок, като там сделките стават на цени от 50 хил. до 200 хил. евро в зависимост от проекта и големината.

Купувачите по Южното Черноморие са основно нашенци, живеещи зад граница, като двустайните апартаменти са от 30 хил. до 60 хил. евро за напълно готови и обзаведени апартаменти и от 50 хил. до 80 хил. евро за тристайни апартаменти. Водещо за българина е да няма такса поддръжка, пише имотната компания и допълва, че имотите по Черноморието се купуват предимно с лични средства, но има и сделки с банков кредит.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До xaxsasбШперплат, канадски модел, дрън, дрън. Ясно е че сте сковали кокошарник, в най добрия случай. Я кажи колко струваше документацията на строежа?
47
4
 
2
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 45 - Освен основите всичко останало го направихме от дърво, по канадски модел - панели от шперплат с топлоизолация помежду им. Супер елементарно е и ако се разровиш из интернет можеш да намериш или да си купиш готови проекти. Построи я за около месец от-до. А ако искаш нещо още по-алтернативно ти препоръчвам - Папа строит дом в тубата където строят с гипсокартон и пяна помежду му. Конструкциите са елементарни, но за ВИК и ток ползвай майстори, не е скъпо.
46
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато има балъци ще има и тарикати. Но идва времето за спукване на балона. Народа обедня хората от чужбина не пращат мъни и започва да се усеща стагнацията. Ще дойде времето когато жилищата ще станат непродаваеми. Те и сега са непродаваеми. Кои са тези които ще броят за панелна гарсионера 60 000 евро. Но всяко начало си има и край.
45
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 45И двамата говорят глупости, нито може да построи къща 130 кв. м. за 50 хиляди лева, поне не в последните 15-20 години а да твърдиш че ремонт на апартамент 90 кв. м. ти струва 70-80 хиляди лева е просто смешно освен ако материалите не са от чисто злато и цените за труд по десет от сегашните.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНО ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ВСЕ ПАК,ЧЕ ПОД РОМСКИТЕ МАХАЛИ СИ ИМА И ГОТОВА ИНФРАСТРУКТУРА...БОЯНА И ДРАГАЛЕВЦИ МОЖЕ ДА СА НА СЕПТИЧНИ ЯМИ АМА ХРИСТО БОТЕВ И ФАКУЛТЕТО СИ ИМАТ КАНАЛИЗАЦИЯ.
43
1
 
7
 
! Отговори
АРХИТЕКТ преди 2 години
АКО ИСКАТЕ ХУБАВО МЯСТО ЗА ИНВЕСТИЦИИ ГЛЕДАЙТЕ КЪДЕ ИМА РОМСКА МАХАЛА И БИВША КАЗАРМА!
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименДЯДО МИ ПРЕДИ ГОДИНИ ПЪТУВАЛ С ЕДИН ЧОВЕК ВЪВ ВЛАКА И СЕ ЗАПРИКАЗВАЛИ КОЙ ОТКЪДЕ Е...ДЯДО МИ КАЗАЛ:АЗ СЪМ ОТ ЕДНО СЕЛО МНОГО КРАСИВО, НА ХУБАВО МЯСТО!А ДРУГИЯТ ЧОВЕК ГО ПОПИТАЛ:А ИМАТЕ ЛИ РОМИ ВЪВ ВАШЕТО СЕЛО?АМИ НЕ ОТВЪРНАЛ ДЯДО МИ...Е ТОГАВА НЕ Е ХУБАВО СЕЛОТО ВИ,ОТГОВОРИЛ МУ СПЪТНИКА!
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТОЧНО ТАКА Е... РОМСКИТЕ КВАРТАЛИ СЕ НАМИРАТ В СТРАТЕГИЧЕСКИ ВАЖНИ И ВЪЗЛОВИ ЗА ИНВЕСТИЦИИ РАЙОНИ И В ТОЗИ СМИСЪЛ ПРЕДСТАВЛЯВАТ ОГРОМЕН ИНТЕРЕС ОТ РАЗЛИЧНИ КОМПАНИИ ЗА СТРОИТЕЛСТВО НА ЛОГИСТИЧНИ ЦЕНТРОВЕ И ЖИЛИЩНИ КВАРТАЛИ.ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО РОМИТЕ ОБИТАВАТ НАЙ-АПЕТИТНИТЕ ПАРЧЕТА ЗЕМЯ НЕ САМО В СОФИЯ.ФАКТ!КАКТО КАЗВАШЕ БАБА МИ:РОМ НА ЛОШО МЯСТО НЕ ЗАСТАВА.
40
2
 
6
 
! Отговори
До 45 преди 2 години
Зависи кога е правена!А ти в момента правиш ремонт......И в много случаи излиза по на сметка да направиш нова къща ,от колкото ,,подобрения " по стара такава ! Вечно излиза нещо непредвидено!!!
39
7
 
11
 
! Отговори
До 35 преди 2 години
Я да ми кажеш в коя европейска държава имотите са евтини ? Или наемите ? Или данъците? Аман от полуграмотни и полуинформирани всезнайковци!!!
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНАПРОТИВ ВЪПРОС НА ВРЕМЕ КОГАТО И В КВАРТАЛИ КАТО ФАКУЛТЕТО И ХРИСТО БОТЕВ ЩЕ СКОЧАТ ЦЕНИТЕ И НЯМА ВЕЧНО ДА СА НА ДЪНОТО...В ТОЗИ СМИСЪЛ ВСИЧКИ УРАБАНИСТИ И АРХИТЕКТИ СА ЕДИНОДУШНИ,ЧЕ НЕЗАКОННИТЕ РОМСКИ ГЕТА СЕ НАМИРАТ НА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРИВЛЕКАТЕЛНИ ЗА ИНВЕСТИЦИИ РАЙОНИ.НО ПУСТИ ПОЛИТИЦИ-ТРЯБВАТ ИМ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ.
37
13
 
0
 
! Отговори
дфф преди 2 години
До xaxsasКак успяхте да построите къща за 50 000 лева? Аз правя ремонт на апартамент 95 квадрата и не виждам как ще ми излезе по-малко от 70- 80 000.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
една зима без ток и вода и интернет.един *** катун или незаконно сметище до оградата иииии..???
35
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали купих къща до София и при продажбата и мутрите ме счупиха от заплахи и "бой" за да я купят без пари!
34
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде къде е по изгодно да имаш къща край некой голем град отколкото панелка в центъра например :)) Защо изобщо сте е написали тази статия, мейби некое брокерче е огладняло :)))
33
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако искате къща с 500 кв.м. двор на 8 -10 минути от НДК, и до 3 минути от летище София? просто минете до ж.к. Христо Ботев, аз също имам къща с 500 кв.м. двор, но предпочетох да си купя 125 кв.м. апартамент - панелен в съседния ж.к. Сухата река !Ако искате мога да Ви съдействам за имот в Хр. Ботев, къщата ми стои празна, ама май не искате там!
32
5
 
18
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До Ajax - Различни хора, различни идеали. Роден съм в София и живота в града е много приятен особено за сами хора до 30-40 годишна възраст. За последните 15 години си купихме 3 апартамента в Младост, вече обаче с брат ми сме на по 30 и работим дистанционно заради това сме се ориентирали към провинцията, а тук ще дадем апартаментите под наем на студенти и работещи по бизнес Центровете около Младост. Всеки квартал, село и полянка има своя чар и своето време.
31
6
 
20
 
! Отговори
Ajax преди 2 години
Виждам, че неудачниците отново са налазили и пръскат злоба. Умните хора инвестират в здраве и спокойствие т.е. далеч от софийската клоака. Там се ходи по необходимост - работа, здравно обслужване и т.н. Виждам, че някои се тюхкат на цените. Качеството си има цена. Преди половин година купихме къща в Лозен за 240 хил. евро и не бяхме единствените кандидати. Та така.
30
8
 
20
 
! Отговори
Лелеле преди 2 години
Видяхте ли какво става пред къщата на диктатора Борисов в Банкя , умрял е от страх да не го бесят.
29
0
 
1
 
! Отговори
НЕ БРОЙТЕ преди 2 години
До Анонимен 21"23 са бе, брой пак!"Да, прав си 23 са етажите.