Вярващите отново пред храмовете, хиляди посрещнаха Великден навън

Точно в полунощ митрополит Григорий поздрави с "Христос воскресе!"
Обновена: 2 май 2021 14:40 | 2 май 2021 09:25, Камелия Цветанова
22

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хиляди вярващи в цялата страна посрещнаха най-големия християнски празник под открито небе и при изискването за дистанция. Празникът ще продължи 40 дни, но най-важната част от него е първата седмица, наричана Светла седмица.
Още по темата

Врачанският митрополит Григорий възвести тази нощ Христовото Възкресение пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски“, предаде БТА.

Преди това от параклиса на Синодалната палата в патриаршеския храм с литийно шествие беше донесен Благодатният огън, който беше пренесен от Божи гроб в Йерусалим от българската църковно-държавна делегация.
Точно в полунощ митрополит Григорий поздрави с "Христос воскресе!" вярващите, дошли пред храма "Св. Александър Невски", които му отговориха с "Воистину воскресе!". Прозвучаха евангелието и тропарът за Възкресение, съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата "Св. Александър Невски". След това митрополит Григорий прочете Пасхалното послание към българския народ от патриарх Неофит, в което Негово светейшество отправи благослов към вярващите за Възкресение Христово.

На празничното Пасхално богослужение присъства председателят на Народното събрание Ива Митева.
След връщането в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" започна празничната Света литургия за Възкресение Христово - Великден.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
0
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Оказва се, че думата "***" подлежи на цензура в "Днес" . Пази боже слепо да прогледе !
13
0
 
2
 
! Отговори
8 преди 2 години
До Атентатът:Защо Борис не отиде на погребението!?Атентатът е подготвян много време и едва ли не е претърсван много пъти преди опелото!?Във време на тотален терор да допуснат такава грешка?Вервате ли!?
12
1
 
3
 
! Отговори
11 преди 2 години
Не е богохулство!Аз не бях там и няма да бъда никога!Това не е моят Великден!Защото моят Великден /децата и внуците ми / са на хиляди километри от България,прокудени от управниците ,които разграбиха богатствата й,унищожиха промишленост и селско стопанство и забогатяха,оставиха ги без работа и те напуснаха!Това е техният Великден и на тлъстите попове!Техни са и печените агнета и разкошните козунаци,тяхна е България,която много обичах , но вече мразя и ненавиждам овчедушния й електорат!Яжте и пийт
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хиляди не са милиони.бъгларите не са особенно набожни.
10
0
 
0
 
! Отговори
ала бала преди 2 години
ти май сам си пишеш
9
7
 
5
 
! Отговори
Атентатът: преди 2 години
В "Света Неделя" е повод не причина да бъде избит формиралият се досега интелектуален елит, част от които не са имали нищо общо ... И като едното нищо този атентат е бил направен от Сакскобургите с цел разчистване на сметки ...Умно копиленце се оказа Сакси ....но не достатъчно умно ....
8
9
 
3
 
! Отговори
Атентатът: преди 2 години
В "Света Неделя" Е опит да бъде изтрит колониалният срам на България като се елиминира вицекраля и семейството му ... И без никакво съмнение атентатът щеше да успее ако не беше изпял мечтата "За чиста и свята република" .... През 2002 година, когато Вицекралят се върна имаше пълно слънчево затъмнение видимо на наша територия ...Това трябва нещо да ви намеква ....
7
6
 
4
 
! Отговори
Атентатът: преди 2 години
В "Света Неделя" е тежко заклеймен и обявен за комунистическа атака. Поради което следват преследвания, гонения, разстрели. Всъщност атентатът на "Света Неделя" е пряк отговор на колониалната политика срещу един народ, който е бил близо 500 години под властта на Османската империя. От трън та на глог се озовава България под Батембергите и Сакскобурготите. Осъждат 9/11 и Света Неделя по един и същи начин - акт на тероризъм ... Обаче не са - но направи си го сам да не може друг да ти го направи..
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Празниците в края на Април и началото на Май са много стари и нямат нищо общо със християнството. Тия неща са още от култът към слънцето преди 20 000г. Празнуват ги всички стари народи под различни имена. Празнуват се в северното полукълбо защото в този период от годината топлото време вече взема пълен превес над студеното. Зимата официално си е отишла. Слънцето е високо. Денят е дълъг и отново се заражда животът. Затова първо е "Цветница" и после и горите стават зелени....
5
8
 
12
 
! Отговори
до анонимеН преди 2 години
Тотално не се спазва дистанция и карантина. Снощи хора току що дошли от САЩ се разхождаха и се хвалеха по магазини и паркинги на Триъгълника без изобщо да им пука. Да не е отпаднала карантината за влизане от САЩ. Каква е тая държава Разграден двор и наглост.
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От всякъде ни следят с камери, вземат ни данните, наложиха ни маски, запушиха ни устата. Дистанцията предпазва без да омаскарява но никой не я обяснява и не се спазва, едни огорчителни отношения, предателски парламент и посредствено правителство, лъжи и кражби, фалшиви телковете, бедност, необразованост, потъпкване на правила, подмазвачество, доноси.Няма качество на живот, завист злоба и лицемерие.
3
9
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТОТАЛНО НЕСПАЗВАНЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ ЗА МАСКИТЕ НА ЗАКРИТО!
2
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да са вярващи, но в какво вярват?Като гледам снимките, не разчитат на Бог, както повелява християнството. Приличат на ковидианци.
1
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярващи??!!Вярващият се уповава на Бога! 90% от "вярващите" бяха маскирани в Божия храм. Явно вярват, че маските ще ги спасят, ако Бог ги призове. Жалка картина.Миналата година имаше 15 вярващи на службата и 15 слуги на лукавия в полицейски униформи. Тази година имаше стотици слуги на лукавия без униформи, но с маски, търсещи нещо от Създателя. По-извратена вяра едва ли има. Денят на Страшният съд предстои.