Ангелов: След анализ ще е ясно дали „зелените коридори“ ще продължат

Водели се информационни кампании срещу ваксината „АстраЗенека“
4 май 2021 11:31, Елка Василева
37
Ангелов: След анализ ще е ясно дали „зелените коридори“ ще продължат
Снимка: БГНЕС

„Зелените коридори“ с иРНК ваксини могат да бъдат удължени, ако след анализ имаме достатъчно количество ваксини. Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. д-р Костадин Ангелов, който заедно с премиера в оставка Бойко Борисов посрещна пратката от 273 780 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер“/“Бионтех“.

Ангелов добави, че „Зелените коридори“ ще продължат, както са организирани до момента, до 9-ти май.„От 10-ти май нататък трябва да се направи анализ на бройките необходими ваксини за фазите по личните лекари и тези, които имат основание да ги получат. Ако имаме достатъчно количество ваксини, които да обезпечат ваксинирането по фазите и остават бройки ваксини, „зелените коридори“ могат да бъдат удължени“, добави той.

Още по темата

Проф. Ангелов отчете огромен интерес в големите населени места. "От 10-ти в Информационната система стартира модулът, с който личните лекари да могат да подават заявката и желаните от тях дози ваксини и да получат там съответно график кога мога да ги получат“, посочи още той.

По думите му има достатъчно количества, които да обезпечат ваксинирането по фазите. Според него е важно всички лични лекари, които желаят да поставят ваксини, да бъдат снабдени с достатъчно количество.

„Има около 4500 лични лекари. Ако всеки от тях прави на ден по 10 ваксинации, това прави 45 000 ваксинирани души“, направи сметка здравният министър в оставка.

По отношение на ваксината на „АстраЗенека“ той заяви, че ЕК стартира процедура за претенции пред съда на щети, които са нанесени от компанията.

„Очевидно е, че става дума за нещо, което е извън медицинските компетентности. Водят се информационни кампании срещу тази ваксина. Отново ще кажа на хората, които са си поставили „АстраЗенека“ - няма риск за тяхното здраве. Тези, които нямат оплакване от първата доза, спокойно могат да си поставят и втората“, каза той.

От ваксината на „АстраЗенека“ България има достатъчни количества, тъй като търсенето е минимално. Максимум 15% от ваксинираните лица на ден са си поставили този препарат.

„Имам опасения, че в страната ще останат количества от нея. Поели сме ангажимент тогава, когато ваксинираме всички български граждани, да предоставим достатъчно количество ваксини на страните от Западните Балкани и източното партньорство“, поясни Ангелов.
По думите му болничната ни система ще се съвзема много дълго време след коронавируса, защото, за да функционира една система, най-важни са хората – всички, работещи в системата.

„Те в момента са много уморени. Въпреки всичко колегите се справят. България не усети как мина третата вълна. Ние си знаехме какво се случваше, виждахме нещата, които вие, за щастие, не успяхте да видите. Нашите медици се справиха, за което огромна благодарност към тях“, каза Костадин Ангелов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не стига че ни докара 3та национална катастрофа пък и се хвали със стратегията си ластик умопобъркан крадлив лъжец залязва грозно
24
0
 
2
 
! Отговори
Баце преди 2 години
Безмозъчен покажи си фалшивите способностти още 1 ден и след това в игнание заедно с Годжи Венету и некадърния Балтов
23
1
 
0
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Ваксините на файзер и модерна трябва да бъдат забранени за употреба и ваксинацията може да продължи със Спутник, Астра Зенека и J&J...
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дали ще анализира или лизвa някой aнaл е големия въпрос
21
14
 
4
 
! Отговори
Миролюб Бенатов преди 2 години
АНТИВАКСЪРИТЕ в шок !?! Ама и те като другите обратни са най-кресливи !
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тайван 23 780 000 население ,12 смъртни случая,досега 1153 регистрирани за целия период.Можело..ама не и тука.Между другото там за притежание и разпространение на наркотици ,присъдата е смърт.
19
0
 
13
 
! Отговори
д-р Тесла 2 преди 2 години
Живеем в апокалиптични времена и времена на разкрития , Демоните управляващи тази Земя си показват същността и целта за депопулация над цялото човечество ! Търсете информация само в алтернативни медии , масс мейнстрийм медиите са тотално КОМПРОМЕТИРАНИ и са СЪУЧАСТНИЦИ В ДЕПОПУЛАЦИЯТА !!!
18
5
 
18
 
! Отговори
д-р.Тесла преди 2 години
Драги сънародници ето ви малко факти :1.Това не са ваксини а генно-ДНК-модулиращи ГМО организми + аденовируси от животни които в момента са в тестов период до 2023г. 2.Получавате страничните ефекти от инжекциите а не от КОБИ19 , тялото ви дава индикатори ,че е натровено.3.Това е ТРОЯНСКИ КОН схема , боцкате се после ще има много отишли при Св.Петър или увредени до живот от инжекциите ,но медиите ще го извъртят ,че било от КОБИ19 и така ще прокарат задължително ваксване за цяла България.
17
0
 
11
 
! Отговори
12 преди 2 години
Шефът на ПФАЙЗЕР не мажел да отиде в Израел , че не бил ваксиниран.
16
3
 
8
 
! Отговори
12 преди 2 години
Аз пак да попитам някой, чул ли е известен спортист или артист да се е ваксинирал.Бе нещо аз не съм.Един футболист за 100, 200 млн.Eвро да ли ще се ваксинира а,,,, ако всичко е сигурно.
15
2
 
4
 
! Отговори
до 20 преди 2 години
Мангъра министтр ама в лудницата. А Боко и пудела на образованието под съд. Здравния беше като редник пред генерал, слушам изпълнявам.
14
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Времето на Бойко и на Ангелов мина.Мангъров ще е новия министър на здравето.
13
2
 
2
 
! Отговори
Генади преди 2 години
Виждам- все още са останали хейтъри които да ръсят глупости
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МаршПърво трябва еднo дечмократично дело в районния съд/
11
1
 
13
 
! Отговори
До ботокса преди 2 години
Незнам за зелени ама попадне ли там където му е мястото,ще му изгладят набраздения неволев стегач!
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промоция народе, топли ваксини, парят и са вкусни като топъл хляб.За всички ще има само се наредете на опишката.
9
3
 
14
 
! Отговори
Тулуп преди 2 години
Те го плюят а той мисли че дъжд вали....
8
6
 
20
 
! Отговори
Спрете го вече преди 2 години
Борисов е болен от синдрома "Наполеон" мания за величие и внимание, постояно се бута по медиите и говори глупости...
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новите управляващи кога застъпват, кога започва промяната?
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е алтернативата на ГЕРБ?