Как с фалшиви обяви мними брокери мамят клиенти

Братя останали на улицата, след като платили наем в аванс
Обновена: 30 апр 2021 12:47 | 30 апр 2021 12:29, Елка Василева
55
Как с фалшиви обяви мними брокери мамят клиенти
Кадър: Нова тв

Двама братя платили 1000 лева за наем и въпреки това останали на улицата. Те дали сумата, след като мним брокер им показал фалшива обява за апартамент под наем. Притиснати от обстоятелствата, че няма къде да живеят и след като им представил уж собствениците на имота, братята се доверили. Оказва се обаче, че тази схема работи успешно все по-често, разказва Нова тв.

В деня, в който навършили 29, Калоян и неговият брат близнак останали на улицата. Заради измама. Струвала им всичко, с което разполагат - заплатата от последния месец от веригата хранителни магазини, където двамата работят. "Давам 400 лева наем, 400 депозит и 200 лева плащам на агента", споделя Калоян Горчев.

Целият съзнателен живот на двамата братя минава в домове за деца лишени от родителски грижи, а след това в защитени жилища от семеен тип. Допреди няколко години, когато вече трябва вече да заживеят на квартира. Последното си жилище напускат след смъртта на хазяина им и започват търсене на ново. Миналия петък, чрез обява във фейсбук, се свързват с брокер.

"В 18 часа в "Люлин" - 8 част, на метростанцията, между булевардите, където минават колите, чакайте ни там. Ние ще дойдем със собствениците, казват се Давид и Ивелина. Семейство, те двамата са възрастни", разказва Калоян.

Апартаментът на място така и не разгледали. Жената, представяща се за брокер, и двойката представяща се за собственици - обяснили, че не носят ключове. Определили втора среща - на същото място, на следващия ден. Но не открили никой.

Калоян не се усъмнил в измамата, защото хората, които му предложили апартамента били възрастни.

"Ненормално е да ви искат пари на улицата, да не ви дават документ и да ви кажат, че първо трябва да дадете парите за наема, пък после да гледате имота. Това е абсурдно! И все по-често срещана измама", обяснява председателят на "Национално сдружение недвижими имоти" Добромир Ганев.

Само през последната година случаите били десетки, а най-често жертви на измама ставали студенти и млади семейства. Затова от сдружението апелират да избираме според брокера, а не според обявата.

"Много компании използват агресия. Карат ви да взимате бързи решения, а това не е стока, нито услуга, за която трябва да се действа бързо", заяви Добромир Ганев.

"Да си направите труда да разберете агенцията откога работи, член ли е на "Национално сдружение недвижими имоти", част ли е от доброволния публичен регистър, какви практики има, какви служители има. Но тук и държавата трябва да се намеси в крайна сметка. След 30 години да регламентира единствения бранш от сектора "имоти", който не е регламентиран, а именно посредническите услуги", посочва Ганев.

Междувременно двамата братя обмислят да попадат жалба, но не знаят срещу кого. Нито пък как да докажат, че са били измамени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що лъжете, ние сме най-богатата и най-проспериращата държава в ЕС :))) Парите капят от дърветата, всичко е мед и масло :)) Гешев да се заеме със случая, стига е гонил бабички по селата :)
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То какво ни е по модел на ЕС. Пазарния , финансовия, политически сме по руски модел. Ще ли има на Запад такава алчност на банки, офшорни - дрижесва,свързани акционерни фирми???Ще ама , НЕ ЩЕ. Инат суи закони ,които се спазват , като ЗЗД, ЗЗК, ЗЗП ,
13
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господ да ги накаже! Да мамиш едни деца, с такава тежка поначало съдба, за да се облагодетелстваш- нека им заседнат парите в гърлата!
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Топлофикация ни лъже в сградната инсталация, която е по Руски модел. Единствени сме в ЕС. Но и народа не се ИЗПРАВЯ, защото има от къде да краде и да покрива. Дрижеството е право казва" всички така правят".....
11
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без подписан договор за наем и без да сте сигурни че жилището е наистина собственост на този дето плащате наема не давайте пари. Когато купувате жилище вижте дали има тежести като неплатени сметки за ток парно вода данък. Защото ще ви останат вие да ги плащате от джоба си. Най добрее да си наемете адвокат когато купувате жилище той ще провери всичко. Ще сте сигурни че няма да сте працакани.
10
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората са мамени защото в София е много скъпо и няма къде да живеят. Държавата трябва да се намеси и дава евтини жилища. Няма друг начин.
9
1
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ВСЕКИ СИ ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА!!!!ЖИЛИЩЕ СЕ НАЕМА САМО КОГАТО ТИ ГО ПОКАЖАТ НА МЯСТО И ТИ ДАДАТ КЛЮЧОВЕТЕ ВЕДНАГА СЛЕД ПЛАЩАНЕТО!
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
80% от обявите за наем са фалшиви. Не може и да е друго в държава, изградена върху мошеничество.
7
0
 
34
 
! Отговори
Полицията преди 2 години
Двамата братя веднага трябва да отидат в полицията и да подадат оплакване! Полицаите ще им помогнат! Хората трябва да си знаят правата и да си ги защищават.
6
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледах интервю с двете момчета и ми стана малко жалко за тях. От една страна са ба лъ ци, да ги измамят така, от друга страна изглеждаха като момчета за които 1000 лева са много пари и които се стараят да си изградят нормален живот и това престъпление ги връща назад по пътя им.
5
3
 
19
 
! Отговори
Хюго Бос преди 2 години
Крайно време е да регулиране на бизнеса, сертифициране, лиценз и да отговаряш пред съответния орган, както е в бешия свят. А не дульо и пульо да се прави на брокер. И кскво значи нямало къде да живеят под баем, проговаря бясно предлагане на жилища под наем.
4
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз съм собственик на апартамент.до сега 8г.аз си плащам данъците в НАП за наемите.но брокер никога не ми е издал документ за комисионната половината от първият наем.по банков път ми превеждат наема.защо по банков път не превеждаме комисионната.за да платят и те някакъв данък.на третият месец наемателите излизат.само храним т.нар .БРОКЕРИ.
3
11
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТАКА И МЕ СЕ ПАДА!!КАТО НАЕМАТ ЖИЛИЩЕ КОЕТО НЕ СА ВИЖДАЛИ НА ЯВЕ!!! -----------А КОЛКО ИЗЛЪГАНИ ИМА , ЧЕ СА КУПИЛИ ЖИЛИЩЕ КОЕТО НИКОГА НЕ СА ВИЖДАЛИ НА ЖИВО!
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми нарича се "проверка на апартаменти за тежести". Струва леФчета, ама щом нямаш акъл....
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на скоро едни мои познати бяха измамени от брокер,който им пробута запориран апартамент,чиято цена е не повече от 50 000 лева за 180 000 лв.