Хазната на плюс с малко в края на мандата на "Борисов" 3

Какво показват данните на финансовото министерство?
Обновена: 30 апр 2021 20:15 | 30 апр 2021 20:15, Веселина Йорданова
320

Без дефицит и дори с малък излишък се очаква да приключи мандата си кабинетът на ГЕРБ.

Данните на финансовото министерство сочат, че в края на март дефицитът в държавната хазна е в размер на почти 620 млн. лв. Разходите към края на март са значително по-високи спрямо миналогодишните заради мерките за овладяване на последиците от коронакризата, предаде Bulgaria ON AIR.

По предварителни данни обаче в края на април бюджетът ще излезе на излишък в размер на 115 млн. лв. Приходите се очаква да са с 2 млрд. лв. повече спрямо първите четири месеца на 2020 г. Разходите към 30 април се очаква да са с 3.5 млрд. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година.

Изчисленията показват, че само добавките от 50 лева към пенсиите струват над 400 милиона лева от началото на годината до април. Докога ще издържи бюджетът в този си вид и налага ли се актуализация?
 
Преди дни финансовият министър в оставка Кирил Ананиев влезе в задочен спор с президента, според когото кабинетът в оставка не е осигурил парите за пенсионерите.

"Той обяви, че правителството не е направило това. Държа да заявя, че всички разходи са финансови осигурени", категоричен бе Ананиев. "Те вече трябваше да имат. Това са измамници", заяви Бойко Борисов.

Министерският съвет в оставка се противопостави на държавния глава и за актуализацията на държавния бюджет и такава няма да има. С разумно управление на бюджета обаче може да се изкара до края на годината, смята председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Георги Ганев. А парите за пенсионерите и социалните мерки са осигурени.

"Ще продължат до нов парламент и нов МС и ако се наложи, може да се предложи промяна в бюджета. Ще има пари до май-юни за парите за пенсионерите и другите социални мерки, сред които 60 на 40", съобщи Ганев.
Но за да се продължи подпомагането на пенсионерите, вече ще е нужна ревизия на финансовата рамка.

"За пенсионерите финансовото министерство е успяло да намери пари до средата на годината и предполагам след това ще се гласува нова рамка на бюджета, за да продължи тази мярка - поне до края на годината", добави той.

Предварителните прогнози сочат, че въпреки дефицита през март, още през април бюджетът ще излезе на излишък.

"Картината, която се очертава, е, че не разходите вървят по-високо от миналата година, а приходите. Бюджетът ще е малко на плюс, но традиционно по това време на годината е доста на плюс", уточни депутатът.

Изплащането на добавките към пенсиите, които са основно перо в разходната част, може да доведе до сериозни трудности през следващите месеци. Голяма дупка заради нови избори обаче не се очертава.

"Предсрочните избори не са чак толкова скъпи. Около 100 милиона лева - няма проблем", каза още Ганев.

Според финансисти обаче за актуализация на бюджета би могло да се говори и когато са налице данните за второто тримесечие на тази година, а това ще стане в началото на юли.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 2 години
До 205А къде според теб са данните за външният дълг ако не са на сайта на БНБ.
176
3
 
2
 
! Отговори
123 преди 2 години
До 203На мен наистина ми идва да се гръмна виждайки колко ограничени хора като теб има в страната ни.
175
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще си мечтаете за Бойко,неграмотници такива,къде ни хвърлихте в лапите на олигархия и дилетантщина !От Марс ли падате бе ? Не помните ли какво беше тук преди Борисов ? Беднотия,хаос,беззаконност,рекети!Не помните ли купоните,празните магазини,неизплащането на заплати,борците,хиперинфлацията,решетките по терасите,кражбите на бензин и чистачки,чакълените улици без осветление,спрените ЕФ,неосигуряването.Какво искате от Борисов бе,неблагодарници?! Тоя човек ви извади от калта,те искали промяна!
174
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според МФ гарантираният държавен външен дълг е близо 30 млрд .
173
0
 
1
 
! Отговори
До кака Диана преди 2 години
Парадоксалното в случая е,че сте по-проста от човек с ТЕЛК заради невменяемост,но сте с претенции за управляващата ви личност !Знаете ли какво е хиперинфлация,госпожо ?А знаете ли колко е 10 : 1/2 ???М ?
172
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хазната е на плюс но идва ред на БСП и парите почват да бегат бате
171
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 123Колега, какво им обясняваш на прости протестъри. Те не знаят какво е дебит и кредит ти им говориш за нетен брутен дълг.
170
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другата седмица в сряда има протест пред президентсвото срещу турцизацията и чалгаризацията на страната, Поводът е обнаридването в Държавен вестник на промените в избирателния кодекс, според които над 350 000 души турци ще мигат да гласуват за изборите за нашия парламент,
169
0
 
6
 
! Отговори
123 преди 2 години
До 181Влез в сайта на БНБ и отиди на статистика, Изтегли си данните за брутният външен дълг и ги прочети. Тогава ще разбереш кой кого лъже и заблуждава.
168
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
haznata prepalnena...ah, kakva blagodat za partia "radka piratka" i partia "100 patrona ste ti sloja"
167
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кака ДианаИ къде е тази хиперинфлация?
166
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ananiev, moje i oste poveche zaemi da vzemete. da saborite starite betonni blokove i da kupite camperi na bulgarite, da jiveiat v camping vmesto v mnogoetajni panelki...poneje i bez drugo te ste padnat sami skoro.
165
2
 
4
 
! Отговори
123 преди 2 години
До 181Не съм изперкал, а цитирам факти.Дори след като ви го обясних подробно Вие не правите разлика между брутен външен дълг, държавен дълг и нетен външен дълг. Не разбирате и не искате да разберете какво включват тези термини. Имаме държавен дълг в размер на 7.4 милиарда евро.Останалите задължения по брутният външен дълг са задължения на сектор Банки, бизнеса и вътрешнофирменото кредитиране но те имат да получават повече отколкото дължат и поради тази причина нетният външен дълг е отрицате
164
1
 
7
 
! Отговори
Како, како преди 2 години
Няма държава без външен дълг.На *** протестъри това за хазната, че е празна и за дълга им го повтаряха и затова хвърляха яйца.Откъде ви намират такива необразовани не знам.
163
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
kak e svejata mlada generacia uchenici praktikanti premieri, ministri, zakonopoeti, zakonopisateli, zakonoikonomisti, zakonopravisti, zakonoinjeneri, zakonoarhitekti, zakonoveterinari?
162
7
 
1
 
! Отговори
Кака Диана преди 2 години
Само за интелигентни гласувам, а не за тикви дето докараха държавата до хипеинфлация и огромен дълг.
161
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 2 години
До 180Хайде да не говорим за гърците. Преди да вляза в ЕС са много по зле от нас. Просто тогава ЕС е наливал пари само в няколко новоприсъединили се държави. Това което сме получили от ЕС са жълти стотинки в сравнение с това което е получила Гърция.
160
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 174Най-големия длъжник е САЩ, ама там нали ФЕД им печата доларчетата, не им пука :)) Иначе има слух, че Кенеди за това са го убили, щото е искал американците да си печатат валутата сами а не частна институция като Федералния резерв :)) Те всека година им дължат по некое трилионче, непрестанно им се увеличава дълга, нема спад, това е положението
159
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои тук отново почват пак да изтъкват колко по-добре са гърците от нас. Ами по-добре са, защото не лижат краката на Путин и никога не издигат паметници на червената армия в чест, че сталин ги "освободил". Освен това конституцията им не е писана от Луканов с БКП-тата (БСП,СДС и ДПС). Президентът го избира парламента им и не е резидент на КГБ. А изборната им система е пропорционална и дава бонос 40 мандата на победителя.
158
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 2 години
До 167 Ако някой измисля числа това си ти. Данните са общодостъпни и са на сайта на БНБ. Нетният външен дълг към момента е отрицателен. Държавният дълг е 7.4 милиарда евро.