Хана Аренд и "баналността на злото" в новото издание на "Айхман в Йерусалим"

Преводачът на знаменитите репортажи проф. Тодор Танев пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 30 апр 2021 11:43 | 30 апр 2021 10:20, Елка Василева
5

"Айхман в Йерусалим: Репортаж за баналността на злото" на изключителната Хана Аренд, една от най-важните и скандални книги на XX век има своето ново издание на български език. Какви са най-ценните идеи в книгата на Аренд?

"Книгата е твърде дръзка, не само за времето си, но изобщо. Тя ни кара да мислим, а не да се предаваме на това, което водачите искат от нас", заяви преводачът на знаменитите репортажи проф. Тодор Танев в студиото на "България сутрин".

Процесът срещу нацисткия престъпник Айхман е в центъра на книгата, а според Аренд той не трябва да е показен, какъвто израелските власти впоследствие го правят. Проф. Танев обясни, че става дума за най-обикновен буржоа, който намира в нацистките знамена театралност, припознава се в тях. Той става нацист и започва сляпо да се подчинява, просто защото е никой. Аренд търси в Айхман "баналното зло" на тоталитаризма и според преводача на репортажите това прави книгата изключителна.

"Тя е най-голямата жена-философ за XX век и ще кажа защо. Хана Аренд е човекът, който въвежда думата тоталитаризъм. "Тоталитаризъм" е книгата, където за пръв път се прави сравнение между фашизъм, националсоциализъм и комунизъм. Нов тип управление, което се различава от деспотизъм, тиранията и диктатурата, където се преследват само противниците на режима, докато в тоталитаризма има терор за подчинение на цялото население", посочи бившият министър на образованието в ефира на Bulgaria ON AIR.

За пример проф. Танев даде Северна и Южна Корея. И в двете е имало някога диктатура, но в Северна Корея е имало и комунистическа партия. Там е имало "хиляди диктатори, които те държат в самоконтрол, докато в обикновените диктатури ги няма".

"В книгата тя е философ, който разсъждава върху жизнения процес, културата. Тъкмо затова във фокуса на книгата е ежедневното зло. Тя е търсела пример за него, след като издава "Тоталитаризмът". И го намира в Айхман", акцентира проф. Танев.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам филми в западна Европа за ВСВ, трябва да кажа, че това са много заблуждаващи филми и представят нацистите като обикновени хора, излъчват кадри само от срещите им ,нацисти облечени в униформи се срещат с някой,някакви машини и факелни шествия,сякъш са някакви партита,а не жестока война, никога не показват истинската трагедия на концлагерите,Менгеле,жестоко изтезаваните деца и хора,убитите през войнатаТака хорат придобиват съвсем грешна представа кой реално е Хитлер и каква е била войната