10% туристи по Великден, празни хотели: Кошмарен старт на сезона на Северното Черноморие

Прогнозите за следващите месеци също не са оптимистични
5 май 2021 07:11, Нели Христова
253
10% туристи по Великден, празни хотели: Кошмарен старт на сезона на Северното Черноморие
Снимка: БГНЕС

Кошмарно начало на туристическия сезон по Северното Черноморие. И малкото хотели, които отвориха врати, останаха празни. За великденските празници пристигнаха по-малко от 10% от обичайния брой румънски туристи, съобщава bTV.

Един от петте хотела в Златни пясъци, които отвориха врати за Великден, е общо за 400 души, като туристите през последните дни са били около 50, предимно от България. От утре той ще продължи да работи само с двама гости - възрастна двойка от Германия. На този фон прогнозите на бранша не са никак оптимистични за започващия сезон.

Сред основните туристи, на които разчитат по Северното Черноморие, са румънците. В годините преди COVID-19 за Великден у нас пристигаха около 100 хил. гости от северната ни съседка. Сега са над 10 пъти по-малко.

Една от основната причина, поради които по-младите туристи от Румъния анулираха резервациите си у нас, е 10-дневната карантина на връщане. Както и закъснелите правила за влизане на чужденци в страната, категорични са от бранша.

"Туристите не стоят вързани и да чакат последната минута. За да се организира една почивка, дори от 3-4 дни, си трябва време, за да се стиковат нещата и това нещо обърка плановете", обясни Станислав Стоянов, собственик на хотел.

Така хотелите на север, престрашили се да отворят за Великден, масово са на загуба.  В хотел в курорта "Св. Св. Константин и Елена" заетостта през празничните дни е била 5-6 на сто.

"Фалитите са угроза за много колеги и ги има вече, факт са. Комплексите се превърнаха почти в мъртви градове", казва Филчо Ставрев, собственик на хотел.

На този етап прогнозите са притеснителни и за следващите месеци. Организирани туристи от Германия няма да има преди 1 юли, а за Обединеното Кралство дори още липсва дата за подновяване на чартърите.

"За втора поредна година може би няма да имаме руснаци, заради списъците на вражески държави и подобен тип мероприятия, които никак не помагат на туризма ни", заяви Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.

"За съжаление вече е късно да се прави нещо, защото политическата ситуация, която е в България, положението е такова, че няма работещо правителство, което да вземе спешни мерки", смята Филчо Ставрев, собственик на хотел.

Плахите надежди са свързани с туристи от Полша, които се очакват в края на май, както и излизането на България от "червената зона", което да върне румънците по родните плажове. От бранша все по-често се чуват прогнози за по-лош летен сезон от миналата година, която беше рекордно слаба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственият обект, който си струва са къщите за гости в Неофит Рилски - добри цени, изключително вежлив персонал(бях си забравил промоционалната карта и въпреки това ми зачетоха намалението на добра воля), прекрасна храна и страхотен парк! Строен от честни,малки предприемачи, а не от мутри с мръсни пари и грозен бетон!
189
1
 
5
 
! Отговори
а бе преди 2 години
Какво я слушате оная англоговорящатата, че хотелите са пълни, хората нямат пари благодарение на напълно неграмотното но крадливо управление да се качат на градски транспорт вие за почивки пишете.
188
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че ще е кошмарен! И слава богу, че така. Големият кеф ще е когато дойдат фадромите! Туризъм на килограм, със скъсаняци обикалящи с дунапрените, без концепция, занапред води до такива резултати!
187
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много гейт, много нещо. ***!
186
2
 
17
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Когато строяхте хотели *** до ***,без пречиствателни станции ,тогава не ревахте.Сега вдигате цените,за да избиете загубите,но няма кой да дойде.Закривай.Фалирай.
185
1
 
17
 
! Отговори
манолски преди 2 години
Забелязах една отвратителна тенденция .... ресторантьорите и хотелиерите масово вдигнаха цените.
184
3
 
9
 
! Отговори
Истината преди 2 години
За мен Бг чернпморието е много ниска топка.говоря специално ако трябва на хотел.
183
2
 
10
 
! Отговори
край на бизнеса! преди 2 години
Морето беше капан за пари и любовни истории, сватби, разводи и флиртове - разврат!
182
2
 
8
 
! Отговори
преди няма нищо там! преди 2 години
Сега също няма никой там! Море, море...
181
2
 
15
 
! Отговори
От Мен преди 2 години
Хотелиерите кат не могат да искарат пари за расходите на хотелите си да вървят да копаят царевица сега е момента да не го изтърват
180
2
 
13
 
! Отговори
Балкантурист преди 2 години
Той ме научи само на ядене, пиене и жени. Разврата се ширеше навред! Море-море!
179
0
 
10
 
! Отговори
старата слава преди 2 години
До къде е Златния ОрфейМорето източник на любов и мъка! Колко запознанства, бракове и изневяри помни то?
178
0
 
10
 
! Отговори
къде е Златния Орфей преди 2 години
До ЧокоСамо спомени и нищо повече! Тежко и горко на мастните жители-наемодатели...
177
0
 
11
 
! Отговори
реклама без покритие преди 2 години
До край на лайномориетосамо цените високи и замърсеността на водата и въздуха!
176
0
 
19
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Великден не е прадник да отидеш на СПА или на море. Великден е празник на духа и преклонение пред Господ. Много ясно, че никой няма да отиде на курорт на морето а за румънски туристи да забрави изобщо. Тези правила за влизане в България са тотално неадекватни и няма да привлечем никакви туристи и това лято. Най-последно, вижте и цените в Албена. 3000 лева за едноседмичен престой в двойна стая. Ами няма такъв ***, който да ги плати.
175
0
 
11
 
! Отговори
край на лайноморието преди 2 години
До КокоМина му времето на прозорец към запада, валутата и бройките жени... Няма гларуси!
174
1
 
17
 
! Отговори
Коко преди 2 години
Руснаците са виновни защото не идват да почиват руснаците са виновни защо идват да почиват руснаците са виновни че нямаме пари руснаците са виновни че нямаме вода абе въобще руснаците са виновни за всичко незнам ако ги нямаше кой щеше да е виновен голяма простотия голяма работа прави са македонците че на сме държава
173
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
явно ще сме на палатки пред президентството това лято-2-3 палаткови лагера се събират там
172
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"туризъм" няма да има, докато не съборят поне половината хотели , които унищожават крайбрежиетоА на първа линия въобще не трябва да има сгради.Ковидът е полезен за природата и екоравновесието.
171
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мразим руснаците, ама сега ще им се обидим дето не ни поддържат туризма. Дано ни посетят двама-трима много пияни англичани и германци, на които им е все тая къде ще поркат.