Проф. Балтов: След 10 май ще има презадоволяване с дози ваксини

Хората ще разберат, че могат да се ваксинират и при личните лекари, и във ваксинационните пунктове
30 апр 2021 14:12, Елка Василева
56
Проф. Балтов: След 10 май ще има презадоволяване с дози ваксини
Снимка: архив, БГНЕС

Отварят отново зелените коридори за ваксинация до 10 май. В София има 4 места за свободна имунизация. В "Пирогов", ВМА, "Св. Анна" и "Александровска". Не е необходимо предварително записване.

В "Пирогов" през делничните дни петте пункта ще работят до 17.30 ч. Наличните ваксини са "Пфайзер" и "Астра Зенека", от "Модерна" има по-ограничени количества, обясни изпълнителният директор на болницата проф. Асен Балтов пред БНТ.

"Ще мине още поне един месец, докато хората разберат, че няма значение дали ще се ваксинираш с векторна ваксина или с РНК, но това, което забелязвам, е, че всички, които са записани за втора доза на "Астра Зенека", те си идват и си я слагат", каза проф. Балтов.

Още по темата

В "Пирогов" досега няма отказ от втората доза на векторната ваксина. По думите на Балтов напрежението, което се създаде с личните лекари, съвсем скоро ще отмине.

"От 10 май ще има толкова много ваксини като дози, че ще има презадоволяване. По-скоро трудно ще бъде да ги слагаме бързо, в рамките на една седмица. Хората ще разберат, че могат спокойно както да се ваксинират при личните лекари, така и във ваксинационните пунктове", допълни проф. Балтов.

Болница "Пирогов" има мобилни екипи, които обикалят различни предприятия с ключово значение за производствата, например, производството на кислород. В рамките на два дена са ваксинирали около 400 човека. Според професора такива мобилни екипи ще има повече може би след 15 май.

На 4 май пристигат два пъти повече дози. Чакат се около 270 000 дози от "Пфайзер", продължават да идват по график и дозите на "Модерна".

"От по-следващата седмица това става постоянно. Последния понеделник от месеца ще получим 400 000 дози от "Пфайзер". Това значи, че ние наистина при една много добра организация можем да постигнем до 50 000 на денонощие, а през юни - до 55-60 000 през работните дни, защото през почивните дни желанието за ваксинация е по-малко", коментира проф. Балтов.

По думите му щитът, който се образува от хора, които са ваксинирани и които са преболедували, става все по-голям.

"Повече от 1 200 000 са преболедували и ваксинирани, което говори, че вървим към натрупването и създаването на колективен имунитет. Дай Боже това да стане до края на юни", каза още професорът.

Според него масова и бърза ваксинация трудно може да стане само през личните лекари. И ваксинационните пунктове имат своето важно значение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
6
 
1
 
! Отговори
АЗ СЕ ВАКСИНИРАХ преди 2 години
...И ЩЕ ЖИВЕЯ СВОБОДНО!А , ВИЕ...??!!ИСКАТЕ ЛИ ДА УМИРАТЕ...ХА,ХА,ХААААААААААА??
36
2
 
2
 
! Отговори
Идеалист преди 2 години
Защо ни се предлагат само генетични ваксини? Кога започвате и децата? Нищо не предлагате, няма никакъв избор на ваксини. Предлагате едно и също, слуги давоски!
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знаех ,че тези се задоволяват с ваксини , та чак презадоволяват !Все си мислех , че освен пари , друг афродизиак нямат !
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъже!!!
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само Румен Петков може да изтрие паразитните служби пълни нагли бо клуци педофи ли с купено образование с животински фелдшери , които са прости и нагли.Дерзай Румба!
32
0
 
12
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Този на снимката е един обикновен престъпник от шайката на Боко, който го вози с джипката си, а ваксини нямаше доскоро, защото ги препродаваха в арабските държави.
31
1
 
15
 
! Отговори
Митко преди 2 години
Напрежението с личните лекари го създадоха хора като теб Балтов! Включително и ти, след като почнахте да ваксинирате ваши симпатизанти с предимство, а не по националния план по възрастови групи. Сега не ми се тръшкай, че ще преодолеете това. Създавате си проблеми, които после да преодолявате. Типично по българси и по герберски...То и за тва гоним стотака по починали всеки ден...
30
0
 
20
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 2 години
Адам изглежда е толкова осведомен, колкото и грамотен! Пирогов наистина пое огромния поток от заразени и именно в това е недомислието. Болницата се превърна в хоспис за болни от Ковид, пренебрегвайки всички други болести и тяхното лечение. Добре известно е как доцент Балтов стана професор, никой не оспорва капацитета му да закове счупен крак с пирон. Той има право на мнение, но когато го прави всеки ден, заедно със заплахи да не се дава думата на хора с образование, но различно мнение...?!
29
0
 
1
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
Не е хубаво така да искате Живко от Варна да искате да не живее добре !Дру
28
0
 
1
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
Извинете, защо искате Живко от Варна да не живее добре ?
27
0
 
7
 
! Отговори
Окей ве преди 2 години
Добре Проф. Ванга. Не знаех, че можеш да виждаш в бъдещето.
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудна работа, ваксинирах се преди месец и не мога да вдигна самолета.От мачо станах санчо, какви са тези ваксини с пигениум ли са не знам.Сега само ми се спи и ми е уморено, дори и на моя малки .....
25
4
 
16
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Измислиха ли ваксина? Откриха ли вируса вече?Вирус няма, богоборците рабраха още преди 100 години, че не могат да създават вируси. Има токсини във водата която пиете, кемтрейлс, ГМО храна.Когато ви задръстят организма с гадости и настъпи момента да ги чистите, протича толкова тежко, колкото са ви натровили.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балтов,гледай каква маркировка!
23
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето до какво води слабограмотната ни нация - сляпа вяра във всякакви конспирации и невъзможност да прецени кое има смисъл и къде го водят за носа и става смешен - ***, кемтрейлъри, антиваксъри, 5Г-конспиратори, чипиране ...Да не говорим опитите за разсъждение над непосилни за умствения багаж теми какви чутовни глупости ражда - визирам от по-долу: как РНК-то на ваксината щяло са се свързва с човешкото и да се раждат мутанти?!? Кажете тогава за ГМО царевицата
22
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Гърция казаха, че в болниците "само десет процента" от тежко болните били ваксинирани... "Извод": ваксинирайте се... Не... Извод - експерименталните вещества, условно наречени "ваксини" не вършат дори нищожната дейност, която им приписваха... Да "предпазвали от тежко боледуване"... Подигравка.
21
16
 
0
 
! Отговори
Адам и Ева преди 2 години
Страшно е тъпо, когато си тотално неосведомен, да коментираш каквото и да е! Балтов е ортопед - ще ти закове строшения кокал и то перфектно, а Тони Георгиев, който оперира Борисов, е един от най-добрите артроскописти в България. Те затуй Борисов си оперира менискоса при Георгиев, а не при Балтов. Балтов не е инфекционист, но е директор на най-голямата спешна болница у нас, която пое най-тежкия дял при лечението на ковид болни. Затова мнението му не е без значение.
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бързо ваксинирайте Тиквата с 2 дози и да се свършва!
19
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този е една от медицинските изтривалки на Тиквата, които отвратиха всички с подмазване и слагачество. Вместо да обясни за хаоса и безобразията в болницата, която управлява, тругнал да се прави на инфекционист и епидемиолог. Нали е голям професор по ортопедия и трвматология и ортак на Боко, защо тогава онзи не ходи при него да си оперира коляното, а избира винаги частната болница? Само по това може да си направим много изводи
18
6
 
22
 
! Отговори
Цук Кай Хой преди 2 години
Професорче, защо след като ще стигнем колективен имунитет до юни сме поръчали почти 1 милиард нови ваксини на файзер за 2022 и 2023? Всяка година ли ще стигаме колективен имунитет а?