Радев издаде указ за обнародване на промените в Изборния кодекс

Извънредният брой на Държавен вестник излиза утре
602
Радев издаде указ за обнародване на промените в Изборния кодекс
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев е издал указ за обнародване на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, приет от 45-ото Народно събрание на 29 април, в Държавен вестник.

Указът е с днешна дата, а извънредният брой на Държавен вестник излиза утре - 1 май.

Още по темата
Обнародването на новите изборни правила се случва буквално часове, след като бяха гласувани от депутатите в пленарна зала на заседание, продължило до полунощ.

Народните представители решиха пропорционалната система на гласуване да отпадне до следващите редовни парламентарни избори.

В хода на заседанието народните представители решиха, че ще гласуваме изцяло машинно в големите секции с над 300 избиратели. Машинен вот ще има и в чужбина, където количественият критерий ще бъде същият – секцията да е разкрита с над 300 заявления или на последните избори в нея да са гласували над 300 избиратели.

Видеонаблюдение ще има при отчитането на гласовете и попълването на протоколите, припомня БНР.

Гласуване по пощата зад граница няма да има, няма да има и избирателен район "Чужбина", тъй като не бе приета методиката, по която ще става самото райониране.

Съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) се редуцира до 15 души, а председателят, заместник-председател и секретарят ще се предлагат от политическите партии, но целият състав на ЦИК ще се назначава с указ на президента след проведени от него публични консултации и процедура, определени от държавния глава.


602
Още от Общество
Мерките свършват, има ли реална заплаха за работещите и за бизнеса?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
522
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този неверник, подкрепен от тези, които ПОДМЕНИХА протестите не се посвени на Светлите Великденски празници да организират преврат!
521
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Радев се оказа изключително лош избор. Беше "открит" и представен от Първанов на Нинова. За благодарност Радев прекрати всякакви контакти с Първанов. За този кариерист няма Великден, нито Коледа - безлично злобно съскане без нито едно позитивно послание.
520
0
 
5
 
! Отговори
БЕН преди 1 седмица
Този е пуснал гуша,с хитрост и прикаски се готви за втори мандат.Революционерен кариерист.
519
0
 
3
 
! Отговори
карачанаков преди 1 седмица
ПРАВО ДА ГЛАСУВАТ ИМАТ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ НАВЪРШИЛИ 18 год.
ПРАВО а не ЗАДЪЛЖЕНИЕ,откъде на къде МАЯМАТА и ФИГУРАНТА ще ме
ЗАДЪЛЖАВАТ да гласувам МАШИННО.Това е като онова на Чорбалан: Аз имам
КОНСТИТУЦИОННОТО ПРАВО да се разболея и никой не може да ми каже какви
мерки/КОВИД/ да спазвам.Някой да ме поправи ако греша нарушавам ли
Конституцията или Кодекса когато искам да гласувам с БЮЛЕТИНА./Както
гласува и Фигуранта на последните избори,що не гласува машинно/
518
0
 
7
 
! Отговори
без коментар9 преди 1 седмица
Като мишки се свряха в малкия уютен парламент, подходящ за не повече от 120 човека, но това не го решиха. Заплатите си увеличиха, а партийната субсидия не намалиха.
Чух неприемлива реплика: - "Колеги спрете да наричате българските граждани българи.! "
517
0
 
6
 
! Отговори
До :-( преди 1 седмица
Като същи бесове - на връх Разпети Петък се активираха. Посреднощ, по коминтерновски. И си го публикуваха в Първомайски ИЗВЪНРЕДЕН (само за целта) брой. Християните не пипат работа в този ден.
516
0
 
8
 
! Отговори
:-( преди 1 седмица
Бърза, а? През почивните дни.
Не е чиста тази работа.
515
2
 
8
 
! Отговори
ФАТМАК ВЪН И СЪД преди 1 седмица
НА МАСОВИ ПРОТЕСТИ С/У ПРЕДАТЕЛЯ РАДЕВ..ВСИЧКО ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА Е ПОД НЕГОВО ДАВЛЕНИЕ..ТОВА БЕЗЗАКОНИЕ ,ТОВА ФОРСИРАНЕ НА ПРИЕМАНЕ НА ЗАКОНИ В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕТ ,КОИТО СА В ИНТЕРС НА ОЛИГАРХИЯТА А НЕ НА НАРОДА ,Е ЯВНА ЗАДКОЛИСНА ИГРА ..НА МАСОВИ ПРОТЕСТИ ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ РАДЕВ ОТ ПРЕЗИДЕНСГТВОТО ,ВЪН ОТ ПРЕЗИДЕНСТВОТО..ОЧКАВА НИ ХАОС ,БЕЗРЕДИЦИ -ТОВА КЪМ КОЕТО СЕ СТРЕМИ ТАЗИ ПИЙОНКА..
514
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички промени ан блок трябва да бъдат отменени.
Пълно безобразие и позор.
513
2
 
9
 
! Отговори
Emigrant преди 1 седмица
Има ли БЪЛГАРИ тук в сайта а и навън в България?!Как може да търпите тоя руски пъпчасъл иб рик да организира пълзящ преврат,за десети път кюстендилската ра з поретина да прави на крак за 5 часа поредната предизборна недосмислица,за която пак ще излезе да се пени по улиците.че някой пак за нещо я излъгал?!Братя БЪЛГАРИ,защо допускате да се вкарвате в тез пошли,гадни руско,КГБейски филми,а не излезете на площадите и не им начупите главите на тез червени динозаври?!Казвам вие,защото не съм в БГ!!
512
1
 
9
 
! Отговори
Грипен Гаменов Ветов преди 1 седмица
Здраствуйте мишоци!Ей баджаначиту кат завикалу има такъв народ,а аз му викъм,бе нема такъв народ,ама зе чи излезе прав!!Имало такъв “народ“ от чалгари,крадци,лум пени,търкачи на билетчета ,уж десни а те леви,уж градски а те селски,уж нови,а те старите,уж млади а те за пенсия?!Чудо ви казвам?!Майчиту Кюстендилска и тя кат речи мутри вън?А аз викам,ма къде видя мутри и къде по навън от твойте мутри на площадът?Ма сига кат задействаха да пуснат олигарсите ут затворити загрях за кви мутри иди реч!?
511
2
 
10
 
! Отговори
мишо бирочето преди 1 седмица
има такъв народ на следващите избори ще бъде няма такъв народ. след промените в кодекса и последните с малко мозък ще си плюят на петите. благодарим ти генерале че ни продаде на туркия.
510
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хора не ми се вярва тоз парламент да е законен след като не може да излъчи правителсво не може да има права да приема и променя закони. Това ми се струва крайно неморално и може би трябва питане до КС има ли права сбирщината да приема закони след като не може да излъчи редовно правителството ей така между другото. Не.!
509
1
 
16
 
! Отговори
ЧАЛГАРЯ, ПИНОКИО, преди 1 седмица
ОБЩАТА И пРЕЗИДЕНТА

НИ ПРОДАДОХА НА ТУРЦИТЕ ЗА ЕДНА ПАНИЦА ЛЕЩА
508
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ПРЕВРАТ

Какви "държавни институции". То държава няма, вие търсите институции. Сега всички сте под юрисдикцията на пингвина. Каквото ви каже това ще правите!! Нали това му беше целта...
507
1
 
16
 
! Отговори
А бе Радев, преди 1 седмица
Защо така припряно се даде ход на това недоносче! Хората Ви мислят за умен човек! Императивните формула на този "избирателен закон" нарушават конституционни права на гражданите! Толкова ли не може да се видят грубите нарушения.
Гражданин иска да гласува, обаче отказва с машина, иска с хартиена бюлетина. Лична воля! Отказват му, сочат му машината. Насилват го! Нарушават му се правата. Ако не е мекушав, ще си отиде. За такова отношение ли сте?
506
2
 
21
 
! Отговори
ПРЕВРАТ преди 1 седмица
РАДЕВ НАПРАВИ ПРЕВРАТ! СЛЕПИ И ГЛУХИ ЛИ СА ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ, ЧЕ НЕ ПРЕДПРИЕМАТ ИМПИЙЧМЪНТ НА ПРЕЗИДЕНТА! ТОЙ Е ПРЕДАТЕЛ, РАБОТИ В ИНТЕРЕС НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА
505
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Божков, Прокопиев, Цветанов, Арабаджиеви, Баневи и др. си платиха на Радев, ДБ ИМВ и резултатите са налице.
504
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До тролската дружина

Ще излезем, но на площадите из цялата страна. И по пътните възли и по проходите и КПП така!
503
1
 
20
 
! Отговори
До 502 Вярно преди 1 седмица
Това си е преврат, организиран по най-брутален начин с промяна на изборните правила.