Вярващите минават под Светата плащаница, покланят се пред Христос

Разпети петък е най-тъжният ден от Страстната седмица
30 апр 2021 13:58, Елка Василева
80

Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Православните отбелязват Разпети петък - най-тъжния ден от годината. Това е денят, в който Божият син е разпънат на кръста, за да изкупи греховете на хората.

В църквите се отслужват така наречените Царски часове. След това се изнася Светата плащаница, а вярващите минават под нея. Тя символизира плата, в който е било увито Божието тяло. Минавайки под масата, вярващите съпреживяват смъртта на Иисус Христос и се прекланят пред саможертвата му.

Вечерта на Велики петък при плащаницата с изобразеното на нея тяло на мъртвия и положен в гроба Исус се извършва т. нар. опело Христово.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Православните??!! Мисля, че трябва да се напише Православните Християни.
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То пък всякаш преди християнството е нямало войни?Нелеп аргумент.Войни и насилие е имало,има и ще има.Религиите не са причнината,а човешката природа.
28
1
 
3
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
До Анонимен 24 Е,нека не пренебрагваме и мюсолманството.То също има съществен принос за всякакви войни ,и то най-вече на религиозна основа.Просто днешното мюсолманство е християнството преди 500-600 години,защото е по-млада религия.Нека си припомник какво е вършило християнството през 15-16 век.Така,че двете религии имат анти-прогресивен вид.Колкото до разните десет божи заповеди ,то те са описани в законника на Хамураппи от 17 век п-н.е.
27
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЯМА НИЩО ИСТИНСКО В ХРИСТОСТОЙ Е ЕВРЕЙСКО ИЗОБРЕТЕНИЕ И ФАЛШИВ ИДОЛБАЩА НА ИЛЮЗИИТЕ, ПОДЧИНЕНИЕТО И ОТЧАЯНИЕТОСЪОТВЕТНО СВЕТИТЕ ПИСАНИЯ НЕ СА СВЯТИ, НЕ СА БОЖЕСТВЕНИ, А ОБРАТНОТОСВЕТИТЕ ПИСАНИЯ СА ЧУЖДОЗЕМНИ, ОТРОВНИ И ВОДЯТ ЧОВЕЧЕСТВОТО КЪМ РАЗРУХА
26
1
 
2
 
! Отговори
Православен преди 2 години
През цялата година ако недай Боже те налегне голяма скръб или имаш много силно и важно желание, тогава палиш Великденската свещ и се молиш и Господ чува тези молитви. Но преди следващия Великден трябва да я оставиш да изгори докрай, не бива да остава за следващия Великден и разбира се в никакъв случай не се изхвърля нито се подарява. Ако ти или член на твоето семейство се премести в друго жилище, може да си я вземе там, но само ако дотогава е живял у вас.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Езическите религии са още по страшни.Повярвай ми.Исус решава да реформира всичко ,но е бил съсипан от фарисеите.Все пак делото му е толкова велико,че днес морала който познаваме на практика е христовото наследство.За съжаление Христос е разпъван всеки ден след като делото му е стъпкано на практика и изопачено от култове и езически вярвания.И все пак,това е най -великия човек в историята.
24
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
преди Христа хората са воювали за злато, земи, жени и са били благородни войни с бяла кожа, руси коси и сини очислед Христа хората са на прага на изчезванеето ви истинското лице на Християнството !!
23
5
 
3
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
Противни са ми всички религии,но най-вече монотеистичните.Едните горили на клади стотици хиляди хора,които си позволяват да мислят извън църковните догми,други отсичали глави и побивали на кол,които не заема една странна поза по няколко пъти на ден,а жените са принуждавани да се маскират като нинджи.Като цяло всички религии имат за цел да поддържат статуквото,а именно бедните да си останат бедни ,богатите да са си богати и бедните да не се стремят да го променят,статуквото.
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'Всякой, който мрази брат си е човекоубиец'но не всички сме братяами ако ТИ си ми враг?
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5. Когато някой извърши самоубийство или неволно убийство.6. Когато някой извърши духовно убийство. Един от най-тежките видове духовно убийство е съблазънта. Ако възползвайки се от доверчивостта или неопитността на своя ближен, го отклониш от правия път и го тласнеш по пътя на разврата или на друго престъпление, ти убиваш по този начин неговата душа. Друг вид духовно убийство е омразата. Св. Йоан Богослов пише: " Всякой, който мрази брат си е човекоубиец. " ( 1Иоан 3:15)
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
15,ако човек не обича парите, храната, себе си, какво е тогава?отговорът е - христово псе, което става само за ритане
19
8
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
Исус е пил и ял на воля.Спал е с блудници и е притежавал и пари.Бил е готин човек,но фарисеите го мразят и обвиняват в тия неща дето си изредил и го качват на кръста.А той им прощава щото те не знаят що правят.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За такива хора задоволяването на собственото тщеславие става кумир.Грехове против шестата заповедОсвен истинското пряко убийство тук се отнасят и т.нар. косвени убийства:1. Когато съдия осъди на смърт невинен човек, а оправдае убиеца или скрие убиеца като така му дава възможност да върши нови убийства.2. Когато някой би могъл да спаси ближния си от смърт, но не го спасява.3. Когато някой чрез непосилна работа и жестоки наказания разстройва здравето и съкращава живота на подчинените си.4. Когато някой съкращава собствения си живот чрез невъздържание и други страсти и пороци.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'римляни не е имало по нашите земи'а руините на Абритус откъде идват тогава?мостът и скалният портрет на Траян откъде идват тогава?
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма научно доказателство, че който не краде, не убива и не печели за сметка на другите, от него става нещо стойностно.Ако под 'стойностно' разбирате 'работа', 'данъци' и 'упражняване на глас', тоест се водите по измислиците на демокрацията, нещата са сериозни.Цъкрвата и Държавата целят едно и също - контрол.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Главните прояви на тънко идолопоклонство са следните:1.Користолюбие - хората, които ненаситно се стремят към забогатяване, издигат богатството за свой идол.2.Чревоугодието - то се проявява в лакомството, преяждане и пиянство. Богът на чревоугодниците е коремът.3.Горделивост - хората, които поставят по-горе от всичко своето достойнство и способности, имат сами себе си за идол. Към горделивостта спада и суетата.4.Лицемерие - когато човек, който не е благочестив по душа, се старае да проявява външно благочестие, за да спечели слава пред другите. За такива хора задоволяването на собстве
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като са си ваши традиции не ги приписвайте на Исус щото ставате смешни.Четете Библията.
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименГледай си работата, римляни не е имало по нашите земи,това са си наши езическо-християнски обичаи и ние се гордеем с тях,те са връката между българските стари традиции и православното християнство сляти в едно!
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Исус се е борил да реформира вярата.."Казано е да не убиваш,а аз ви казвам обичай и врага си."Тоест трябва да се изкорени чувството ,което те кара да убиваш.Исус е бил реформатор от световна класа и е бил осъден от фарисеите за това!
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Православието за съжаление е запазило доста езически практики от старо гръко римско време.Това минаване само може да ви доведе до сецване.Исус не иска такива неща от вас.