10% туристи по Великден, празни хотели: Кошмарен старт на сезона на Северното Черноморие

Прогнозите за следващите месеци също не са оптимистични
5 май 2021 07:11, Нели Христова
253
10% туристи по Великден, празни хотели: Кошмарен старт на сезона на Северното Черноморие
Снимка: БГНЕС

Кошмарно начало на туристическия сезон по Северното Черноморие. И малкото хотели, които отвориха врати, останаха празни. За великденските празници пристигнаха по-малко от 10% от обичайния брой румънски туристи, съобщава bTV.

Един от петте хотела в Златни пясъци, които отвориха врати за Великден, е общо за 400 души, като туристите през последните дни са били около 50, предимно от България. От утре той ще продължи да работи само с двама гости - възрастна двойка от Германия. На този фон прогнозите на бранша не са никак оптимистични за започващия сезон.

Сред основните туристи, на които разчитат по Северното Черноморие, са румънците. В годините преди COVID-19 за Великден у нас пристигаха около 100 хил. гости от северната ни съседка. Сега са над 10 пъти по-малко.

Една от основната причина, поради които по-младите туристи от Румъния анулираха резервациите си у нас, е 10-дневната карантина на връщане. Както и закъснелите правила за влизане на чужденци в страната, категорични са от бранша.

"Туристите не стоят вързани и да чакат последната минута. За да се организира една почивка, дори от 3-4 дни, си трябва време, за да се стиковат нещата и това нещо обърка плановете", обясни Станислав Стоянов, собственик на хотел.

Така хотелите на север, престрашили се да отворят за Великден, масово са на загуба.  В хотел в курорта "Св. Св. Константин и Елена" заетостта през празничните дни е била 5-6 на сто.

"Фалитите са угроза за много колеги и ги има вече, факт са. Комплексите се превърнаха почти в мъртви градове", казва Филчо Ставрев, собственик на хотел.

На този етап прогнозите са притеснителни и за следващите месеци. Организирани туристи от Германия няма да има преди 1 юли, а за Обединеното Кралство дори още липсва дата за подновяване на чартърите.

"За втора поредна година може би няма да имаме руснаци, заради списъците на вражески държави и подобен тип мероприятия, които никак не помагат на туризма ни", заяви Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.

"За съжаление вече е късно да се прави нещо, защото политическата ситуация, която е в България, положението е такова, че няма работещо правителство, което да вземе спешни мерки", смята Филчо Ставрев, собственик на хотел.

Плахите надежди са свързани с туристи от Полша, които се очакват в края на май, както и излизането на България от "червената зона", което да върне румънците по родните плажове. От бранша все по-често се чуват прогнози за по-лош летен сезон от миналата година, която беше рекордно слаба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
3
 
18
 
! Отговори
Бай Тони преди 2 години
Ех жалко все пак за рускините...Ще ни липсват! Жириновски и Путин не ги пускат при нас щото сме врагове...
149
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз сега какво - да си го преместя ли?Сега жънете вашите "дългосрочни инвестиции" в българския туризъм.А аз и моите познати междувременно почиваме извън България.Честно, повече ми пука за местата, където ходя като турист, а не за местата, където гледат на мен като на спестовна касичка.
148
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добро утро! Вие надувайте цените на недвижимите имоти до настъпването на масовата паника.. Като приемат данък богатство 2 за лев няма да са, но ще има големи разпродажби..
147
1
 
17
 
! Отговори
115 преди 2 години
Ша има фалити на хотели,ша са продават по 2 за лев.
146
0
 
16
 
! Отговори
бай Ганю преди 2 години
Няма вече келепир от западна валуна и бамбини... Даже и рускини не идват.Заселиха се
145
4
 
8
 
! Отговори
търсят се балами преди 2 години
Остатък от соца и неговите последствия!
144
1
 
19
 
! Отговори
с лайна на се прави! преди 2 години
До АйКраят на туризма по черноморието настъпи!
143
1
 
11
 
! Отговори
Ай преди 2 години
До ОФТова си е верно за скръндзите, ама как да говорят на морето, мене пък ми е странно да не са с източен акцент, нали не искаме да се чувстваме туристи. Да ми дойде сервитьорчето и да ме пита "кфо ше искаш, бате". :Д
142
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да чакат сега американските туристи. Нали сега американците са ни ,,братя,, :))) Като дойде Бил Гей (без жената щото сега я сменя) и като почне да раздава пари както ги раздава на бедните в Африка и България ще върже и още 8 чертежа на самолети ще си купи на цената на цял самолетоносач :))) Вервайте ми . герб и ЕС ши ва опраят
141
3
 
11
 
! Отговори
k преди 2 години
Въпрос на мениджмънт:често почиващи сме/Поне Booking ни води за такива/По коледа фирма,която има хотели на няколко места в България ни ПОКАНИ учтиво с добра оферта/персонална/-били сме техни редовни гости да ги подкрепим в трудните за тях времена.Направихме го.Сега за около седмица отново сме в техен обект в Балкана.Отново след персонална покан по мейла от тяхна страна.Цената им е с 30%по-ниска от тази в Booking.Хотелът е пълен с доволни клиенти и персонал.Е,има къде да паркират гостите,де...
140
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рисковете на професията. Ами инвестирал бизнесмена в хотелче и решил че е хванал оня за шлифера. Да ама, не. Нещата вече почнаха да се променят много динамично. Свърши тая хотелчето работи, паричките си текат. Вече гледам по обявите за недв. Имоти бая хотелчета се побликуват за продан, защо ли? Ще стане май като ефекта на доминото.
139
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо оплаквате хотелиерите,ресторантьорите и туроператорите?Помислете и за българските туристи-как се отнасят към тях,какви са цените в хотели,ресторанти и други заведения,какво е качеството на туристическия продукт.Докато се гледа само на чужденците като на туристи, а българите сме пета категория хора ще е така.И още нещо за размисъл-от София на 29 и 30 април са излезли 500 хил. автомобила,поне 1 млн. души, за страната прибавете още толкова и си дайте сметка какво представляваме като възможност
138
12
 
5
 
! Отговори
maldivi преди 2 години
не знам как е в България но на малдивите е супер. на сейшелите също е супер. коста рика е върхът. бедните да го д
137
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви туристи чакат по морето и то на север на 1 май. Козунаците и агнешкото ги хапнахме с приятели на СПА почивка. Морската ще е в края на юли, когато времето става за море.
136
0
 
13
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
Пишете само позитивни отзиви. Мен ме изтриха за споделени неудобни истини!?....
135
7
 
25
 
! Отговори
Списаревски преди 2 години
Бетонът вън от Черноморието. Само бикини или монокини! Или без кини...Между другото драги хотелиери по нашето Черноморие, ние сме Ви много благодарни - натикахте ни в Гърция, ама там разбрахме, че е много хубаво - с годините създадохме познанства, някои си купиха имоти и сега докато я има бетонията по нашето ЧМ - не ме търсете тук!Да живее Гърция!
134
3
 
25
 
! Отговори
българин преди 2 години
Препоръчвам на всички да открият Албания ! Уникално чисти и непрепълнени море и плажове , чисти хотелчета , средиземноморска храна и любезни домакини , които обичат бъларите !!
133
2
 
42
 
! Отговори
Пунта Кана преди 2 години
Фалит и марш! И взривете бетона - освободете природата.Няма бетонни хотели-няма лаайнаа в морето.
132
2
 
45
 
! Отговори
ОФ преди 2 години
Българските туристически предприемачи да не реват много много. Всичките гледат как да печелят с некачествен продукт на гърба на клиентите. Повечето са мутрички или миекащи в близките градове до морето (Ямбол,Добрич) . Взимат ти 0.50 ст за кетчуп например. В Гърция е скъпо ,но хората се държат с клиентите добре (кетчупа са си го вкарали предварително в сметката) ,а не да ти се цупят: Нидей толкоз многу кетчуп слага! Да ни йе безплатно.
131
1
 
36
 
! Отговори
Баче Ваньо преди 2 години
Преди време се подиграваха с работещите, сега ще си платят. Много се радвам за фалитите и трябва още и още докато всички капиталисти не идат на борсата