Математикът на НОЩ: Нов щам не налита, вълната отшумява

Николай Витанов с два сценария за коронавируса
109
Математикът на НОЩ: Нов щам не налита, вълната отшумява
Кадър: БНТ

Математикът Николай Витанов сподели в социалните мрежи своето виждане за развитието на коронавируса у нас. Очаква ли ни покачване на новите случаи или ще продължи намаляването им? Той прогнозира в края на празниците починалите от вируса у нас да задминат 17 000. Ето какво сподели той:

Съвсем кратка информация за развитието на ситуаията с COVID-19 в България между празниците.

Обстановката е спокойна, но това се очакваше. Базовото репродуктивно число тази сутрин е 0.942, обхватът на заразата се свива бавно, броят на активните случаи намалява, здравната система полека се разтоварва. Важното е базовото репродуктивно число да е под 1. Очаква се тази тенденция да се запази и през тази седмица. Ваксинацията напредва, днес размерът на щита е 34.9%. Това включва срещналите се с вируса по наши оценки плюс ваксинираните.

Още по темата
Ако вземем официалната оценка на регистрираните случаи и добавим ваксинираните, получаваме индикатор, който ще наричам оттук нататък ядро на щита. Ядрото на щита днес е 17.5%. Очакванията са до края на май щитът да надмине 45%, а ядрото му да гони 30 %, което ще е добре.

В края на празниците броят на починалите се очаква да доближи 17 000. Това е неприятно, но винаги съм писал, че като свършим с тоя вирус, трябва да се огледа здравната система и да се види защо смъртността е висока като се вземат мерки това да не се случва пак.

Накрая, индикаторите за нова вълна имат ниски стойности, такава не се очаква през тази седмица. След празниците веднага ще се види какво е ставало по празниците.

Сценариите при липса на нови щамове са два: продължаваме надолу и вълната продължава да отшумява, или , ако не сме внимавали по празниците - леко повишение на броя на случаите, което може да бъде поставено под контрол до края на май (ако има от кого да бъде поставено пад контрол).

Ако налети по-заразен щам, ще видим как влияе той на българското население е ще изчислим сценариите. Нов щам не налита, вълната отшумява, празниците са спокойни. Тъй, че празнувайте спокойно и се пазете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
6
 
! Отговори
Карлсон от покрива преди 2 години
За миналите избори-щам след щам,нови коварни и смъртоносни??!! За новите избори-брой на заболели и починали-намалели значително! Това е призив за гласуване от Политбюро на ГЕРБ!!! "ПОДКВАСНИЧЕТАТА" налазиха медиите-аритметичните спосоности на гилдиятя на антрополозите и българофобите! Нов опасен щам тича от Ямбол-по изборите!!!
63
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До TotenkopfТрябва му един народен съд.
62
8
 
18
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Този е национален предател!
61
8
 
24
 
! Отговори
Математик преди 2 години
Днес, не научихте ли, че Витанов не е математик? Той може да е математик на НОЩ, но не е математик на/за математиката!
60
4
 
6
 
! Отговори
123 преди 2 години
Вече математиците ли ни лекуват? НОЩ отива в канала.
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алуу...математика ,май вятъра завя в друга посока ,се кой чети плащада плашите хората ,гад
58
2
 
14
 
! Отговори
Люба преди 2 години
До ACDC Не само това, за тях всички ваксини гарантират 100% защита още след първата доза. А, че лъжат поне с двеста хиляди е очевидно...
57
6
 
18
 
! Отговори
ACDC преди 2 години
Когато излиза министърът на здравеопазването и говори глупости, защото е политик, това е разбираемо. Лошо е, че професор математик се излага и говори същите небивалици. Да бъдем по-конкретни: Те твърдят, че ядрото е 17.5%, тоест около 1 225 000. До момента излекуваните плюс поставените дози са 1 165 065. От тях обаче 216 195 са броени два пъти, защото са с поставени 2 дози, тоест лъжат поне с 216195. Освен това според тях една доза вече гарантира защита, тоест няма нужда от втора доза!
56
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя ще един от първите ,дето ще яде дървото!
55
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя прилича на поп, трябва му само една черна килимявка и е готов.
54
6
 
17
 
! Отговори
Az преди 2 години
Как така като сдаде властта Боко и мистика стана по нисък от тревата
53
3
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
тая трагикомедия с тоя "математик от нощ",който се произнася ПО МЕДИЦИНСКИ въпроси ,вече стана ПРОТИВНА!!!!..Макар че е ТИПИЧНА нашенска дивотия!Ето:- МАТЕМАТИК бистри МЕДИЦИНСКИ теми-Пожарникар бистри "Политически теми"-СЧЕТОВОДИТЕЛ "бистри" проблемите на ЕНЕРГЕТИКАТА....-Друг СЧЕТОВОДИТЕЛ забъркваше до скоро КАШИТЕ в ..ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО..!!!..и така,и така....Е?...Какво става в тая наша "Измъчена географска територия"?!?!?!
52
5
 
9
 
! Отговори
SS преди 2 години
Не вярвайте на приказки а разсъждавайте и анализирайте !Тия от НОЩ явно не го могат
51
3
 
14
 
! Отговори
До 49 преди 2 години
Тъй ли?!?! Абе аз не помня до преди 12 години здравеопазването ни да е цъфтяло и тогава да е тръгнало на долу! От както ми пломбираха разклатен млечен зъб през 1988г, от тогава съм наясно що за здравеопазване имаме!А смъртността е висока защото никой не си гледа здравето преди да грохне!Кога си ходил последно на профилактичен преглед>!
50
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъжно е, когато математици се изявяват като специалисти по медицина... Статистиката е едно, медицината - друго. Дали идва нов щам или не - един статистик няма как да знае само по броя заразени. Виж, ако иска да захлеби с някой лев, като говори "по телевизора" - тогава е друго.
49
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еййй, ама той голям математик и изчислител тоя бре. Сценариите са два - или ще отмине всичко или ще дойде нова вълна. Тц тц тц... ми то това е ясно и на 3 годишно дете. Я и аз тогава да се изкажа, като един виден математик - играйте тото. Сценариите са два. Или ще спечелите, или няма да спечелите. Това е.
48
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кварталния пияница, къде се обажда
47
22
 
10
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Без да съм учен от БАН,ще ви кажа точна прогноза-следващите 3 седмици заразените ще скачат!След тази вакханалия по празниците,особенно около църквите,е неизбежно!Индийския щам е вече в БГ!Стотици изселници се струпаха по КППТа от Турция да се връщат тук!От какво мислите в Турция гръмна така рязко?!А смъртността - казах преди година - никой не знае реално колко са със сърдечни заболявания,никой не знае колко са резистентни към антибиотици от безразборното им изписване!Резултат е налице!!
46
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отшумява заедно с ГЕРП.
45
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как така стана изведнъж, че неналита вече нищо????Прилича малко на програмирано.Няма ли да дойде индийския, южноафриканския, бразилския...... варианти. КАК така????Ето затова хората не вярват.Да се появи още някой нахилен, дето знае повече от нормалните хора.