Овцете в България намалели от 16,5 на 2,7 милиона през прехода

Усвояват се субсидии с животни само на хартия
146
Овцете в България намалели от 16,5 на 2,7 милиона през прехода
Снимка: Pixabay

На Гергьовден традицията повелява на трапезата да има агнешко месо. По данни на агростатистиката у нас в момента се отглеждат около 1,3 милиона овце, като броят им през последните години драстично е намалял.

Експертите не са единодушни по въпроса, но според различни данни за последните 20 години  броят на  овцете у нас се е сринал от 11 милиона на един милион.

От началото на прехода броят на чифтокопитните животни със стопанско значение е намалял от 16,5 милиона на 2,7 милиона, което означава, че в България просто са „изчезнали“ 14 милиона животни.

Друг проблем, за който алармират браншовите организации, са "виртуалните животни".

Според овцевъдната асоциация близо двеста хиляди у нас са овцете, които фигурират в системата на ветеринарните власти, но не и във фермите. Това е така, защото сред тях се усвояват субсидиите за пасища.

За поредна година животновъдите ще настояват за нормативни промени, които да гарантират по-справедливо разпределение на европейските субсидии.

Съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев заяви пред БНР, че България отдавна е излязла от международните пазари на агнешко месо.

"Много трудно можем да говорим за износ. Той е спорадичен и в малки количества. В последните години производството на агнешко месо в България захранва само потреблението в страната", каза той.

По думите му от години българското селско стопанство работи без цел. Той подчерта, че липсва адекватна държавна политика спрямо сектора.


146
Още по темата: овцеЗемеделие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Овцете не могат да гласуват машинно, че да ги преброят правилно за субсидии.
124
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички намаля...не само защото има измислени продукции за евро пари, а и защото съсипаха производителите.
123
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Изхождайки от народното про.т кат овца и "Аз съм про.с и вие сте про.ти..." заключавам, че има към 837000 овце непреброени.
122
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Десните фашисти избиха 14 милиона овце през прехода от демокрация към диктатура.
121
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС е затова -да "разпредели" бизнесите между държавите чрез послушните управници- тия субсидии дет се дават т.е. нашите си вноски, се дават на правилните хора, като условието е да произвеждат качествена продукция,която да изнасят само за правилното място. А българите да го д..., все не разбрали защо са в ЕС,оставили са ни само отровите, ама европата било добре,айде молим, и сами сме си добре, без европа, без русия, търговия с който ни изнася, това е правилното.
120
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За всичко тоеа са виновни субсидиите! Дори да имате желание да гледате овце, няма къде да ги пасете, защото пасищата са раздадени на наши хора. А нямате ли пасище, няма и субсидия. Един омагьосан кръг, създаден за далавера и корупция, а не за развитие на животновъдството!
119
0
 
4
 
! Отговори
от село преди 1 месец
Цифрата от 2,7 овце от къде е взета ,ако е по раздадени субсидии ,значи ,че са на половината . Голяма далавера пада с отглеждането на животни ,особено при средни и малки ферми .Раздават се пасища без животни и обратно,куче влачи диря няма.
118
1
 
3
 
! Отговори
а стига бе преди 1 месец
е как ше са намалели , не видяхте ли до преди няколко месеца що овце тормозеха цяла България ?
117
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не бери грижа за селата с Северозапада-пълни са с роми и те са селскостопанските работници.Българите не желаят да се занимавате със земя.На Гугъл мапс сателит понякога гледам покрива на бащината си къща, която Бог да го прости баща ми и фамилията, естествено продадоха.Свестни хора я стопанисват.Над нашата къща беше ци-г-ан-ската махала. Гледам едни хубави нови, големи покриви на къщите.Животът се върти, брат, празно няма!
116
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Субсидията за пасища е виновна донякъде.Хората нама къде да пасат.Други хем станаха милионери хем пасищата станаха техни.Таково у турско не е имало.Селянина остана без земя и в последствие и без животни.Ще опустеят селата.Ще останат кмета и ортака му.
115
0
 
5
 
! Отговори
СИГУРЕН преди 1 месец
СЪМ, ЧЕ ОВЦЕТЕ С А ОКОЛО 4000 000 КАТО ИМАМ ПРЕДВИД И ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА
114
4
 
3
 
! Отговори
ЦИНИК преди 1 месец
Лъжат бря.Кой и колко ора живеят на селу и колко глеат офце ? Бря сичко стана тарикат.Секи иска малко дъ работи,могу дъ получава.Колко са абдалите кът мен кадя са занимават с дживотновъдство ? Секи гледа далаверка дъ има,чиновник дъ стане,военин,ченге,криптовалутка дъ копа,брокерче,пиар,фондацийка да лапъ грантове.Ама никой не ще да глеа дживотни,и да рине гьобре.Ама умрея балъмите И язе шъ съ ориентирам към градо.
113
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Напротив, увеличиха се. Навсякъде се виждат маскирани и зомбирани овце. Има и ваксинирани.
112
0
 
8
 
! Отговори
шопендар преди 1 месец
като прибавим и двъкраките овце около 5-6 мил,ми не сме малко
111
0
 
3
 
! Отговори
fact преди 1 месец
браво,браво,браво.
110
1
 
9
 
! Отговори
Овчарска мъка преди 1 месец
Овцете решиха, че като си изберат гъдулкчия ще им се размине курбана! Грешка! Цигу мигу не разбира ни от стадо, ни от опазването и изхранването му. За това гъдулко продаде овцете на чобанина у турско за 1 грош и реши, че е на яка далавера, понеже ще си купи нови ***. А стадото го чака заколение! И вместо да го стражата и доят, но пък пазейки го от вълци и водейки го на тучни поляни, сега ще иде под ножа за курбан.Блей стадо, блей!
109
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой работи по 20 часа на ден в държавата?Ако работехме по 5 часа на ден като хората, вече щяхме да сме се оправили.
108
1
 
7
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 месец
причините са прости...много работа, малко пари...работиш 20 часа на ден, а печалбата е нищожна...
107
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоз див народ трябва да се управлява със силна ръка.Всичко друго са междуособици и провал на държавата.Онази истерична жена Мая Манолова как я виждате като управляващата?!На тази нито да си и в ръцете, нито между краката.
106
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ех тия пачки бре!Нали власта ви беше дадена в ръцете!Защо не направихте правителство на малцинството? Защо не вкарахте мега гениални закони? Нали сте свръх интелект всички чалгари!Ето, сега и за шеф на ЦИК мълчите, но пък милиони претенции! Къде са ви хората бре?Или викаш, никой не ще да къса дипломата си като се закичи с чалгар звание! Е обяснимо е! Умните хора не слушат виещи турски гюбеци и не чешат топки на сръбско! То управлението не е като да ръководиш ТКЗС барабар с овците!