За "камионче за топла храна" мечтаят доброволците от "Св. Георги"

За него са събрани 2 200 лв., а са необходими още около 17 800 лв.
4 май 2021 09:44, Елка Василева
6

Преди повече от година доброволците от храм "Св. Георги" в Александровска болница раздават топла храна на нуждаещите се. Акцията започва с първия локдаун, но тя не спира и днес. Цяла година те се грижат за всички изпаднали в нужда.

"Това, което започнахме, беше преди повече от година и половина. Идеята беше да посещаваме болни хора. Когато пандемията удари, това се оказа трудно с оглед опазване на хората. Тогава на Благовещение започнахме да разнасяме храна по домовете, да пазаруваме за хора в нужда и към момента над 1 300 души получават храна благодарение на мнозина, които подкрепят идеята", каза иподякон Деян Петров в студиото на "България сутрин".

Той сподели, че те раздават храна, която е пакетирана.

"Тя е студена. Ако имаме камионче с кухня, ще можем на място да я подгряваме, да готвим. Голяма част от хората, които получават храната, живеят на улицата, някои от тях са самотни. Те са и гладни, но сърцето гладува много по-болезнено от тялото", допълни иподякон Петров пред Bulgaria ON AIR.

За "камиончето" са събрани 2 200 лв., а са необходими още около 17 800 лв.

А сред доброволците има и деца.

"Това е един малък жест, но означава много. Сред доброволците имаме програмисти, адвокати, счетоводители, хора на изкуството, но по-важното е, че те са еднакви в това, че могат да забележат човека отсреща и да се протегнат към него", подчерта иподяконът.

И добави, че във Facebook има страница на параклиса "Св. Георги" в "Александровска болница". Той е отворен всеки ден от 10:00 до 16:00 ч.

Иподякон Деян Петров каза, че всеки вторник, петък и неделя от 18:00 ч. на метрото на "Александровска" се раздава храна, а всеки, който иска да се включи, е добре дошъл. И е категоричен, че това, което правят, осмисля живота им. А най-голямото дарение получават от напълно непознат.

Вижте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами живеем в 21 век. Всякакви фондации има. Толкова ли е трудно да си направите профил из социалните групи със обявена сметка. Който иска ще ви помогне.
4
0
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
Да помолят за едно втора ръка от преносвачите на ваксините! Може и "фор фрее" да им го дадат!
3
0
 
0
 
! Отговори
До До 1 преди 2 години
В провинцията може и без камиончета, там може с колело, магаренце или нещо друго дето не иска бензин, подръжка, данъци, застраховки, правоспособни шофьори и др. излишни разходи.
2
2
 
2
 
! Отговори
факт преди 2 години
Този смешен сан иподякон , а на български език е подидякон, се наложи последните години, вместо да се наричат олтарници, четци=анагности, певци=псалти... Нормално е истинските иподякони да са монаси, преминали послушничеството. Трябва да носят черен подрасник и шапка.
1
1
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Ми в провинцията няма бедни така ли само в София там са камионите