Разпети петък е – най-тъжният ден за християните

Постът днес е най-строг, а работата - забранена
30 апр 2021 07:32, Елка Василева
87
Разпети петък е – най-тъжният ден за християните
Снимка: архив, БГНЕС

Днес е Велики петък или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син Исус Христос. В този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Неслучайно днес постът е най-строг.

Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Исус Христос - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, е принесен в жертва за греховете на цялото човечество". На днешния ден църквата повелява да не се яде, нито да се пие.

Според църковните канони е забранено да се работи. Пак днес се извършва и ритуалът "минаване под масата" в храма. Счита се, че това носи здраве и късмет, а според някои - и опрощаване на греховете. Последното обаче противоречи на църковните канони, според които греховете могат да бъдат опростени само с покаяние.

На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело.

На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му сред бели цветя. След като се изнесе плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в "гроба" - в центъра на храма. Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Основното предназначение на религиите е да направи хората по-добри. Всичко друго са някакви лакърдии. Всеки може да използува религиите, както му хрумне и както му отърва. . Специално жените са ощетени от самата природа, защото всеки от мъжете може да най-малкото да ги претрепе, ако толкова му е акълът. Прецакани са жестоко дори само по този показател.
28
2
 
9
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
В Библията, стар завет се препоръчва убиване с камъни... В Корана - също. Христос го отменя. Викаш твърде жестоко е постъпил?!
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонимеНДемек Христос е бил от НАП.
26
5
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Наистина жените са силно дискриминирани от двете основни религии. В будизма мисля, че няма това разделение по пол. Лично аз, ако бях жена, освен презрение, нищо друго нямаше да изпитвам към тези теории.
25
4
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Анонимен 25НА ЕВРЕИТЕ ИЗОБЩО НЕ ИМ Е ДРЕМЕЛО , ЧЕ Е РАЗПРОСТРАНЯВАЛ ДРУГА ВЯРА!!!ХРИСТОС Е УБИТ , ЗАЩОТО Е ИЗГОНИЛ ТЪРГОВЦИТЕ ОТ ХРАМА!!ХРИСТОС СЕ Е НАБЪРКАЛ В ИКОНОМИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ КАТО Е ИЗГОНИЛ ТЪРГОВЦИТЕ ОТ ХРАМА !
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 25, баш така е. А и нали предрече че ще им бутнат храма. Същия дето го строят с бригадата зидаро-мазачи... За тухли ползват престъпленията, за хоросан - лъжите. Дали е издръжлив строителния материал не знам :)
23
6
 
4
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
Аз също многократно си задавам този въпрос за силно религиозните жени. Единственото ми обяснение е фанатизмът им. Директно съм ги питала защо изобщо бог им е дал глас и защо на практика говорят, след като наистина пише - винаги да мълчат, че вдигат рамене и само една ми обясни, че е необходимо да научела децата си да говорят!? От километър е ясно, че всичко това е писано от мъже. Господ може и да има.
22
6
 
6
 
! Отговори
един преди 2 години
Дали има бог, според мен не е за нашия ум. Дори и Стивън Хокинг казва, ту че има, ту че няма. На мен повече са ми интересни силно религиозните жени, дето религията ги праща при добитъка, изобщо не ги смята за нищо, приравнява ги с децата и напълно им забранява да говорят. Пълно подчинение на мъжа. Това дословно е в Новия завет, а според Корана - директно пише да се затварят.
21
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИстуканПо време на соца пък щяха да те опънат *** ленински съботник.
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 25Христос е евреин.Демек евреите са натопили един от тях.
19
3
 
5
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Забранена работата, ама мен и други щяха да ни накарат да работят днес. Частницие са павачи, а ние работниците сме роби. Това само в частния сектор, при чиновниците няма такава свирепа експлоатация да се работи през почивни дни.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НормаленЩо?Ти за какво ставаш дядка?Да *** пенсията и да мрънкаш, че ти е малко ли?
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Християнството е чудесна религия. Разбира се, има врагове и е нормално те да я хулят. Съвсем отделен е въпроса че те са жалки и за никъде :) Имаше един с мустаци Ницше, беше агит-проп за унищожаване на християнството :) Бе интересно защо така полудя накрая и свърши в лудница :))) Но нека му кажем, че и него го обичаме, той просто е болен човек и трябва да му се прости.
16
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Християнството след 20-та година възпитава в човеконенавист. Това е религия на злото.
15
14
 
9
 
! Отговори
лол преди 2 години
Как ще е най-тъжния ден? Днес е първия ми почивен ден от десет поредни почивни дни. Ще се разцепя от гейминг, ресторант, дискотека, пиене, мацки. Купона тепърва започва.
14
15
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Значи и днес има повод за пиене :))) Ашколсум
13
5
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААДА , ЗАЩОТО ПСЕВДО ПРОРОКА Е ОТКРАДНАЛ ИДЕЯТА И ВСИЧКО ОТ ХРИСТИЯНСТВОТО!!!!НО КОРАНА Е ПИСАН ОТ ПЪРВИЯ ХАЛИФ АБУ БАКАР И Е 99% ДЕЛО НА АБУ БАКАР А НЕ НА ПРОРОКА МОХАМЕД!
12
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най - тъжен, понеже нашата източно-православна вяра е обърната към смъртта, във всяко едно отношение. Ние честваме смъртта, а не живота. Докато католиците и техните производни течения, са обърнати към живота. Те виждат саможертвата на Исус Христос не като мрачна тегоба, а като шанс за по-добър живот.И двете са християнство, но с различна гледна точка.
11
6
 
7
 
! Отговори
дИМО преди 2 години
ДА ЖИВЕЕ ИНТЕРНЕТ, ПОЛЕ И ТРИБУНА НА ОТКРОВЕНИ АНОНИМНИ PROSТАЦИ ,ЗАМЕНИЛИ СТЕНИТЕ НА ГРАДСКИЯТ НУЖ НИК,СЪС СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ!....СВОБОДА НА СЛОВОТО ЛИ?? 112ТО МЯСТО ЛИ???ВЪПЮЩА МАЛОУМЩИНА!
10
4
 
15
 
! Отговори
съгласувано с БКП-ДС преди 2 години
До НормаленКомунистите - атеисти и противници на Бога станаха най верующи!!! Уникум!