10% туристи по Великден, празни хотели: Кошмарен старт на сезона на Северното Черноморие

Прогнозите за следващите месеци също не са оптимистични
5 май 2021 07:11, Нели Христова
253
10% туристи по Великден, празни хотели: Кошмарен старт на сезона на Северното Черноморие
Снимка: БГНЕС

Кошмарно начало на туристическия сезон по Северното Черноморие. И малкото хотели, които отвориха врати, останаха празни. За великденските празници пристигнаха по-малко от 10% от обичайния брой румънски туристи, съобщава bTV.

Един от петте хотела в Златни пясъци, които отвориха врати за Великден, е общо за 400 души, като туристите през последните дни са били около 50, предимно от България. От утре той ще продължи да работи само с двама гости - възрастна двойка от Германия. На този фон прогнозите на бранша не са никак оптимистични за започващия сезон.

Сред основните туристи, на които разчитат по Северното Черноморие, са румънците. В годините преди COVID-19 за Великден у нас пристигаха около 100 хил. гости от северната ни съседка. Сега са над 10 пъти по-малко.

Една от основната причина, поради които по-младите туристи от Румъния анулираха резервациите си у нас, е 10-дневната карантина на връщане. Както и закъснелите правила за влизане на чужденци в страната, категорични са от бранша.

"Туристите не стоят вързани и да чакат последната минута. За да се организира една почивка, дори от 3-4 дни, си трябва време, за да се стиковат нещата и това нещо обърка плановете", обясни Станислав Стоянов, собственик на хотел.

Така хотелите на север, престрашили се да отворят за Великден, масово са на загуба.  В хотел в курорта "Св. Св. Константин и Елена" заетостта през празничните дни е била 5-6 на сто.

"Фалитите са угроза за много колеги и ги има вече, факт са. Комплексите се превърнаха почти в мъртви градове", казва Филчо Ставрев, собственик на хотел.

На този етап прогнозите са притеснителни и за следващите месеци. Организирани туристи от Германия няма да има преди 1 юли, а за Обединеното Кралство дори още липсва дата за подновяване на чартърите.

"За втора поредна година може би няма да имаме руснаци, заради списъците на вражески държави и подобен тип мероприятия, които никак не помагат на туризма ни", заяви Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.

"За съжаление вече е късно да се прави нещо, защото политическата ситуация, която е в България, положението е такова, че няма работещо правителство, което да вземе спешни мерки", смята Филчо Ставрев, собственик на хотел.

Плахите надежди са свързани с туристи от Полша, които се очакват в края на май, както и излизането на България от "червената зона", което да върне румънците по родните плажове. От бранша все по-често се чуват прогнози за по-лош летен сезон от миналата година, която беше рекордно слаба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
4
 
21
 
! Отговори
L преди 2 години
Тъкмо руснаците, които завладяха Черноморието да почнат да продават.
129
4
 
15
 
! Отговори
Пловдив преди 2 години
Стига вече с това море, 5 плюнки вода, няма как да се състезаваме с другите морска дестинации. Крайно време е да се обърне внимание в СПА курортите ни, там е нашия голям интерес, тук никак не може да ни бие, само Исландия. Целогодишен туризъм. На морето 2 супер луксозни скъпи курорти и другите нормални и спокойни курорти.
128
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега по празниците за пореден път се убедих, че българския хотелиер е австралопитек и в хотел в България трябва да се спи само при крайна необходимост, в никакъв случай за почивка. За 20 години не се научиха как се прави, няма и да се научат. Да фалират масово и без държавни подаръци, не ги заслужават!
127
1
 
48
 
! Отговори
1-н преди 2 години
Да свикватГодини наред дране на българите и подритванеЕее ние си намерихме къде да ходим на море, където ни броят за ценни клиенти...Тукашното хотелиер да си търси туристи...ако има балами
126
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственият обект, който си струва са къщите за гости в Неофит Рилски - добри цени, изключително вежлив персонал(бях си забравил промоционалната карта и въпреки това ми зачетоха намалението на добра воля), прекрасна храна и страхотен парк! Строен от честни,малки предприемачи, а не от мутри с мръсни пари и грозен бетон!
125
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как 2020-та била рекордно слаба, аз толкова много българи на Приморско в края на юли не бях виждал. А къде са отсядали, това е друг въпрос.
124
2
 
48
 
! Отговори
.!. преди 2 години
Епа, ко да ви кажа! Всичките курорти по БГ морето не са предназначени за българи! Но сега се оказва, че освен бетон, гуйна и презастроени плажове по-морето ни друго няма! Няма дори сносно обслужване! Затова хората предпочитат турция, гърция, испания, че даже и италия! И да в някои от тези страни е скъпо, но в други е в ПЪТИ по-евтино отколкото тука в БГ! А обслужването е на светлинни години от това което можеш да получиш където и да било тука!!! Та така!
123
11
 
3
 
! Отговори
Грък преди 2 години
Гръч,гръч,гръч!Гърча се,баща ми пръчдядо е смрадлив овенв похотта им съм роденГръч,гръч,гръчГърча се,баща ми пръч.
122
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
истинския рестарт е близо - скоро няма да ни има, но дано дойдат по-добри човеци на нашата земя
121
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
приключиха и туризма, успешно затриване на нацията - честито !
120
1
 
52
 
! Отговори
Гост преди 2 години
След като гледат към чужденците, а не давате добри оферти за български граждани ви се полага да фалирате! Трябва субсидии да се дават само срещу извършена услуга към данъкоплатец, а не да раздават пари по 60/40 и да намаляват ДДС.
119
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде още малко и ще изметем веднъж за винаги тази хунта с чекмеджета и гешевисти-специализиран съд за борба с конкуренти на Тиква и Пеевски.Мутри вън!!! И тогава всички с хотели за милиони - ревизия!!!
118
1
 
60
 
! Отговори
Бургазлия преди 2 години
Гърция стартира туристическия сезон на 15 май, ние тук се пънем за 1 май, а е доста по-студено. В договорите на концисионерите пише, че сезонът е от 1 юни. Стига глупости и манипулации! Никога не е имало много туристи в началото на май в БГ, пълно е след 10 юли.
117
4
 
20
 
! Отговори
Мрете мутри преди 2 години
Папата заяви, че християните трябва да се борят срещу МАФИЯ.Радев извика "Мутри вън!"Иисус не се съгласи да се поклони на сатаната.СВЕТА не се съгласи на предложенията за ДЕМОНСКИ МИР между ТИКВИ С ЧЕКМЕДЖЕТА и обикновения народ.Време е за фалити на всички мутри, които откраднаха и построиха хотели, които струват десетки милиони.Русия затвори "граници" с държави подчинени на РЯЗ^АНИ СЕМ^ИТИ.Бог вече не дава на СВИ^НЕТЕ храна от Неговата трапеза.МРЕ^ТЕ МУТРИ!!!
116
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИстинатаЦъфтеше с купони, режим на тока и водата и опашки по коледа. В магазините нямаше нищо, а за да идеш до Русе ти трябваше бележка. Гърмяха по границите, че да задържат в България милионите доволни граждани дето бяха готови да живеят в лагер в чужбина пред мизерията вкъщи.
115
8
 
10
 
! Отговори
Грък преди 2 години
Казвам се Христофорос Мицотакис хахах макета сте вие
114
6
 
19
 
! Отговори
до Грък преди 2 години
Никакъв грък не си, а комплексирано маке. Ходи и се напуши в Холандия.
113
12
 
7
 
! Отговори
Грък преди 2 години
Хахах даже не познавате собствена си страна и туристицески обекти от цялата ви мизерия само тоя парк не бесе гаден и мръсе н..
112
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Варна няма исторически парк, много си са объркАл...Ти не си грък, пич. И всичките ти *** коментари на омраза и провокации не могат ме накара да променя мнението си за гърците дори да си...Прости и глупави хора има навсякъде, във всяка държава...
111
24
 
7
 
! Отговори
Грък преди 2 години
Аз в бугария идвам само за тиндера да шпора бг кифли,иначе учих в холандия вие нямате един университет в топ 1000, а ние имаме 2 в топ 100 хахахах