Разпети петък е – най-тъжният ден за християните

Постът днес е най-строг, а работата - забранена
30 апр 2021 07:32, Елка Василева
87
Разпети петък е – най-тъжният ден за християните
Снимка: архив, БГНЕС

Днес е Велики петък или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син Исус Христос. В този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Неслучайно днес постът е най-строг.

Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Исус Христос - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, е принесен в жертва за греховете на цялото човечество". На днешния ден църквата повелява да не се яде, нито да се пие.

Според църковните канони е забранено да се работи. Пак днес се извършва и ритуалът "минаване под масата" в храма. Счита се, че това носи здраве и късмет, а според някои - и опрощаване на греховете. Последното обаче противоречи на църковните канони, според които греховете могат да бъдат опростени само с покаяние.

На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело.

На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му сред бели цветя. След като се изнесе плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в "гроба" - в центъра на храма. Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
6
 
4
 
! Отговори
За кой преди 2 години
Точно разпети петък става дума, че един вече мина преди месец по на запад от нас? Не че ме интересува, принципно питам само. Иначе почивните дни ме радват въпреки отчайващия брой лицемери които се опитват да ми пробутват морални устои и традиции подкрепени от чисти фантасмагории и откровени простотии.
48
1
 
3
 
! Отговори
един преди 2 години
Едновременно и я иронизирам, и не я иронизирам, защото точно така пише, и ред още доста гаднички неща. Но Софи пък може и да е мазохистка....
47
1
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
До един - надявам се, че иронизирате вярващата, та белким и дойде умът в главата?
46
3
 
3
 
! Отговори
един преди 2 години
Ако не ти е ясно, Софи, няма право да говориш, ако си жена. Нищо, ама нищо не ти е позволено, освен да слушаш мъжа си!
45
3
 
4
 
! Отговори
един преди 2 години
Софи, предполагам, не си жена. Прочети внимателно - нямаш никакво право да говориш, ВИНАГИ трябва да мълчиш, защото и писането е слово! На мен ако не вярваш, чети Библията, Нов Завет! Иначе само лицемерничиш, колко вярваш?! Така, че точка по въпроса! В Библията нищо не бива се променя! Пример за свръхтоталитарна структура!
44
2
 
4
 
! Отговори
Православен преди 2 години
До коментар 15 Комунистите - атеисти и противници на Бога станаха най верующи!Господ не иска смъртта на грешника, а той да се покае и да бъде жив. Слава на Бога за всички, които са го хулели и преследвали, а след това са прозрели истината и са се обърнали към Него.Може би не знаеш, че Св. апостол Павел, преди да се покръсти е бил юдеинът Савел, който жестоко е преследвал учениците на Иисус. А след покръстването си написва 14 от 27 книги на Новия Завет, които са свещени за всички християни.
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз съм чела доц. Вачкова - там категорично пише, че в България е нямало, такива е нямало дори във Византия, а богомилството просто не е било преследвано по нашите земи. Кладата е западна практика и то за тежки еретици. Албигойците пък далеч не са богомили, а имат политически претенции и конкурират папата за нещо съвсем друго - светска власт. Но тя историята иска мислене, а не клишета тип добрите дисиденти и лошите вярващи. Впрочем последното е щампа още от комуноидното мислене.
42
2
 
8
 
! Отговори
Лили Барута преди 2 години
За тези които толерират Исляма:Поинтересувайте се как се отнасят към христянското малцинство в мюсюлмански Пакистан и ще си промените на часа мнението за тази религия,и ще получите обяснение на много въпроси...
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво очакваш, тези са избирателно хуманни. Такъв може и бомба да сложи в църква, и ще ти обясни че това е право дело...Нали християнството било лошо, защо да не му сложим една бомбичка. Това вече е правено - църквата Света Неделя. И най-лошото истински ще бъде убеден че е някакъв защитник, едва ли не благодетел на човечеството.
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само като видиш, че са написали "цар Петър 1-и", и ти става ясно що за интелект стои срещу теб... Равен на този на Пената.
39
2
 
8
 
! Отговори
Антимонен преди 2 години
Тук само болни мозъци сте се събрали. Останах без думи.
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доцент Вачкова има книги за богомилите. Доста дебели са и не се учудвам, че някои хора не са ги чели.Затова пък имат богати фантазии на тема клади. Явно повече филми са гледали.
37
6
 
4
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Еееее, днеска що хора ша са нашият от мъка... Аааа аз не пия и то отдавна даже... Днеска рано рано с бажанака една табла хвърлихме и са повтори вчерашния случай-пак бой яде. После вика - абе пак добре, че от шах не разбираме пък от разните езици само псувните им знаем, инак току на замерли с некой мандат, та да са чудим какво да го правим бе...
36
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Никога не е имало клади в България, но иначе звучиш разпалено :)))"Ти си на 14 години, нали?
35
6
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БИБЛИЯТА Е СБОРНА КНИЖКА СЪСТАВЕНА ОТ ЦЪРКВАТА В КОЯТО ИМА ГЛУПОСТИ КАТО СОДОМ И ГОМОР КОИТО НИКЪДЕ НЕ СА СПОМЕНАТИ ОТ ПИСАНИЯТА НА УЧЕНИЦИТЕ НА ХРИСТОС!!!ВЪВ БИБЛИЯТА ТРЯБВА ДА ИМА САМО ПИСАНИЯТА НА УЧЕНИЦИТЕ НА ХРИСТОС И НИЩО ДРУГО!!! ВСЯКА БИБЛИЯ КОЯТО ИМА И ДРУГИ НЕЩА Е ЕРЕС!ПРАВОСЛАВНАТА БИБЛИЯ Е ЕРЕСКАТОЛИЧЕСКАТА БИБЛИЯ Е ЕРЕС!!!НАЙ-СТАРАТА БИБЛИЯ СЕ НАРИЧА : КОДЕКС СИНАЙТИКУС ОТ 330-ТА ГОДИНА СЛЕД ХРИСТА И Е САМО СЪС ПИТАНИЯТА НА УЧЕНИЦИТЕ НА ХРИСТОС! СЪСТАВЕНА Е ОТ МОНАСИ
34
3
 
12
 
! Отговори
37 преди 2 години
Никога не е имало клади в България, но иначе звучиш разпалено :)))
33
3
 
7
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
Не съм съгласна с това мнение за жените, защото се поизмъкнаха от времето, дето освен крави за разплод и слугини не бяха нищо друго. Сега не можете да отречете, че имате свобода да се развивате независимо от всички писания.
32
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Силно християнство - в Русия, Америка, Европа. Унищожаване на лихварството, порнографията, грабежа и кражбите (комунизъм), създаване на благочестие и целомъдрие (спиране на промотиране на отклонения и сгрешени социални теории), изкореняване на хазарта, алкохола и наркотиците... А да не забравя пълен контрол над медиите, вестниците, филмите, рекламите и хранителните продукти :)))
31
3
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
Познавам жени, дето с лекота могат да претрепят немалко мъже, понеже имат подготовка. Но, наистина, в религиите жените са ужасно принизени и дефакто отхвърлени изобщо от обществения живот.
30
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Християнството е чудесна религия. Разбира се, има врагове и е нормално те да я хулят. Съвсем отделен е въпроса че те са жалки и за никъде"---Да, затова православният Цар Петър 1-ви започна гонения на богомилите, колише ги, гореше ги на клада и стотици хиляди от тях заминаха за Европа.А после вече устроили се в Европа, Папа Инокентий 3-ти свиква Албигойския кръстоносен поход насочен вътре в самата Европа с цел да избият всички богомили/катари. Чудесна религия, наистина! Само убиват другите.