Вярващите минават под Светата плащаница, покланят се пред Христос

Разпети петък е най-тъжният ден от Страстната седмица
30 апр 2021 13:58, Елка Василева
80

Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Православните отбелязват Разпети петък - най-тъжния ден от годината. Това е денят, в който Божият син е разпънат на кръста, за да изкупи греховете на хората.

В църквите се отслужват така наречените Царски часове. След това се изнася Светата плащаница, а вярващите минават под нея. Тя символизира плата, в който е било увито Божието тяло. Минавайки под масата, вярващите съпреживяват смъртта на Иисус Христос и се прекланят пред саможертвата му.

Вечерта на Велики петък при плащаницата с изобразеното на нея тяло на мъртвия и положен в гроба Исус се извършва т. нар. опело Христово.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде казва Бог да се минава под плащаници, да се носят някакви огньове, да се кланяме на икони,....?? КЪДЕ?Бог няма НИЩО общо с тези езически ритуали, които са в ПРЯКО противоречие с неговото слово.
69
7
 
5
 
! Отговори
гнозис преди 2 години
Все едно гледам кадри от Близкия Изток - клечащи и наведени суеверни орди с перманентно увредена робска психика и стокхолмски синдром - богът им ги заплашва, че ще ги избие и прати да горят завинаги в ада, ако не му се кланят безусловно, а те се радват и обясняват колко много ги обича... България в 21-ви век.
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ама Константин е на римски генерал ,Констанций Хлор.Няма значение ,че е роден в Ниш.Баща му е римлянин.Приел е титлата цезар в Йорк ,Британия.Следва борба за престола на запад и там се съюзява с християните във войската му..Трябва да си изясниш борбите в тетрархията.И стига с тая Византия.Няма такава империя,тя е технически термин.Официално има римска империя.
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАз руски книги не чета, "арианството" е немско-нацистка измишльотина!А гръцкия език се въвежда във Византия през 3-4 век,а не през 7 век.
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 48Когато Константин приема християнството за религия равноправна на другите Константинопол не съществува още.После е изграден.Впрочем Константин приема религията чак на смъртния си одер...Града си е съществувал още преди Константин, наричал се е Биза, но след приемането на християнството от Константин и Елена, самите хора започват да го наричат "Константинопол", а иначе не се е наричал така града, самата дума Византион(Бизантион) идва от името на града - Биза!
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И стига с тая Византия.Византия е термин измислен от просвещението на запад да обясни елинистическия характер на източния дял на Римската -ромейска империя.Те се наричат ромеи.
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човече,до края на своето съществуване империята на Константинопол се нарича Ромейска-римска.А гръцкия е бил въведен чак през 7 век в Константинопол..И разбира се ,че има ариани.Отвори която и да искаш енциклопедия,но не и тия дето ги правят днес в Москва.Измисляте си глупости.Нямало църква в Рим до 19 век???А св.Петър в Рим дето я строят през 16 век какво е?Това ,че Рим е бил опустошен през 5 век води императора да резидира в Равена.
63
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАрианството е ерес. Арийската раса е нещо друго.----Така се води "официално" в учебниците,но арианството е нацистка измишльотина!
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 62Арианството е ерес. Арийската раса е нещо друго.
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименГлупостите ги пишеш ти! Това са абсолютни глупости!А Константин не е от Рим,нито е римлянин,а от Балканите,роден в град Ниш,да не говорим,че Византия дори не използва латински,а гръцки език,въпреки,че е била мултинационална! И стига ми дрънка нацистки глупости и нацистки измишльотини за "арианство"!
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКатолическа църква НЯМА до отделянето на западната църква от православната източна църква след 1050 година, до тази година и до разделянето им е била ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА!В Рим не е имало църква,имало е в Равена.Константин обявава християнството за официална религия през 3 век именно защото християните са му помагали,те му помагат да превземе и трона, в знак на благодарност, Константин въвежда християнската религия за официална и държавна религия и се закрилят християните!
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни съветски глупости пишеш!Империята си е римска,Константинопол си е империя на ромеите.313 едикта за признаване на християните за равноправни е издаден в Медиолано-Милано.Константин е император на западния дял на империята и завладявайки източната част построява Константинопол като нова римска столица ,но през330г.Накрая приема християнството по ариански модел.Има много грехове като убива нелепо сина си ,излъган от втората си жена.
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 55Казах ти,че не е така, какви "римски", като тогава не е имало римска католическа църква изобщо, а католическата църква в Рим е построена през 19 век, старата им църква е била в Равена(днешна Италия)!
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То само да включиш новините вечер и ти е ясно кой е световния лидер на християните.Римския папа,а така нар константинополски патриарх е вече едно турско ченге.Така е от 15 век насам.Още в Никея 325г на римския отец е присъдена първенството ,а патриарси са Александрийския,Йерусалимския и Антиохийския.Константинополския се сдобива с тая титла чак 680г.
56
2
 
2
 
! Отговори
До 55 преди 2 години
Глупости пишеш.Върховенството на римския епископ е заложеноо още в Никоя 325.Тогава даже е нямало Константинопол камо ли техен патриарх.Чети истори бе човек,не говори съветски клишета.
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Контантинополската си остава основната върховна църква!Затова българите приемат християнското си кръщение от православната църква,по политически причини и защото именно тя е била върховната църква!
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАми невежия си ти, още през 8-9 век имат спорове помежду си Константинопол и жителите на запада(част от днешна Италия,Равена), след което Константинополската църква антемосва два пъти западните християни и по-късно(след 1050г.) те се отделят в самостоятелна църква - католическа. Католическата църква и до днес нямат патриарх, папата е една или две степени(не си спомням точно) по-ниска титла от патриарха,така , че Коснтантинополската си остава основната върховна църква!
53
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво православие??И вие говорите невежи работи.Църквата е Католическа.Така е известна още пре, 1 век.Католикос е от гръцки и значи вселенска.Ап Павел...справка.А ,че всички католици самправославни тост ортодокси е ясно.Стига с невежи противопоставяния.В ЕС сте,не в СССР.
52
5
 
0
 
! Отговори
Гойко преди 2 години
Иван пак се появи
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До FallschirmspringerНе е точно така,при православната църква не е имало Инквизиция,нещо повече, църквите и манастирите са се използвали за школи,университети,учене,изучаване на писмо и четмо,езици,наука,преписи,преводи т.н.,имали са и стопанства с които не само са се издържали,но са изработвали и книги.А в ранното Средновековие книгите са били изработвани за доста дълъг период от време,използвали са се кожа,скъпоценни камъни,злато,сребро,хартия,дори понякога и ключалки и всичко това на ръка