Как с фалшиви обяви мними брокери мамят клиенти

Братя останали на улицата, след като платили наем в аванс
Обновена: 30 апр 2021 12:47 | 30 апр 2021 12:29, Елка Василева
55
Как с фалшиви обяви мними брокери мамят клиенти
Кадър: Нова тв

Двама братя платили 1000 лева за наем и въпреки това останали на улицата. Те дали сумата, след като мним брокер им показал фалшива обява за апартамент под наем. Притиснати от обстоятелствата, че няма къде да живеят и след като им представил уж собствениците на имота, братята се доверили. Оказва се обаче, че тази схема работи успешно все по-често, разказва Нова тв.

В деня, в който навършили 29, Калоян и неговият брат близнак останали на улицата. Заради измама. Струвала им всичко, с което разполагат - заплатата от последния месец от веригата хранителни магазини, където двамата работят. "Давам 400 лева наем, 400 депозит и 200 лева плащам на агента", споделя Калоян Горчев.

Целият съзнателен живот на двамата братя минава в домове за деца лишени от родителски грижи, а след това в защитени жилища от семеен тип. Допреди няколко години, когато вече трябва вече да заживеят на квартира. Последното си жилище напускат след смъртта на хазяина им и започват търсене на ново. Миналия петък, чрез обява във фейсбук, се свързват с брокер.

"В 18 часа в "Люлин" - 8 част, на метростанцията, между булевардите, където минават колите, чакайте ни там. Ние ще дойдем със собствениците, казват се Давид и Ивелина. Семейство, те двамата са възрастни", разказва Калоян.

Апартаментът на място така и не разгледали. Жената, представяща се за брокер, и двойката представяща се за собственици - обяснили, че не носят ключове. Определили втора среща - на същото място, на следващия ден. Но не открили никой.

Калоян не се усъмнил в измамата, защото хората, които му предложили апартамента били възрастни.

"Ненормално е да ви искат пари на улицата, да не ви дават документ и да ви кажат, че първо трябва да дадете парите за наема, пък после да гледате имота. Това е абсурдно! И все по-често срещана измама", обяснява председателят на "Национално сдружение недвижими имоти" Добромир Ганев.

Само през последната година случаите били десетки, а най-често жертви на измама ставали студенти и млади семейства. Затова от сдружението апелират да избираме според брокера, а не според обявата.

"Много компании използват агресия. Карат ви да взимате бързи решения, а това не е стока, нито услуга, за която трябва да се действа бързо", заяви Добромир Ганев.

"Да си направите труда да разберете агенцията откога работи, член ли е на "Национално сдружение недвижими имоти", част ли е от доброволния публичен регистър, какви практики има, какви служители има. Но тук и държавата трябва да се намеси в крайна сметка. След 30 години да регламентира единствения бранш от сектора "имоти", който не е регламентиран, а именно посредническите услуги", посочва Ганев.

Междувременно двамата братя обмислят да попадат жалба, но не знаят срещу кого. Нито пък как да докажат, че са били измамени.
 


55
Още от Общество
Броим за къща край София колкото за апартамент
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
гърмян заек преди 1 седмица
Кой е толкова ***, че да даде пари предварително и без договор, без дори да види апартамента? Пари на непознати се дават само срещу разписка и то ако си сигурен, че не са измамници, а реални собственици и служители.

За наемите - и аз съм си патил от нагли и алчни хазяи. Преди време спешно търсих квартира и наех един партерен гараж за 200 лв на месец. Без топлоизолация, без нищо. Умрях от студ. Когато напусках, алчният *** дори не ми върна депозита.
46
1
 
6
 
! Отговори
КуРЪ преди 1 седмица
Понеже работя в МНОГО ПОДОБНА СТРУКТУРА, може лесно да се хванат ПОНЕ дъртите пергиши......... По тези булеварди и спирки има множество камери, даже може би има и сбирката (АКО Е ИМАЛО ДЕ) на петимата........ Но нали трябва да трупаме влизания в сайта
45
2
 
2
 
! Отговори
КуРЪ преди 1 седмица
Това е долна лъжа и манипулация на населението на България.... Този който е писал, трябва да се обезглави.... ХАХАХА....... Незнам на какви ни правите, или НА КАКВИ СЕ ПРАВИТЕ, но това вече е края..... Ще ида аз да дам пари на улицата????? Че нали ми предлага квартира, трябва срещата да е в квартирата..... Или тези момчета са умствено изостанали.... Но едва ли е така, щом работят във верига за храни...... Това е гавра с четателите на сайта...... ХАХАХА....... И най лесното....
44
5
 
2
 
! Отговори
това е добра идея преди 1 седмица
31 - Защото къде е гаранцията, че тези, които развеждаш на огледи не са всъщност съгледвачи на апаши? Като влязат в един апартамент, те добиват представа за разпределението на всички жилища, които се намират под и над него, но същи и дали от този ред апартаменти може лесно да се прехвърлят на балкона или през прозореца на съседно жилище.
Редно е да се прави протокол, в който да се нанесат данните от личната му карта, а също и на коя дата е бил на оглед. Да се знае кой кога е влизал в това жилище
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тъй като в България 80% от населението се води за бедно, според самите тях, когато някой излъже друг се приема за честно. Така е май навсякъде на Балканите и това е разликата с Европата, към която уж принадлежим.
42
5
 
2
 
! Отговори
xaxsasб преди 1 седмица
До 40 - да имаш приятелка брокерка е много яко и аз имах такава мацка в София обикаляхме и правихме джагара-джугара в един куп апартаменти и къщи. Все едно притежаваш целият град. Жалко, че мацката се върна в Бургас, инак още щях да излизам с нея, хаха.
41
0
 
13
 
! Отговори
САМО ФАКТИ! преди 1 седмица
Брокерите са наглеци.
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Навремето опъвах една брокерка, беше си сложила бела ризка, беше ток и жица :)) То хубаво предлагат и "постоянно" имало търсене, ама населението ни не се увеличава, напротив :))
39
0
 
3
 
! Отговори
Нагло Брокерче преди 1 седмица
- Може ли да минем на ти?
- Не, благодаря... млъкни.
38
3
 
2
 
! Отговори
Вкоренявал софиЯнец преди 1 седмица
На пазарю сякакво има и сякакво се лучАва тъй чи усеки да си гледа у паницта! Сюмдюк фащай пътю за насело да окопш чеасаню.
37
1
 
8
 
! Отговори
Спекулация: преди 1 седмица
Любимата реплика на ВСЕКИ брокер в момента е:

"Те собствениците го даваха на 30 000 лв наем, но заради Ковида го намалиха на 1000 и няма да искат да се намали цената... сори"

Не знам защо трябва да им плащаме. Държавата къде е да ги регулира, аман!!!
36
1
 
11
 
! Отговори
Пазара преди 1 седмица
Пазара с наемите е пълен леш. Пълно е с фалшиви обяви.

Номера е - публикуват 1200 фалшиви апартаменти, звъниш им, НЕ ТИ ВДИГАТ и ти звънят след 1 ден да те питат какво си търсиш. После не ти пращат снимки и те разкарват нагоре-надолу, като мечка на панаир по разни ГНУСНИ апартаменти, миейки ти очите как всичко било ТОП УНИКАЛНО.

А аз обикновено звъня на обява и питам за точно определен апартамент, а не да си губя времето по огледи.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 24

Нема криза при тех, постоянно има търсене и покачване на цени ако ги питаш :))) Преди години се смях доста, беха се наредили като сводници пред една брокерска къща, всеки взел по един телефон и демонстративно се правиха че имат работа :))
34
0
 
7
 
! Отговори
xaxsasб преди 1 седмица
Конкретно име на действащ мошеник е Петър Георгиев. Има видеа с него и репортажи от години насам, но никой не го прибира на топло вече няколко години.
33
0
 
8
 
! Отговори
До Зер (25) преди 1 седмица
Чувам за брокери, които при първата си среща с човек, предлагащ жилище под наем, го карат да подпише договор, с който да се задължи да не ползва услугите на друг брокер и да не отдава имота си под наем без участието на посредник.
Подобна брокерка се беше опитала да накара мои познати да подпишат такъв договор, но беше включила в него и клаузи, засягащи мебелировката - да купят одобрен от нея скрин и не знам още какво, а те предлагаха напълно обзаведен с хубави, запазени мебели 4-стаен апартамент
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До от другата страна

Има логика в твоето предложение, макар че много хора ще възроптаят.
Но аз си спомням случай отпреди години, за който прочетох във вестник, в криминалната хроника. Някакви двама типове бяха подмамили младо момиче брокерка уж си търсят квартира и я бяха изнасилили в жилище, в което тя ги завела за оглед. Не знам дали ги заловиха.
Какво ли не се случва.
31
6
 
7
 
! Отговори
от другата страна преди 1 седмица
Крайно време е да се ругулира, всеки оглед да се плаща, защото има клиенти дето те разиграват да обикаляш по цял ден , последният път един нагляр , след огледа ми вика - " можеш ли да ме фърлиш да еди-къде си(на 8км) "
30
0
 
8
 
! Отговори
Познато преди 1 седмица
Има една фирма, която ти връчва договор, маскиран като "Протокол за оглед".

Типичното за тях е, че обикновено казват в последния момент че имало "някакво дребно хвърчащо листче", едва ли не, което само ако можеш да разпишеш така на бързо.

Единия път ми го връчиха тоя договор на тротоара и ме караха да подписвам договори на улицата, а другия път ми се обадиха 15 минути преди огледа, да ми кажат че са там и "само трябвало да подпишем едни протоколи за оглед"

Отговора ми и в двата случая беше не
29
0
 
16
 
! Отговори
Дзъ преди 1 седмица
Цялата гилдия в гнила работа. Ако толкова много искаха регулация, щяха да си намерят лоби, но явно е доста изгодно да доиш и отсрещната страна по една сделка независимо,че тя не ти е възложила нищо. Изгодно им е да си взимат по два пъти комисионна, вместо само от лицето което им е възложило покупка или продажба.... иначе си лаят срещу точно техни бивши колеги
28
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Горките момчета не им стига тежката съдба... Вярвам, че колелото се върти и някой ден тези гнусни измамници ще си получат заслуженото!