Жители на търновско село събират пари, за да спасят храм на 140 г.

За реставрацията на църквата в Палици са необходими 15 хил. лв.
31

Жителите на великотърновското село Палици събират пари, за да спасят 140-годишен храм от разруха. За целта са необходими 15 хиляди лева, част от които вече са събрани.

Храмът е изграден с доброволния труд на местни майстори, а земята е дарена от местни фамилии. Масивната каменна сграда е оцеляла повече от век без ремонти, но тази година покривът протекъл сериозно и нанесъл щети на храма. Затова хората от село Палици започват дарителска кампания в навечерието на Великденските празници.

"Била е съхранявана и дори през 2014 година е извършен частичен ремонт на покрива, били са пренаредени керемидите. Нуждае се от спешен ремонт на покрива. Започна разпокриването юни-юли месец, постепенно се увеличаваше, хората видели, че се качват белки по покривите и някъде декември месец започна да прокапва в сградата. Януари започна да пада и мазилка, фреските, дори проби и пода! След като видяхме, че няма да получим помощ на първия етап, се организирахме и поставихме кутии в магазините на селото, беше създадено сдружение с нестопанска цел, разкрихме банкова сметка и разпратихме над 50 писма на жители чиито корени са свързани със село Палици, получихме дарения от тях, но все още са недостатъчни!“, заяви кметският наместник Стефан Иванов.

В селото живеят по-малко от 100 души. Заради живописната природа и чистия въздух обаче все повече хора търсят имоти в Палици и населението се увеличава. Местните искат ремонтът на храма да започне час по-скоро.

"Стартираме кампания за подпомагане на църквата - да си я запазим , да може вярващите които дойдат да си запалят свещичка и имаме гости, които искат да си запалят, да се отвори църквата!“, заяви Николай Симеонов.

"Моето желание да се оправи, да се отремонтира църквата, да се изографиса, прозорците да се сменят и винаги да бъде на празник отворена", заяви членът на църковното настоятелство Стефана Сталева.

От Инициативния комитет са потърсили помощ от Великотърновската митрополия и от държавата, но засега нямат отговор. От община Елена обаче са обещали частично да подпомогнат ремонта.

"Общинският съвет също биха могли да допринесат, но цялостният ремонт не е по силите на общинския бюджет, а и сградата е собственост на църковното настоятелство, на Митрополията!“, каза кметът на община Елена Дилян Млъзев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Инициативният комитет вече разглежда оферти и преговаря с местни строителни фирми. Въпреки течащия покрив, църквата продължава работи. Жителите на балканското селце не губят надежда, че парите бързо ще бъдат събрани и храмът ще бъде ремонтиран още това лято.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И НЕ СКЪПЕТЕ СЕ ЗА ЕДНОТО ЯГНЕ ВСЕСЪЖЕНИЕ! СТИГА СТЕ ПЪЛНИЛИ ТЪРБУСИТЕ! ЗАЩОТО БЛАЖЕН Е, КОЙТО Е ПРИНЕСЪЛ ЗА БОЖИЯТ ХРАМ И НЕ ЩЕ ГОРИ В ОГНЕНАТА ГЕЕНА.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АМИ ДА СЪБИРАТ ИНАЧЕ ГИ ЧАКА ОГНЕНАТА ГЕЕНА!
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Църкавата е отделна институция в самата държава.Църкавата НЕ плаща НИКАКВИ данъци!Църкавата е НАЙ-БОГАТИЯ наемодател в държавата-половината земя е нейна в България!(и върху нея НЕ плаща никакви данъци).И като почнат да просят за някой храм ,който се разпада-направо побеснявам!!Даже и не просят-просто нищо не правят и чакат!Оставят местният свещенник да почяне някаква дарителска кампания и той да проси!
21
1
 
3
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
52745А ГЕРБ строи джамии
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А къде е Баце с чекмеджето?
19
1
 
3
 
! Отговори
No Coment преди 2 години
Най-богата институция в България е БПЦ-то. Българската бПравославна Църква е също и най-голямия собственик на имоти в България.Тук някакви сиромаси тръгнали да се какхърят за липса на средства за ремонт и възобновяване на храм.Нещо много гнила тая работа ми се чини.
18
2
 
4
 
! Отговори
GTS преди 2 години
А защо утре всеки от нас не си довлече задддника пред църквата да побачкаме да го ***.Само плямпате и разпределяте кой от къде трябвало да даде.А вие какво ще направите или трябва да пийвате утре бирка на селския магазин.
17
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев със заплатата от 25 000:лв как не му се отрони поне 1 лев за този храм?
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Славуца да им плаща сега.
15
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да искат пари от клепоушатия Гумен Крадев Грипенов ;)
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Църквата има хиляди имоти, получава милиони от наеми...Защо не си оправи храмовете?
13
5
 
5
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Не са се обади ли на Баш Шефа, той е много набожен
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 12 Баце къде дрема 12 години
11
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Партиите на промяната защо досега не са дарили нищо?
10
5
 
0
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
Извинете, може ли да ми помогните да живея добре, да имам приятелка и хубаво бъдеще ?
9
6
 
3
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Да потърсят съдействие от протойерей Дирайр Хадавян и архиепископ Датев Акобян.
8
5
 
8
 
! Отговори
Балевски преди 2 години
Кака Бойка Милиардерката нема ли да даде???илИ ТЯ дава само за джамии на резания си електорат??
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако продадат лимузините на поповете ще има пари за стотици нови църкви.
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората заделят от насъщния за да си ремонтират църквата. Същевременно, ЕС дава милиони на десетина индивида за да опазват някакви лешояди в България, а правителството дори е задължено да доплаща.Но комент!
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Организирайте молебен за джипката.Всъщност, вече няма нужда, щом е по медиите. Още следващата седмица ще е при вас, бараб с мисирките и статистите.