"Да, България" към ГЕРБ: Нямаме дарител доставчик на машини

Двете партии в остър спор днес за машините за гласуване
Обновена: 3 май 2021 19:17 | 3 май 2021 19:15, Веселина Йорданова
200

Острият спор между ГЕРБ и "Дeмократична България" за машините за гласуване продължава.

Сутринта премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че един от спонсорите на дясната партия разработва хардуера на машините за гласуване. От "Демократична България" обвиниха Борисов в лъжа.

Още по темата
Тази сутрин от ръководството на ГЕРБ изразиха притеснения, че машините за гласуване ще се купуват от Венецуела.

Борисов допълни, че още по-притеснително е, че фирмата, която разработва хардуера, е свързана с коалиция "Демократична България". "Тази фирма е дарител на "Да, България" – четете и вижте, то си се вижда", заяви той.

От дясната партия отрекоха твърденията на Борисов и го обвиниха в лъжа.

"Това е абсолютна лъжа. Никога тази фирма не е била спонсор, нито нейният управител, нито нейните собственици. По отношение на избора на машини и специално тази фирма, сме имали доста забележки. Искали сме да има одит и това е публична информация, която може да бъде проверена. Бойко Борисов си служи с откровени лъжи. И то толкова лесно проверими лъжи, без никаква логика, за да пуска в публичното пространство нелепи твърдения", отсече Ивайло Мирчев.

Часове по-късно от ГЕРБ отговориха с доказателства.

"Започвам с това, което колегата Иво Мирчев каза днес, че не е вярно, че техен спонсор е г-н Иван Тодоров – разпечатка от Сметната палата. Датата е 20 септември 2019 г., паричен превод за местни избори – 100 лева. Вие ще кажете за 100 лева ли става въпрос, разбира се, че не става въпрос за сумата, става въпрос за принципа, защото се каза - лъжете, че са дадени дарения", подчерта Георг Георгиев.

С пост в социалната мрежа Мирчев отговори, че собственикът на фирмата доставчик на машините за гласуване е роден през 1958 г. и никога не е бил дарител на ДБ. Нашите двама дарители с това име са родени през 1990 и 1968 г. - това установи нашата проверка в списъците ни с дарители, където разполагаме с техните ЕГН-та, посочи той и допълни, че те нямат нищо общо с никакви машини, не са собственици на такава фирма.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още по темата: ГЕРБДа България
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
3
 
5
 
! Отговори
Ешалоните на смъртта преди 2 години
Защо не се информирате?!Никой не казва, че Борисов е цвете.Сменят се ешалоните на властта в света.Старите познати "аналогови" политици като Меркел, Борисов си отиват и идват ТЕХНОКРАТИТЕ ГЛОБАЛИСТИ.Вие също сте "аналогови", затова ще ви цифровизират с машини.Местният бизнес окончателно ще бъде ликвидиран и ще имате продукция само на мултинационални консорциуми.Всичко ще ви е ГМО, комарите-също.
109
0
 
1
 
! Отговори
Е как бе преди 2 години
А оня от храста... ?!
108
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Smartmatic е създадена 2000г.от венецуелци за електорални машини тествани в третия свят, както САЩ и Белгия.Производството е във Венецуела, но седалището на шефовете е в Лондон, където си има директор лорд....Не вярвам на машини просто, защото са създадени от хора.Пак няма да гласувам, защото да гласуваш на "програмирана" машина е по-голяма гавра, отколкото да пускаш хартиена бюлетина.
107
3
 
7
 
! Отговори
до 97 преди 2 години
А Бойко кой е? Измислен, та измислен, най-ниския ешелон комунист и си личи. Навсякъде назначи "калинки" и много се плаши от умни хора.
106
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Братята Иван и Веселин Тодорови са част от Реформаторския блок на Миглена Кунева.Адв.Иван Тодоров е участвал в сделките по приватизацията на Българския телеком, Българско корабоплаване и д-р Чрез своята фирма в съдружие с холандска фирма е закупил ПРЕДИ ПРИЕМАНЕ НА МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ в парламента машини за близо 100млн.лв.Споделя, че това е голям бизнес риск, но няма друга фирма, която да е готова да посрещне бъдещото търсене от държавата на машини за гласуване.
105
0
 
1
 
! Отговори
Любо питен преди 2 години
До а в чий частенВ чий?На някой наш, верен партиен дрогар?
104
3
 
7
 
! Отговори
ББ преди 2 години
хаха 100 лв...голем резил...а милионите дето ви носеше божков,шкафчетата,къщите врабселона,санираните от лиляна...къде е лиляна бре...а хапва си наградена иот брюкселските бюрократи предаващи идеята за Справедлив и Солидарен Съюз!Народите на ЕС ще ви търсят отговорност...за предателството!!!Силен,Справедлив и Солидарен Съюз...куч.и на путин!!!
103
0
 
3
 
! Отговори
а в чий частен преди 2 години
склад седяха машините преди последните ни избори - .....
102
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя изперка тотално.Остави че сам си с скалъпи такова омазване, а е било нужно просто да провериш 10 цифри егати ***.И тия имат претенции да ни управляват ***
101
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е истина, какъв автогол си вкараха милиционерите от ГЕРБ със столевовия компромат. Епично. Можеше да е виц, ама не е.
100
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баце така са е наср..л, че от тука го надушвам!
99
3
 
5
 
! Отговори
Какви леви 1 преди 2 години
Кви десни, кви леви ?? Аз чух че Турските и арабски шпиони се наричат- ЛЕВИ..... ДПС казват че са леви.... Ти чу ли го това нещо ?? Турците са с ВСЕКИ, който ги пусне да КРАДАТ завземат чужди държави... След 1990 г, откакто регистрираха турската партия- ДПС, тия са с ВСЕКИ който ги пусне да КРАДАТ и да ЗАВЗЕМАТ БЪлгария . ДПС бяха в правителствата в коалиция с СДС ( 1991-1992 г), после с БСП, после с НДСВ и накрая- с ГЕРБ..
98
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Буци е изтрещял съвсем поредната фалшива новина,дори да беше истина 100 лева,100 лева и за това лобизъм.Буци на тежки наркотици.
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СлавиЗабрави др Москов..
96
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обикновени лапачи,пробутват си техни фирми.И никакви десни не са а ляво-либерални със зелен оттенък.
95
8
 
7
 
! Отговори
Слави преди 2 години
ДБ не са нищо повече от ДС !!! ЦЕЛТА ИМ ЕДА ЦЕПЯТ ДЯСНОТО.Скоро обаче ще минем и без тях. Социалдемократи + СДС+ Земеделците + Герб+ Обединените Патриоти.Всички останали ще бъдат бити !!!
94
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уж са десни, но в *** виждам само някакви меки леви с извинение, нещо като плазмодия Славуца койото също още не се е оринтирал от какъв политически пол е.
93
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ са впрегнали целия държавен апарат да намерят дарител на 100 лв от 2019, чиито имена съвпадат с на някой си... Това е висша форма на наглост.
92
12
 
11
 
! Отговори
Голямо шоу преди 2 години
ДБ клекна на чалгарите и увредените. Гушнаха адвокатите на мутрите. Мизерници
91
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до всички честни българи не слагайте минуси и плюсове. ДА ДЖИВЕЕ ГЕРБ!