Отлагат изцяло е-рецептите за последно, тръгват от юни

До края на месец май ще се работи и с хартиени, и с електронни
Обновена: 5 май 2021 18:21 | 5 май 2021 14:00, Елка Василева
10
Отлагат изцяло е-рецептите за последно, тръгват от юни
Снимка: архив, БГНЕС

Въвеждането изцяло на електронни рецепти се отлага до края на месеца. Това съобщи след разговори в Министерството на здравеопазването зам.-министърът в оставка Бойко Пенков.

По думите му аптеките са почти готови да изпълняват електронни рецепти, но болничните заведения все още не са напълно готови.

Още по темата

Затова до края на месец май ще се работи и с хартиени, и с електронни рецепти. След това ще се премине към работа изцяло само с електронни рецепти. Това обаче по думите на д-р Пенков ще е последното отлагане.

"Все още болничната система не е готова. Когато се изписва пациентът, се изписва рецепта. Със сега действащата нормативна уредба тя не би могла да се изпълнява в аптека. Това ни накара да отложим до 31 май стартирането само на електронни рецепти в България, за да можем да дадем възможност на хората в болниците в страната да въведат необходимия софтуер и да бъдат обучени хората, които ще издават електронните рецепти", обясни д-р Пенков, цитиран от БНТ.

От 1 май трябваше да се издават само електронни рецепти за лекарства.

"Това е един процес, който в България дълго се отлагаше. Така че положителното е, че това ще се случи", заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
провал преди 2 години
10 годишните дрънканици на ГЕРБ за електронно правителство са пълен провал -Нула.Да видим следващите управляващи.
8
0
 
1
 
! Отговори
хахахахаха преди 2 години
До НаблюдателАБСОЛЮТНО вярно.Неясно що,обслужваха рецепти до 1 май.След това -не можело.
7
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Лъже. Днес не можеш по никакъв начин да вземеш лекарства, за които е нужна рецепта написана днес.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко Пенков е един от най-големите бандити с бяла манта.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се крадне и се наемат маймyни да ги разработват това ще е... Благодарете на вожда си.
4
1
 
6
 
! Отговори
става преди 2 години
Продължавайте с корупцията. Видяхме какво стана с ТОЛ-КАПШ. Видяхме какво стана с интернет отчета. Видяхме и за пробивите в НАП/НОЙ.Не се притеснявайте. Накрая, народа ще Ви смени и такива фирми като Информационно обслужване ще бъдат закрити.В един момент лесните проекти свършиха и сега как се прави ентерпрайз приложение, което да поеме хеви овърлоад? Ха, така ;) Хайде, виж кои са програмистите във България дето имат 15 год опит и взимат заплати от по 10К чисто и почвайте да оферирате.
3
2
 
0
 
! Отговори
става преди 2 години
Е, как да не става?1. Плащаш на моята фирма 10х80К за Epyc Server2. Плащаш 1 год на 10 програмисти 10К/месечно чисто.3. След една година получаваш ентерпрайз приложение с възможност да поеме само от България между 1 и 2 милиона заявки в секунда.Не се провалят вашите фирми още няколко пъти ще разберете, че или трябва да ни платите на нас или ще трябва информационно обслужване да почват да четат книжките за ****** и *******.
2
2
 
3
 
! Отговори
71120 преди 2 години
Какво пречи боницата, в която се лекува пациентът, да го снабдява с лекарствата. Там се правят контролните преглледи, новите изследвания, проследява се ходът на заболването и се въвеждат промени в лечението. Ама много трудно да се досетим защо това не се прави. Ако пациентът пожеле да има мнение на други специалисти, отива и си плаща за преглед и изследвания.
1
3
 
12
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Болниците още не са готови защото така не могат директорите им да крадът