Българи купуват продаваните от руснаци имоти по Черноморието

Впечатление прави интересът от страна на граждани от Турция
4 май 2021 14:08, Елка Василева
257
Българи купуват продаваните от руснаци имоти по Черноморието
Снимка: архив, БГНЕС

Руснаците с имоти по българското Черноморието масово ги продават. Оттеглянето им от пазара не е заради коронавируса, а заради поевтиняването на руската рубла, смятат брокери. Има някои, които са теглили кредити в евро в родината си, за да купят имот тук. И като преценят кредита през обменния курс на рублата спрямо еврото, вече им излиза неизгодно да имат имот в България, пише „Труд“.

90% от апартаментите на руснаци край морето в момента са заключени и се продават. „Над 5 хил. апартамента са закупени от руски граждани, но при така създалата се ситуация започна отлив и те вече обявяват апартаментите си за продажба. Но по-важното е, че се проявява интерес от българи, които искат да купят имот в Поморие, защото градът освен море, слънце и пясък има нещо друго, което го няма никъде другаде, това е лечебната кал“, казват брокери на имоти.

Докато руснаците се оттеглят от пазара на недвижими имоти обаче, българи със спестявания инвестират смело в къщи и апартаменти. В бранша отчитат сериозен интерес за купуване на просторни жилища, както и на терени край морето в близост до голям град. „По Черноморието бих казала, че най-много търсят имоти в Бургас. Това е градът, в който е концентрирано търсенето почти отвсякъде. Може да са чужденци, може да са от Хасково, от Ямбол... Градът е хубав, добре е разположен между южното и северно Черноморие“, казва брокерът Велина Василева.

Очакваното влизане на страната ни в еврозоната кара много българи да инвестират в имоти, макар че 80% от покупките на жилища са с ипотечен кредит, отчитат брокери. „Голяма част от търсенето е насочено към Созопол, без да изключваме сделките в Поморие и Несебър“, казват брокери.

Мнозина от българите, които се тревожат от обезценяване на парите им, предпочитат да вложат спестяванията си в недвижим имот. „Другата цел е закупуването на жилище с инвестиционна цел, тъй като имотът е стока, която никога не губи цената си, както златото“, казват от бранша.

Брокери отчитат и липсата на англичани, които традиционно купуваха селски имоти в Странджа. През последните месеци само един германски гражданин е купил къща в Созопол. Но впечатление прави интересът от страна на граждани от Турция, чието желание за покупка на имот в Европа е свързано най-вече с възможност за правене на бизнес.


 


257
Още от Общество
Жена на 41 г. без други болести сред жертвите на COVID-19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За руснаците по морето говорим вече в миналото време. Продажбите на българи и турци са единични бройки а чакат за продажба десетки хиляди. Това със сигурност ще събори и цени и строителство. Трябва да се гледа напред основно в банковския сектор понеже ипотеките са основно от наши банки. В положението сме на САЩ от 2008г.Мораториум на продажбите няма да е излишен до овладяване на кризата в туризма. Путин няма да пусне чартърите поне още година.
232
15
 
18
 
! Отговори
Русомраз преди 1 седмица
Довиждане колxoзници!Мястото ви е отвъд Урал!!!
231
21
 
7
 
! Отговори
Ъгсгънгасгъсжъжъгъ преди 2 седмици
ПРИ СЪБАРЯНЕ НА ВАЛУТНИЯ БОРД ОТ ТИКВАТА И ГРОБ ДОВОЛНО ПОТРИВАМ РЪЧИЧКИ....ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ ЩЕ СКОЧАТ МИНИМУМ 2 ПЪТИ ....БЛАГОДАРЯ ТИКВА....БЛАГОДАРЯ ГРОБ....ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ ..ЧЕ ИМАМ ЗА ПРОДАВАНЕ ....ЧАКАМ МАЗНИ ШОПИ С МАЗНИ НЕМЪЧЕНИ ДЕНГИ....ХА ХА ХА
230
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
тия чалгясалите миризливци от бранша не знаят ли че един апартамент в бургас преди 10 години струваше 50 биткойна а сега струва 1 биткойн! кое не си губи цената? български долнопробни чалгясали миризливи лъжци даже и великите медии вече публикуват смърдящите мозъци на миризливите великите чалгясали български философи
229
7
 
6
 
! Отговори
до 224 преди 2 седмици
Къща в Гърция и лукс ?? не ме разсмивай
228
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
''...тъй като имотът е стока, която никога не губи цената си, както златото.'' - това е опашата лъжа за шарани.Почакайте още 1-2 години и ще видите как цените плавно поемат надолу. Причината - няма накъде да растат повече, балона е надут до пръсване.Или ще каже ''бум'' или малко трябва да се отдуе.
227
16
 
7
 
! Отговори
Кисело е гроздето преди 2 седмици
Винаги съм искала да имам гледка към морето, и определено ще съм една от тези които ще се възползват от възможността от избор. За тия дето гроздето им кисело и си говорят напред назад . ..То кучетата си лаят , кервана си върви
226
2
 
3
 
! Отговори
До 203 преди 2 седмици
Само мернах ,,фактите "" ти и...ясноо . Както винаги пълно е жълто- кафяви цвъканици. Грешка че очаквах нещо умно
225
12
 
4
 
! Отговори
Мелиса преди 2 седмици
Че аз със половин заплата си купувам десет имота, както пишат разни от ка чалки. Имота струва толкова колкото му дадеш. Аз мои имоти сега не продавам - но ако продавам им искам такава цена че като я чуят разни шушляци и им омекват кухите главички. Поздрави от малдивите
224
2
 
14
 
! Отговори
До 221 преди 2 седмици
Да имаш имот в чужбина е най -нормалното нещо за голям процент от Европейците. Но да рискуваш в страна във която, е по-скъпо от твоята, има високи имотни данъци ,а ти дори нямаш и гражданство - не е нещо за хвалба, особено ако не се чудиш какво да правиш с парите си. А и с глупостите които си изръсил за имотите тука ... .Не си заслужава изобщо отговора ми
223
12
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До 219"За последните 30 години 2 милиона българи са емигрирали от България в чужбина и нито един в Русия. Защо ли е така ?" - ти кажи защо емигрират!
222
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ефтини ? Колко ефтино след като ще ходя за седмица до десет дена там в годината много скъп ми идва тоя "хотел" все едно ще съм в брж ала араб
221
17
 
14
 
! Отговори
до 221 преди 2 седмици
Наистина е факт. Търсехме някакъв интересен имот на морето или планината с жена ми и двустайни из разни клоаки като Слънчев бряг струват буквално колкото дохода ни за месец. Дори не бих ги и погледнал. Неслучайно и цената им е толкова ниска. Виж- да си купя къща в Гърция е друга бира. Това и направихме. Вярно струва колкото 30 апартамента по нашето бетономорие, но е идилия, кеф, истински лукс и качество.
220
31
 
21
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 2 седмици
Хората искат да станем нормална европейска държава, а не мафиотска руска провинция.Импичмънт на проводника на руските интереси Грипен Решетников Радеф !
219
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Еми, те са без пари. Извинявайте, ама един двустаен на морето струва точно колкото 3 мои заплати (айде да кажем аз съм добре платен специалист). Дали ще си купя? Никога. По-добре да изгоря парите.
218
17
 
26
 
! Отговори
Ванката преди 2 седмици
Руснаците предпочитат вече имоти в Испания, Гърция, Франция, Португалия - все бели страни от ЕС + другите преимущества като уредена инфраструктура, дълъг сезон и най-вече - сходни цени. Извън ЕС купуват и в Турция, пак по същите причини.
217
14
 
26
 
! Отговори
Различни светове ... преди 2 седмици
За последните 30 години 2 милиона българи са емигрирали от България в чужбина и нито един в Русия. Защо ли е така ?
216
27
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Руснаците вече могат да ни лазят само в краката по доходи и заплати.
215
29
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До СъбужданеЕдинствения недостатък на България е, че е пълна с русофили. Това, че останалите са българи е огромно предимство, тъй като българите по природа са работливи, грамотни и благоразположени.
214
4
 
33
 
! Отговори
Дори на тях им писна преди 2 седмици
А англичаните отдавна заеваха апартаментчетата в Пампорово и т.н. Фирмите по поддръжката си свалят тоалетните чинии, батериите душовете и др., за да си покрият разходите. Община Чепеларе има да си събира за десет години назад такса смет и данък сгради от 2/3 от чуждестранните собственици. Плюс лихвите.