Българи купуват продаваните от руснаци имоти по Черноморието

Впечатление прави интересът от страна на граждани от Турция
4 май 2021 14:08, Елка Василева
257
Българи купуват продаваните от руснаци имоти по Черноморието
Снимка: архив, БГНЕС

Руснаците с имоти по българското Черноморието масово ги продават. Оттеглянето им от пазара не е заради коронавируса, а заради поевтиняването на руската рубла, смятат брокери. Има някои, които са теглили кредити в евро в родината си, за да купят имот тук. И като преценят кредита през обменния курс на рублата спрямо еврото, вече им излиза неизгодно да имат имот в България, пише „Труд“.

90% от апартаментите на руснаци край морето в момента са заключени и се продават. „Над 5 хил. апартамента са закупени от руски граждани, но при така създалата се ситуация започна отлив и те вече обявяват апартаментите си за продажба. Но по-важното е, че се проявява интерес от българи, които искат да купят имот в Поморие, защото градът освен море, слънце и пясък има нещо друго, което го няма никъде другаде, това е лечебната кал“, казват брокери на имоти.

Докато руснаците се оттеглят от пазара на недвижими имоти обаче, българи със спестявания инвестират смело в къщи и апартаменти. В бранша отчитат сериозен интерес за купуване на просторни жилища, както и на терени край морето в близост до голям град. „По Черноморието бих казала, че най-много търсят имоти в Бургас. Това е градът, в който е концентрирано търсенето почти отвсякъде. Може да са чужденци, може да са от Хасково, от Ямбол... Градът е хубав, добре е разположен между южното и северно Черноморие“, казва брокерът Велина Василева.

Очакваното влизане на страната ни в еврозоната кара много българи да инвестират в имоти, макар че 80% от покупките на жилища са с ипотечен кредит, отчитат брокери. „Голяма част от търсенето е насочено към Созопол, без да изключваме сделките в Поморие и Несебър“, казват брокери.

Мнозина от българите, които се тревожат от обезценяване на парите им, предпочитат да вложат спестяванията си в недвижим имот. „Другата цел е закупуването на жилище с инвестиционна цел, тъй като имотът е стока, която никога не губи цената си, както златото“, казват от бранша.

Брокери отчитат и липсата на англичани, които традиционно купуваха селски имоти в Странджа. През последните месеци само един германски гражданин е купил къща в Созопол. Но впечатление прави интересът от страна на граждани от Турция, чието желание за покупка на имот в Европа е свързано най-вече с възможност за правене на бизнес.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 139"В Русия еднократна парична помощ при раждане на второ дете до 616 хиляди рубли (близо 18 000 лв). Еднократна помощ се дава и за първо дете тя е в размер на 466 хиляди рубли (над 13 000 лв.)."Явно руснаците не са разбрали за това, защото прираста им продължава да спада.Или пак фантазии, а?
137
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия завърши процеса на прехвърляне на по-голямата част от активите и капиталите си на безопасни позиции ( както беше направено през 1941-42 г. с 1500 съветски фабрики, евакуирани отвъд Урал).(новата "Барбароса", уредена срещу Русия от колективния Запад, воден от САЩ, се провали по същия начин, както Хитлеристкия "Натиск на Изток се проваля преди близо 80 години.) Страната вече разполага с всички необходими и достатъчни ресурси за решаване на вътрешно- и външнополитически проблеми с всякаква сложност.
136
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 136На нея това й е работата - да търси клиенти за туризма ни, тъй че тя си върши работата. Знам, че на русофилите идеята за работа въобще ви е трудна тема, тъй че е разбираемо откъде идва учудването ви.
135
9
 
6
 
! Отговори
До 86 преди 2 години
Не нор малник, из вратен русофилски мозък, за който Бъллгария трябва да търпи чиннопреклонно всяка гавра от страна на Русия с националното ни достойнство, суверенитет и сигурност, а в противен случай би било обявяване на война ! Такива като теб се наричат чуждопоклонници и национални предатели, а в любимата ти Русия вярвам, че знаеш как постъпват с тях ! Но да, за теб там е позволено всичко, което в други страни не може, дори в собствената ти... пфу !
134
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия еднократна парична помощ при раждане на второ дете до 616 хиляди рубли (близо 18 000 лв). Еднократна помощ се дава и за първо дете тя е в размер на 466 хиляди рубли (над 13 000 лв.).
133
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
100% болнични за отглеждане на деца под 7-годишна възраст, нови еднократни плащания за всяко дете в страната, увеличени помощи за бременни жени, 1300 нови училища за милион ученици и 45 000 допълнителни бюджетни места в университетите в страната, безплатно газоснабдяване на поземлените участъци на гражданите, удължаването на високоскоростната магистрала Москва-Казан до Екатеринбург, програми за развитие на малките градове в централна Русия, както и курортите на Крим и Кавказ.
132
1
 
2
 
! Отговори
анадолец преди 2 години
До Анонимен 132 А пък ти си намажи трътката с "Дунавски вълни" и се надупи към Босфора...
131
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То затова министърката на туризма на членката на ЕС и НАТО България ходи всяка година в Русия да се моли за руски туристи със средна заплата 277 лева да идват на черноморието за да могат българите да им сменят чаршафите да изкарат някой лев да не гладуват.
130
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 130В България е най-ниска заплата. Младите нямат работа и заплати и бягат в чужбина. Единственото което е останало население в бг са пенсионери преди до умрат и някои млади които чакат да паднат визите за САЩ.
129
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия минималната заплата от 1.1.2021г. е 12,792 рубли, което са 277 лева, а у нас е 650 лева - доста над два пъти повече
128
12
 
8
 
! Отговори
мак преди 2 години
С Русия не искате да имате общо, но за щастие или нещастие в България ще се нанесат турците.
127
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде да изритаме всички руснаци в Русия да си пият Бояришника там.
126
2
 
8
 
! Отговори
90% преди 2 години
90% от апартаментите на руснаци край морето в момента са заключени и се продават. Работя във Фирма с 900апартамента в затворени комплекси, 10 от всички се продават. Около 1%. Не е показателно за всички, но как 90% от имотите им се продават, що за глупост е това? Винаги има нещо за продаване, продават се евтините и неатрактивни имоти, кой го написа това, от къде е тази информация и имате ли са на идея колко са 90%?
125
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България средната нетна заплата е вече с 40% по-висока отколкото в Русия, като тя е 720лв в руската *** срещу 1040лв у нас.
124
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доган хидрото е с няколко сарая и ВЕЦ Варна.
123
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българи не, че нямат пари, но роми, гърци и турци ги купуват и накрая бг губи и черноморието след беломорието.
122
2
 
1
 
! Отговори
а защо? преди 2 години
А защо западът не наложи запор на авоарите които руските олигарси грабят от руския народ и изнасят от Русия на запад? Нали бяха много загрижени за това как руския народ живее при диктатора Путин?
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 125Сменяй от време на време лентата, че тая е много износена.
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименИстината боли, а?
119
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа има още много да се учи от Азия.