Разпети петък е – най-тъжният ден за християните

Постът днес е най-строг, а работата - забранена
30 апр 2021 07:32, Елка Василева
87
Разпети петък е – най-тъжният ден за християните
Снимка: архив, БГНЕС

Днес е Велики петък или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син Исус Христос. В този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Неслучайно днес постът е най-строг.

Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Исус Христос - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, е принесен в жертва за греховете на цялото човечество". На днешния ден църквата повелява да не се яде, нито да се пие.

Според църковните канони е забранено да се работи. Пак днес се извършва и ритуалът "минаване под масата" в храма. Счита се, че това носи здраве и късмет, а според някои - и опрощаване на греховете. Последното обаче противоречи на църковните канони, според които греховете могат да бъдат опростени само с покаяние.

На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело.

На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му сред бели цветя. След като се изнесе плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в "гроба" - в центъра на храма. Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
4
 
3
 
! Отговори
Докрай преди 2 години
Тъжен ден и за българската демокрация. Болше'вишката революция е на път да успее. Времето вече не е наше! Колхозниците превзеха властта и откриха трибунала. Сега ще започнат да разграбват държавната хазна, докато я ошушкат. После пак ще оставят наивниците да я напълнят отново и отново, защото те най-добре умеят да изваждат. Няма развод, няма мечти! И ще ни мъчат докрай!
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера писахте че четвъртък е най-важен,днес-петък,а в неделя кой знае какво ще напишите.За живия човек всеки ден е важен,от първуя та до последния.Поне с вярата на хората не се подигравайте.
67
8
 
2
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Професионален празник на свещениците и монасите - шефът е разпънат на кръста.
66
0
 
3
 
! Отговори
опетков преди 2 години
До Из Библията Не съществуват "Евангелия на Павел". Има писма до различни християнски общности. Самият Павел също е евреин, както и Христос.
65
6
 
2
 
! Отговори
опетков преди 2 години
До Анонимен Пилат е изпитвал някакво съчувствие към Христос, поне както е описано в "Новият завет" на Библията. Освен това той е дал възможност на евреите да му спасят живота, но те са избрали да спасят един разбойник на име Варава. Тук му е мястото да се каже, че и Пилат и Юда са жертви на Христос, който като един Господ е нагласил всичко това, вкл собствената си смърт. А всичко това, което се дрънка за изкуплението на нашите грехове е една величайша глупост.
64
11
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
А нас, нормалните хора, това какво ни интересува?
63
6
 
3
 
! Отговори
Знаещият преди 2 години
Да ние честит новият брой на незаконно издаденият извънареден брой на Държавен вестник , който погазва КОНСТИТУЦИЯТА НА Р.БЪЛГАРИЯ и з апореден път доказа че Резидента Радев е Руска и КОМУНИСТИЧЕСКА ***!
62
1
 
3
 
! Отговори
Из Библията преди 2 години
Евангелия на Павел 2:15"Юдеите, които убиха и Господа Иисуса... на Богу не угождават и на всички човеци са противни"ах, тази Лоша Анти-Семитска Библия...
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 65Едва ли си евреин, но и самите те не се чувстват добре след този Грях.
60
4
 
5
 
! Отговори
SS преди 2 години
Вчера жена ми боядиса яйца и ми каза че днес е разпънът петък ( вместо разпети) защото не може да произнесе думата.И тя е източноправославна защото навремето я покристих.Нейната религия беше малко неприемлива за тези географски ширини.Е не че стана много ортодоксална християнка ама като си помисля колко нашенки има които въобще не са стъпвали в църква.
59
8
 
1
 
! Отговори
Юдей-Семит преди 2 години
А за Нас Това е Най-Щастливият Ден - ако не вярвате, Гледайте Страстите Христови с Режисьор Мел Гибсън, най-добрият филм за Разпятието Христово!
58
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 60Римското правосъдието по онова време се е славило като много елитно правосъдие. Т.е много малко вероятно е било римски съд да осъди невинен или да оправдае виновен. Пилат много добре е знаел, че Христос е невинен, но съзнателно Го осъжда на мъчителна смърт.
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 60Римските войници ( с малко изключения) са били жестоки към Спасителя - унижавали са Го, биели са Го, оплювали са Го. Тия изпълняват цялата смъртна присъда към Невинно Осъдения, следователно нямат оправдание.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 60Гледай филма " Страстите Христови" на Мел Гибсън. Въздействащ и разтърстващ филм. Българският актьор Христо Шопов играе ролята на Пилат. Вижда се обаче, че той( Шопов) изпитва съчувствие ( макар и да играе тази роля). Гледал съм други филми за Христос, там Пилат е представен безчувствен.
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мир на всички християни и всички добри хора. Нека си припомним, че само един миг и може да възкръснем... Нужни са само добри дела и вяра, че това е възможно.
54
0
 
7
 
! Отговори
58 преди 2 години
Комай еврейската е по-голяма. Та нали Пилат го пуска и всячески гледа да го спаси. А какво правят сънародниците му? Задето им казва да обичат другите народи и до ден днешен не са му простили и няма да му простят. Пропускам сценките с подкупва, клеветите, както и особената злост на самото убийство. А и римляните станаха християни, тях самото християнство ги спаси. Вие се досетете кой не прие християнството.
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" Разпети Петък е най-тъжният ден за християните "А заглавието трябва да е без тире, може и с две точки, Днес бг. Сиреч, " Разпети Петък: най - тъжният ден за християните".Г - н Бойко Борисов преди повече от 10 години определи Разпети Петък да бъде неработен ден, за което Бог да му дарува здраве.
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 21 "Римляните не са искали да разпъват Исус Христос "Каква ГНУСНА ЛЪЖА И НАГЛО САМООПРАВДАНИЕ! В СВЕТОТО ЕВАНГЕЛИЕ ЯСНО пише, че римляните с голяма охота са участвали в Убийството на Богочовека Иисус Христос! Следователно За Този Грях - Богоубийството вина имат и евреите, и езичниците - в лицето на римляните!
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с тъгата, е когато емоциите сменят разума. Иначе би следвало да е ден за размисъл. И тогава и сега, модела на поведение на структурираното общество е един и същ. И да леем сълзи на чужд гроб, не сменя поведенческите модели. А целта на този пример е само и единствено да се учим от минали грешки.
50
0
 
1
 
! Отговори
За 55 преди 2 години
Я, виж ти "моралът" бил фантасмагория. И това го казва един учен господинчо с тон на проповед, много по-крещяща от онези, които уж му пречили. Види се засегнали са му честолюбието, а то май че е бая е големичко и доста по-доктринерско. И затова решава да изплеска въпиюща глупост. Един вид, виждате ли ме, аз ще ви смая... Ще видите какво е акъл...