Броим за къща край София колкото за апартамент

Хит на пазара на имоти са обзаведените жилища
30 апр 2021 14:28, Елка Василева
91
Броим за къща край София колкото за апартамент
Снимка: архив, БГНЕС

Между 60 000 и 200 000 евро сме готови да броим за къща край София. Това на практика означава, че цените на селските къщи вече са на тези на апартамент в столицата.

Дори и в непрестижен квартал вече не може да се купи дори панелна гарсониера за по-малко 60 000 евро.

Панелно жилище от 43 квадрата в „Люлин 4“ например се продава за 62 000 евро, докато 30-годишна къща от 70 квадрата в с. Петърч, което е на 20 км от столицата, е обявена на цена от 79 000 евро, пише „Монитор“.

Междувременно стана ясно, че в столицата най -търсени са двустайни обзаведени апартаменти с квадратура от 55 кв.м на цени около 110 хил. - 120 хил. евро заедно с гараж или паркомясто.

Само за такива жилища на зелено в зависимост от локацията се влиза в сделка на нива от 60- 80 хил. евро. Интерес има и към тристайни апартаменти в диапазона от 160 хил. – 180 хил. евро с опция за паркиране, сочи анализ на пазара на една от агенциите за недвижими имоти.

Къщи пък в самата столица с двор и квадратура около 350 кв.м с три, четири или пет спални, част от затворени комплекси или самостоятелни се предлагат на цена от 300 хил. евро.

Активността на инвеститорите се засилва през първото тримесечие на 2021 г. Нараства търсенето на парцели с възможност за построяване на бъдещи сгради от 1500 до 5000 кв.м РЗП. Купувачите са склони както да заплатят цялата сума, така и да придобият парцела на обезщетение или смесен вариант.

Увеличава се и процентът на купувачите, разчитащи на банков кредит. Вече близо 60% от купувачите разчитат на такова финансиране, което е очаквано на фона на продължаващата тенденция при банките за все по-ниски и атрактивни лихви, се казва в анализа.

Активното финансиране от банките на сделки с жилищни имоти и рекордно ниските нива на лихвите по ипотечните кредити са част от причините за големия брой сделки с имоти през първото тримесечие, става ясно от анализ на имотната компания Arco Real Estate.

Купувачите вече търсят по-големи имоти с повече помещения, кабинет и големи тераси, както и в затворени комплекси.

Липсата на инвестиционна алтернатива за българите и желанието да спасят спестяванията си от покачващата се инфлация са също част от причините за повечето сделки, считат в компанията.

В София се запазва тенденцията от края на миналата година да се търсят по-големи и завършени имоти.

В Пловдив купувачите се насочват към двустайни апартаменти в диапазона от 45 хил. - 65 хил. евро за апартаменти на зелено и от 60 хил. до 75 хил. евро за готови жилища. Сделки с тристайни апартаменти стават на нива от около 70 хил. евро до 90 хил. евро на зелено, а за завършени - от 80 хил. до 120 хил. евро. Най-предпочитани райони са централните и южните квартали в града.

Интересът към къщи в района и около Пловдив се запазва висок, като там сделките стават на цени от 50 хил. до 200 хил. евро в зависимост от проекта и големината.

Купувачите по Южното Черноморие са основно нашенци, живеещи зад граница, като двустайните апартаменти са от 30 хил. до 60 хил. евро за напълно готови и обзаведени апартаменти и от 50 хил. до 80 хил. евро за тристайни апартаменти. Водещо за българина е да няма такса поддръжка, пише имотната компания и допълва, че имотите по Черноморието се купуват предимно с лични средства, но има и сделки с банков кредит.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
Iwajlo преди 2 години
Може също така да се поинтересувате от инвестиция в криптовлаута и най-вече БИТКОЙН!Уверявам ви,че до няколко години ще съжалявате ако не го направите!Ако не другопоне се запознайте и направете проучване за криптовалутата Биткойн!
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някакъв журналист седнал та написал съчинение по картинка. Нито обяснил откъде си събрал данните, нито нищо. Просто писал.Отдолу се засилили да се карат кой колко пари има.Цър-ву-ли тръгнали да се надлъгват едни други. Нищо ново под небето.
66
1
 
3
 
! Отговори
Левон Хапарцумян преди 2 години
Тук цените само ще растат нагоре. Догодина ще е по 5000 евро/кв.м. в София. Аз ги разбирам тия неща. Който си мисли, че цените ще падат е болен.
65
2
 
2
 
! Отговори
Туск преди 2 години
айдееееее, антиброкерските *** се събраха, ама и ние не оставаме по назад, вече и ние си имаме зачислени списвачи по форумите дето да дават акъл и отпор на тия безделници, работата ни е да формираме позитивна нагласа към имотния бизнес и да караме хората да си мислят че правят добра сделка, аре бе тролчета аре бе волчета аре да ви видимеее
64
0
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
За консултация се обърнете към агенция за недвижими имоти Цв. Цв. Там ще получите най-добри оферти за продажби на жилища.
63
5
 
4
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Само да вметна, че в банките има милиарди спестовна влогове, под дюшека също. Преди Герб нямаше толкова много пари в с пестовни влогове.
62
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София е ***, много хора сме тук само заради работата, която обаче вече е дистанционна, така че ще работим от където си искаме.
61
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 47А я ми кажи колко получават българите и колко лесно се намира работа?
60
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДА ЖИВЕЕШ В КЪЩА Е НАИСТИНА ПО-СКЪПО И ПРИВИЛЕГИЯ,НО БАЙ *** Е ДЪРВЕН ФИЛОСОФ И ПРЕДПОЧИТА ДА ПЛАЩА ЦЯЛ ЖИВОТ ЗА АПАРТАМЕНТ,ОТ КОЙТО ДА ПЛЮЕ И ПСУВА ПО СЪСЕДИТЕ И УПРАВНИЦИТЕ.
59
2
 
10
 
! Отговори
Вътко преди 2 години
Варна си е 350 и Пловдив си е 350 хил. И просто са малки като територия и винаги са били сгъчкани. Като Хвърляте цифри поне мислете колко са реални. Има си данни, всичко друго е "една жена каза". Проста сметка сочи, че е глупаво да се говори, че София е 2 млн. Варна и Пловдив са 1,6 млн. Демек 3,6 млн. при положение, че България има малко под 7 млн. население. Само Русе, Бургас, Ст. Загора и тн. още 10 града и минаваме милион и така ще излязат хората 9 млн.
58
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 63Софето ясно ама къде забрави Варна и Пловдив :)) Във Варна не може да се диша, все пак разбирам хората които се преселват в големите градове, там е работата, там са и услугите, доколкото ги има разбира се :)) Варна от 350 к стана 800, Пловдив и те некаде там, Софето е отдавна пренаселено, всичко живо там мърда (по празниците намаляват драстично), те такива работи в кочинката :))
57
12
 
6
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 57 е да за довършителните работи се дават пари, но за програмист с 4бона заплата това са джобне пари за 2-3 месеца. Самото вдигане на къщата е много приятен и забавен процес, петима приятели я построихме с родителите му. На по долните коментари директно им казвам че брат ми е архитект и че не всичко струва пари, а подобни къщи се строят във всички напреднали държави - от САЩ и Канада та чак до Швейцария и са последен писък на модата. В 21ви в. младите работим за да се забавляваме.
56
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЕТО КАКВО КАЗАЛИ РОМИТЕ НА БАЙ ТОШО,КОГАТО ИСКАЛИ ДА ГИ ИНТЕГРИРАТ СРЕД БЪЛГАРИТЕ В ПАНЕЛКИТЕ:АЗ ИСКАМ КЪЩА С ДВОР И ГАРАЖ БЕ!ЕХ КОГА ЛИ ЩЕ ГИ СТИГНЕМ РОМИТЕ?
55
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В София цените скочиха почти двойно точно, заради Вас, защото всички искате да живеете в София! Който изкара пари в чужбина идва и не си купува в родния Пловдив или Стара Загора, а си купува жилище в София ! Това е истината
54
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление законите в България са такива, че просто те принуждават да си купиш стара панелка или *** ново строителство на замазка и шпакловка, на баснословни цени от мафията. Разходите за еднофамилна къща са убийствени - проекти, такси за да си сложат подписа чиновниците в общината, подарък трафопост и други оборудване, за да си пуснеш ток, вода и т.н. Така стойността нараства в пъти само заради бумащина. И не може сам да строиш, трябва да е фирма, понеже ако някога продаваш къщата...
53
2
 
39
 
! Отговори
Anonymous преди 2 години
Покажете ми го лудия, дето ще даде 100к еврака за 60 квадрата панелка. Ей, брокерчета, осъзнайте се! Дори не дометох статията.. поредната платена реклама на брокерите..
52
0
 
30
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Всеки с избора си - едни с гараж мечта в Сф , друг - с къща на село. Всяка опция си има грижите , но и дава. С безумното застрояване строителните фирми постигнаха точно това. Къщите около София да се продават и то на разумна цена. До сф пътувам да си наоазарувам специални неща, които на село няма- като боя за коса , зехтин и др " градски екстри ", с които се глезя. Но тишината си е местно производство - безценна .
51
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интерестното е защо в БГ нарочно държат цените високи в големите градове? В Америка 2006 година, видях как няма и 100 хиляден град, общината разшири регулацията с 2 нови квартала, инвеститора продаваше нови, по евтините със сингъл гараж почваха от 100 хил долара. Когато мин часова ставка бе около 6 долара на час ако съм запомнил правилно. Защо столицата не обособи нови зони в регулация за квартали, да свали цените, или сторителните мафиоти не позволват?
50
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 54Как кои са тези които ще платят 60 хил. евро за гарсониера, ами ще ти кажа кои са 80-90 % процента от населението на България иска да живее в София! Не знам ти от кои си и от къде си. А на мен ми е добре в центъра на София в панелката, и не бих си купил къща в Долни Богров или Чепинци, примерно! Не искам всеки ден да изминавам по 40-50 км. в двете посоки до работа и обратно!
49
1
 
5
 
! Отговори
дфф преди 2 години
До xaxsasбЗа къща с дървена конструкция ми е ясно, че скелета се вдига бързо - аз в такава живея. Ако трудът е ваш също разбирам - аз разчитам на други хора. Но само като смятам подовите настилки - гранитогрес и паркет за 95 квадрата са 8-9 000 лева.