Кунчев: Скоро ще имаме много ефективно лекарство срещу COVID-19

Няколко мощни компании работят усилено в тази посока
30 апр 2021 09:58, Елка Василева
75
Кунчев: Скоро ще имаме много ефективно лекарство срещу COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

„До един-два месеца ще имаме много ефективно лекарство срещу коронавирус. Няколко огромни компании хвърлят невероятни средства, за да достигнат до него. Някои от тях са много близко. Ваксината и лекарството не си пречат едно на друго. Ако имаме мощно средство, което да ползваме в болниците и до голяма степен решава проблема с тежкото протичане, то ще е от голяма полза. Вероятно това ще бъде много скъпо”, заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред Нова тв.

Той припомни, че ЕК вече води преговори за доставки на ваксини за 2022 година. Доц. Кунчев подчерта, че досега не се е случвало да има изхвърлени флакони с ваксина в нито един имунизационен пункт в страната.

По време на „зелените коридори” по празниците ще има дежурни екипи от РЗИ, които да се грижат всички пунктове да имат препарат. В понеделник в страната ще пристигнат още ваксини, които ще бъдат разпределени веднага, обяви Кунчев.

Още по темата

„Достъп до ваксина имат всички, няма значение дали са здравно осигурени или не. Доста хора, за моя приятна изненада, решиха да си довършат имунизацията с втора доза от ваксината на AstraZeneca”, каза той.

Здравният инспектор определи скандала и разразилото се напрежение между лични лекари и охраната на столичната РЗИ като много неприятна картина. Той подчерта, че е имало график, който не се е спазвал.

„Ясно е, че проблем има. Това, което успяхме да направим, е програма, която да тръгне от 11 май. Тогава всеки личен лекар ще получи ден и час, в които да получи ваксина. Ако се окаже, че тази електронна система не позволи въвеждането на ред, обмисляли сме и откриването на външни пунктове”, каза доц. Кунчев и изрази увереност, че ситуацията ще се нормализира след старта на електронната система.

„Нищо не знаем за индийския щам. Няма сигурни и научни данни какви са характеристиките му. За да заразява 300 000 души на ден и 4 000 да умират, явно има нещо. Въпреки че условията в Индия допринасят за едно такова развитие. Налагането на мерки няма да спре разпространението му, само ще го забави, както стана с нигерийския и британския щам. Когато знаем какви са особеностите му, ще осведомим колегите как да действат”, каза още Кунчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
скоро и имунитет срещъ ГЕРбдолу ***
25
3
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Само да припомня на Кунчев и останалото народонаселение, че отдавна има лекарство против Ковид !
24
1
 
13
 
! Отговори
Летеца Кемиал Трейс преди 2 години
"Стига вече експерименти с човешките животи. Лекувайте пневмониите както сте ги лекували допреди короната. С новите ви лекарства,ваксини и протоколи виждате каква висока смъртност се получава. В медицината е средновековие и тъмнина." Ето това е истината^^^
23
1
 
16
 
! Отговори
ПЛАНдемия преди 2 години
Поне на светите дни имай малко срам ве и се скрий
22
2
 
11
 
! Отговори
Зaпознат преди 2 години
То си има, спорт, ракия, чесън, джинджифил, чист въздух
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига вече експерименти с човешките животи. Лекувайте пневмониите както сте ги лекували допреди короната. С новите ви лекарства,ваксини и протоколи виждате каква висока смъртност се получава. В медицината е средновековие и тъмнина.
20
1
 
11
 
! Отговори
Маймунчев преди 2 години
Скоро ефективно ще те изритат по четирибуквието.
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
затвор за това нищожество национален предател
18
1
 
10
 
! Отговори
Итс ол абаут дъ мъни преди 2 години
Разпети Петък е!
17
2
 
9
 
! Отговори
ЕГАТИ преди 2 години
тва за лекарството от 2 г го слушами и как напраиха ваксина след като дори не с аблизо до изнамиране н алекарство?
16
1
 
10
 
! Отговори
Кръпел преди 2 години
Не го слушайте тоя ... купете си от интернет lianhua quingwen това е китайско билково лекарство за грип одобрено от Китай за борбата с короната . Само че не е одобрено в ес .Защо ли ? Ние с това се лекувахме и за 4 -5 дни го песякохме за да не се развие пневмония . Най важното е да се почне в началото .
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ам'че Волен Сидеров заяви още лани ,че той това лекарство го има! *** никой го не бил търсил.
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Товарищ Путин си знае работата, отстоява интересите на страната си и води народа в правилната посока за разлика от тукашните продажни слуги !
13
12
 
2
 
! Отговори
Изпитания да правят преди 2 години
Да направят масови изпитания върху деца на нови препарати, лекарства, ваксини само така ще се оправим.
12
2
 
15
 
! Отговори
Летеца Кемиал Трейс преди 2 години
Една забрана на тестването, лекуването навреме и нормално на болестите на сърцето, на ЦНС, както и на вирусните респираторни заболявания и забравяте за пЛандемията. Всичко друго е ЛЪЖА!Няма друга болест при която болния и лекаря да не могат да стигнат един до друг и болният да получи помощ. Това е геноцид и след години ще го пише в учебниците.
11
4
 
9
 
! Отговори
Я па Я преди 2 години
Вместо да мъчите лекарите да висят на опашка като просяци ,купете един хладилен бус и разкарвайте ваксините при лекарите ,или ги оставяйте в ДКЦтата ,така ще спестите разкарването на лекарите и те ще си преглеждат пациентите,буса е по-евтин от проваленото време!!!
10
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Товарищ Путин ще пусне лекарството за великия празник на великата супер победа 9 май в магазинната мрежа Берьозка. За русофилите голяма промоция 75% намаление. За участниците в Безсметной полк безплатно.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя казва "ще имаме"- Някои ще имат, ние ще нямаме...
8
3
 
13
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 години
"Доста хора, за моя приятна изненада, решиха да си довършат имунизацията с втора доза от ваксината на AstraZeneca, каза той." Има сериозни съмнения, че някои от съставките на ваксината преминават в мозъка и се отлагат там, създавайки предпоставки за развитието на Алцхаймер и десетки неврологични заболявания. Ще поеме ли някой отговорността ако това се окаже вярно? Или ще се скрият всички многознайковци зад решенията на ЕК?Кунчев, какво ще направите ако препоръките Ви се окажат опасни?
7
3
 
11
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Тоя нема ли, кой да го прибере на жежко?!