Отец Василий: Хората да са отговорни и внимателни, да носят маски

В православните храмове днес ще се отслужи опело Христово
Обновена: 30 апр 2021 11:43 | 30 апр 2021 09:49, Елка Василева
10

Днес на Разпети петък във всички православни храмове ще се отслужи опело Христово. За втора година Великден ще посрещнем в извънредна епидемиологична обстановка. Какви мерки трябва да спазват миряните, които ще посетят църквите?

"Всичко е разписано още от миналата година. Тук идва личната отговорност на всеки, вниманието, уважението към всеки човек. В храма ние съблюдаваме тяхното влизане и постоянната дезинфекция. Всички трябва да са спокойни, че в храма ще намерят чистотата, която е необходима в тази ситуация. Нека хората да бъдат отговорни и внимателни, и всички да носят маски", призова отец Василий Сарян от храм "Преображение Господне"  в София в предаването "България сутрин".

На Разпети петък още от рано сутринта във всички православни храмове се от отслужват богослужения.

"В 8 ч. започва сутрешното богослужение - или така наречените "царски часове", отделните моменти, в които Христос е предаден, четат се определени евангелия. Вечерната служба започва в 18 ч., която се нарича Опело Христово. "И беше обвит в чиста плащеница и положен в новия гроб - " И ние извършваме символично опело, каквото се прави за всеки човек, който си отива от този свят. Опело пред което се смиряваме пред Божието величие и се прекланяме пред, това, което Господ направи за своя народ", разказа отец Василий в ефира на Bulgaria ON AIR.

И обясни какво символизира Светата плащаница.

"Светата плащаница  е онзи плат, с който е било обвито тялото на Христос, символизира тялото на Христов, защото след Възкресението става чудо -  тялото му е отпечатано на това парче плат", каза отец Василий.

И призова хората да не целуват плащаницата.

 "Не е нужно да е целува плащаницата, важно е да паднем с колената си пред плащаницата и да поискаме прошка за греховете си", допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Nomer 4, lekuvai se
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Попа Василий Сарян се излага и противоречи на Библейските и Църковните правила. Не се споменава, нито задължава или поощрява прикриването на лицето в Библията.
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еееее тоз вашия литературен герой на който се молите не помага ли против ковид нещо? Язък....
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много хора се чудят защо са се родили и каква е мисията им на земята. Всеки пратен на земята е прегрешил горе и е пратен на земята да изкупи греховете си. Има едно племе в Африка което плаче когато се роди бебе а се радват когато у.мре човек. Тези са разбрали че са пратени на земята за мъки. Бог изпрати еднородният си син да изкупи греховете ни. Пое икръста изживя нечовешки мъки разпънаха го на кръста у.мря и възкръсна в името на човеците. Мислите ли че случайно живот има само на земята. Не е .
2
1
 
1
 
! Отговори
ВИЦ преди 2 години
Преди година се смяхме на една журналистка - дали Тамяна убива Ковид - не е смешно .
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зариди това изказване няма да вляза в храма на този отец.