Как се живее с пенсия от 300 лева на месец?

Възрастните се надяват депутатите да актуализират парите
105
Как се живее с пенсия от 300 лева на месец?
Снимка: БГНЕС

Над 2 млн. пенсионери ще получат допълнителни 50 лв. към пенсиите си и този месец. Изплащането започва от утре. Част от партиите в парламента настояват добавките да продължат да се изплащат до края на годината.

В дневния ред на народните представители е и актуализация на пенсиите, отпуснати до 2017 г. Засега преизчислението мина само на първо четене, а за да влезе в сила, трябва да бъде прието на второ, както и да се актуализира бюджетът.

Лиляна Минчева живее с пенсия от 300 лв. Надявала се е средствата, които получава, да се увеличат.

"Ние едва кретаме и ще ни дадат 20, 30 лв., а те се двоумят дали те да ги вземат или да ни ги дадат", каза Минчева. 

Депутатите обаче решиха друго. Точката се промъкна в дневния ред на едно от последните им заседания сред няколко други предложения за законодателни промени и то като последна.

"Само преди 10 минути вие гласувахте да си запазите субсидията, нали така? 9 дерета вода, а сега за пенсионерите няма пари, така ли? Знаете ли как се живее с 300 лв.? Българските пенсионери мизерстват", заяви депутатът от "Има такъв народ" Мика Зайкова.

Според икономисти основният проблем в момента е нестабилната политическа ситуация.

"Наистина процедурата пречи в момента. Правителството надали ще се занимава с този тип поправки", смята икономистът Адриан Николов.

Темата за преизчисляването на пенсиите се очаква да влезе отново в пленарната зала в петък. Дали обаче ще се стигне до обсъждане ще решат народните представители.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още по темата: пенсиипенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
20
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съд и затвор за мафията ГЕРБ!Първо Борисов трябва да бъде осъден!
57
8
 
20
 
! Отговори
кико преди 2 години
До Джотези които я задушаваха икономиката сега се връщат на бял кон!!!чакай от божковци ,баневци ,абаджиевци и тн. икономика.славчо и майчето които са им *** толкова години просто са им оръжието
56
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да им дават по 100 лева отгоре на всички с ниски пенсии и това е за сега.То и за работещите не стигат парите от заплати...
55
6
 
16
 
! Отговори
Скруч преди 2 години
30 % от ново пенсионираните нямат нужните години стаж и получават под 200 лева пенсия след навършени 67 години.За месец април платих. 163 лева ток .
54
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се задуши мафията!Кюлчетата в чекмеджето му са само подаръци!Милиарди е откраднал!!!!!
53
8
 
12
 
! Отговори
мими преди 2 години
До Джопитай славчо-тъ пото и майчето за последният месец
52
8
 
14
 
! Отговори
гого преди 2 години
за полуграмотния от63то като си глупав е за цял живот.гласувайте за славуца и майчето а после се чудете!!!165 гласа имат в парламента могат всичко да направят каквото лъгаха.то не бяха пачки и кюлчета ,острови и къщи милиарди тн..е сега милиардите са ваши -дайте ги за хората!!!само че тези крадени милиарди и кюлчета са само в болните им мозъци?трябва поемане на отговорност и работа.само че никой от тези където взеха властта не са работили
51
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак изберете кюлчетата пак!Дава ви по 50 лв!хахахахах!
50
6
 
24
 
! Отговори
Джо преди 2 години
От къде ще дойдат парите за пенсии като икономиката е задушена от мафията? Защо 2,5 млн. българи мигрираха в Европа - заради бедността и корупцията. Какво прави българската държава за създаването на работни места? Колко работни места е създал Бойко Борисов този месец?
49
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долу ГЕРБ тия престъпници начело с Борисов!
48
1
 
5
 
! Отговори
мишо преди 2 години
До Анонимен63мораториум има за правителството в оставка.мораториум на парламета няма.той прави мораториумите и той реша всичко.както за 10000лв. заплата така и за пенсиите.само че за гласуващ за славчо или мая това ненеразбираемо.парламента решава всичко стига да иска така че глупостите ги пишеш ти
47
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спорът в парламента беше гавра с българските пенсионери.
46
2
 
14
 
! Отговори
БГ гражданин преди 2 години
България може да е Швейцария на Балканите или блатото на Европа.При толкова концесии обществото нищо не получава. Обогатяват се прикрито една клика.На този светъл празник Свети ГеоргиВреме е българските офицери и генерали да покажат чест и достойнство.Бог да пази България!
45
3
 
1
 
! Отговори
КЛ преди 2 години
Ся, според сметната палата, ГЕРБ са раздали почти 3млн. лева за заплати през 2020. БСП - почти 4млн.Ще замола платените агитки да приключат работа до 20 часа, че да се включим и останалите.Айде на партиите. Сладка работа, че и добре платена.
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
300 лева пенсия ще има докато не започне ежегодно преизчисляване на всички пенсии със средния осигурителен доход от предишната година или нещо подобно. Сега всички пенсионирали се преди 25 или повече години са с минималната пенсия, както и почти всички пенсионирали се преди повече от 20 години и голяма част от пенсиониралите се преди повече от 10 години.
43
7
 
5
 
! Отговори
мишо преди 2 години
До Анонимен52ами те парите са там бе!нали славуца и майчето казват че бойко краде милиарди.сега вече не е на власт и не може да ги краде-има мораториум.славуца и майчето да ги дадат на пенсионерите .хайде да кажат къде са милиардите където бойко ги краде?и за един месец колко откраднаха те
42
4
 
10
 
! Отговори
гого преди 2 години
До Анонимен45смешен си ти!!!вчера си купих хляб-650гр печен на каменна пещ 99ст.домати по 2.50,свинско по 6.20,връзка лук за 49ст преди 3г цените не бяха по-нискимежду другато в Габрово хляба стана 1лв още преди 15г. когато мутрите взеха хлебозавода и недопускаха друг хляб в града.сега такива мутри в парламента ни управляват
41
2
 
3
 
! Отговори
До 45 преди 2 години
КАКВИ ДОМАТИ ПО ЕДИН ЛЕВ ПРЕЗ МАРТ И АПРИЛ БЕ УМНИКО? Ти в коя държава живееш ???Кога се берат доматите от бахчата??? И гроздето сега е скъпо ,не е като през есента при Станишев !
40
9
 
6
 
! Отговори
Do 37 преди 2 години
Баба ти и дядо ти като са работили цял живот в ТКЗСето толкова вземат! Ако са били в върли комунисти вземат високи пенсии без да са работили !
39
14
 
3
 
! Отговори
от село преди 2 години
Моят комшия на село е 54 набор, сега е на 66 години, но има стаж само 29 години.Пуши и то яко, но няма пари!Щял да подава документи за социална пенсия.Ами и ние да не внасяме пари за пенсия, да обръщаме парите си в ?, а един светъл ден да ревем пред прозорците на Министерски съвет, че със социалната пенсия не се издържа ?Моля стига с това раздаване на пари на пенсионерите, пари в хазната няма.Като дават пари на хрантутениците, кой един ден ще връща тези пари?Помислете поне малко!Няма пари