От фермата до потребителя: Яйцата поскъпват двойно

Каква е причината за по-високите цени за Великден?
39

Двойно поскъпване на яйцата по пътя от фермата до магазина заради Великденските празници. Тази година се наблюдава и скок в цената на агнешкото месо на места. Според някои търговци увеличение има, но не е толкова драстично.

Сред причините за по-високите цени се посочва високата ДДС ставка на храните у нас. В съседна Румъния е 9%, в България - 20%.  

А яйцата за предстоящия Великден поскъпват с близо 50% по пътя от фермата до магазина, предаде Bulgaria ON AIR.

"Себестойността на едно яйце варира от 14 до 18 ст., тъй като има някои производители, които си правят собствени фуражи, имат земеделска земя, която обработват. Но така или иначе цената е средно около 17 ст на яйце - малко, голямо - цената е 17 ст.", комантира производителят на кокоши яйца Ганчо Колев.

Често в магазините те се предлагат на двойно по-висока цена преди Великденските празници и основната причина за това са прекупвачите.

Спирането на дъмпинговия внос от Полша е повлияло върху оборота, но не и върху цената на родното производство, според производителя Ганчо Колев.

Към момента текат проверки на експерти от Българската агенция по храните за проверка на качеството на предлаганите продукти в магазините у нас.
 
Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От вкъщи до урните за гласуване - глуп0стта скача двойно!
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 27,мда, кумунизма си беше робинзонова икономика, всеки си гледаше кокошки, яйца, прасета, домати, ***, бамя и т.н. Сега младите не си губят времето по курниците на село, а стават програмисти, взимат 5К в евро и си купуват щраусови яйца когато има на рафта. Ако няма се задоволяват с гауда, пармезан и прошуто.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ку-куууаз също снасям и мътя. Обичам да ям пилишко, но на комшии никога.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българските пишман-бизнесмени така правят - надуват цените с надценки. Храната в Западна Европа е дори по-евтина, а е по-качествена и вкусна от тази тук. Всеки сам да се сеща защо.
30
1
 
4
 
! Отговори
xaxsasб преди 1 месец
До Анонимен 28 - Е да, нали не вкарваш пари от чужбина, дреме ти че после ще мият фасадата с данъците на хората работещи за чужди фирми, изнасящи стока в чужбина или приемащи туристи в България. Ти си над нещата, чакаш правителството да ти обещае, че ще ти оправят градинката пред блока, че ще ти пусне безплатна кабеларка и че ще си ремонтираш зъбите безплатно с чужди данъци и че ще ти намери работа на която да не правиш нищо, ама няма такъв филм.
29
1
 
6
 
! Отговори
ку-кууу преди 1 месец
Аз се научих да снасям, но само за собствени нужди и по-рядко за комшиите, ако поръчат едри яйца или направо цветни-нещо такова. Ако не ни трябват като ги снеса, ги правя на омлет с кренвирши за да има, нещо като хоби ми е. От това не се печели, защото за да се продадат трябва да са чисти и да имат печат, а моите са меко казано неподходящи. Само не разбирам защо не си снасяте, а давате пари за готови яйца?
28
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Яйцата ще летят добре по сградата на президентството другата седмица!
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до анонимен 20"Яйцата са евтини и има навсякъде. Навремето не беше така. По бай тошово време беше новина ако има яйца в магазина, беше трагедия."-----------Ти в кой mecmuc на баща си беше по Бай Тошово време , та си толкоз сигурен ?По Бай Тошово време в селета и по-малките градове яйца не се продаваха , щото никой не ги търсеше - хората си имаха ! Даже по селата кръчмари и закупчици ходиха от къща на къща да КУПУВАТ яйца от населението !А в повечето големе градове имаше птицекомбинати !
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Необходимо е да бъди помогнато на Живко от Варна да живее добре !
25
3
 
10
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 1 месец
Ето това е пазарната икономика - по-скъпо, по-некачествено, по-грозно - на фона на демокрацията и евроатлантическите ценности. А за плебса и по-ниски заплати. И да не вярвате това са фактите!
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Представям си на колко ги изкупуват от Лидъл, щом ги продават на 11 ст.
23
4
 
6
 
! Отговори
Борнео преди 1 месец
На *** народ са му скъпи яйца и агнешко - толкова, че не вижда високата цена на тулупа от Банкя.Хак да ни е.Ручайте жабета.
22
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С яйца и с домати по президентсвото заради разрешаването на 350 000 турци да гласуват за изборите за български парламент!
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В крайна сметка яйца има в изобилие и в големите вериги и в малките магазинчета, и на пазара от производител. 20-тина яйца всеки може да си позволи да си купи откъдето му е кеф!
20
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Яйцата са евтини и има навсякъде. Навремето не беше така. По бай тошово време беше новина ако има яйца в магазина, беше трагедия.
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
'В крайна сметка нали това е идеята на магазина - да продава нещо на печалба'но демократите ми казаха, че магазините съществуват за да правят живота на човек по-лесен
18
2
 
10
 
! Отговори
Учуден преди 1 месец
Дори ми е странно че е само двойно. Като знам какви са разходите по транспорт и дори малко магазинче очаквах да е доста повече.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Детско мислене. Транспорт от производителя до местата за продаване - складиране - транспорт до магазина - магазинна мрежа и персонал - всичко са още и още разходи, и всяко трябва и да печели по нещо, иначе за какво работи. Това не е Майлоу да купува яйцата от Генуа на три цента, да продава на армията на два цента, и да печели по един цент.
16
0
 
5
 
! Отговори
яйце преди 1 месец
от коя ферма , от полската ли ?
15
2
 
11
 
! Отговори
redordead преди 1 месец
то, кое не е двойно от прозиводителя до магазина?В крайна сметка нали това е идеята на магазина - да продава нещо на печалба.Който иска може или да си произвежда или да ходи да пазарува директно от прозиводители, ако са склонни да му продават на прозиводствените си цени.