Овцете в България намалели от 16,5 на 2,7 милиона през прехода

Усвояват се субсидии с животни само на хартия
146
Овцете в България намалели от 16,5 на 2,7 милиона през прехода
Снимка: Pixabay

На Гергьовден традицията повелява на трапезата да има агнешко месо. По данни на агростатистиката у нас в момента се отглеждат около 1,3 милиона овце, като броят им през последните години драстично е намалял.

Експертите не са единодушни по въпроса, но според различни данни за последните 20 години  броят на  овцете у нас се е сринал от 11 милиона на един милион.

От началото на прехода броят на чифтокопитните животни със стопанско значение е намалял от 16,5 милиона на 2,7 милиона, което означава, че в България просто са „изчезнали“ 14 милиона животни.

Друг проблем, за който алармират браншовите организации, са "виртуалните животни".

Според овцевъдната асоциация близо двеста хиляди у нас са овцете, които фигурират в системата на ветеринарните власти, но не и във фермите. Това е така, защото сред тях се усвояват субсидиите за пасища.

За поредна година животновъдите ще настояват за нормативни промени, които да гарантират по-справедливо разпределение на европейските субсидии.

Съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев заяви пред БНР, че България отдавна е излязла от международните пазари на агнешко месо.

"Много трудно можем да говорим за износ. Той е спорадичен и в малки количества. В последните години производството на агнешко месо в България захранва само потреблението в страната", каза той.

По думите му от години българското селско стопанство работи без цел. Той подчерта, че липсва адекватна държавна политика спрямо сектора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: овцеземеделие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То много неща намаляха в България през прехода. Айде да не ги броим че ще стане страшно. Само шкафовете с пари и злато се увеличиха
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разполагаме с тези по брой и нрав етнически българи.Нека да се съхраним, това сме, други няма!Не, че имам нещо против Слави, но е илюзия, че българите реализирали се в други страни ще се върнат в България.На роден терен сме това, което сме.Пазете се, бе хора, изчезваме!
81
4
 
6
 
! Отговори
Ха, ха,хА ...ФАКТ преди 2 години
Нищо ви нема ,бе...ШЕ СЕ НАПЛОДИТЕ ПАК!КАТО ПОЧНЕ ЧАЛГАРО ДА ВИ СВИРИ , И ВИ ПОВЕДЕ ПАК КРУШОВСКАТА *** ....ЩЕ ВДИГНЕТЕ И ПРИРАСТА...ХА,ХА,ХААААААААААААА....С ОВЦИТЕ , ВИНАГИ Е ТАКА....!!!!!!!!!!!!
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересното е как си се припознаваме в новината за овцете.
79
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един от най големите грехове на прехода е унищожаването на ТКЗС, МТС, кооперациите и даването обратно на земите, защото това спря развитието и модернизацията на селското стопанство. Човек който притежава 2-3 декара земя никога няма да си купи скъпи машини за обработка на земя, и съответно няма да е конкурентоспособен. Трябваше да се доразвие, а не да се унищожи АПК.
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За един образован човек на върха на пирамидата е познанието и съвършенството.Необразованите хора, които са изгубили времето си на млади години да се образоват или да усъвършенстват някакво умение, разчитат на външните белези на материалното благополучие.Колкото повече про-фани,толкова повече.С други думи положението ще става все по-лошо за българския етнос.
77
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално. Така ще е, докато червената мафия, назначена от Кремъл, продължи да управлява.
76
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Но пък другите оФци човешките се увеличиха значително.
75
2
 
4
 
! Отговори
От преди 2 години
От 10 млн на 6 намаляха от 1990г
74
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аааа, ревнаха експертите. А помните ли ония със спринцофките и скафандрите преди 3 години? Когато масово влизаха в селата и унищожаваха животинките на хората? Помните ли ги? Е да питам аз - де бяха точно тия експерти, дето ревът сега?Държавата изби агънцата и яренцата, с полиция влизаха в селото, имаше хора с цели стада дето правеха барикади и се биеха с тия същите полицаи и ония с белите скафандри. Помня как плачеха за животинките хората. И накрая оня, дет загуби изборите, плати по 20 лв. брой
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на НОМЕР 89.ЕДНО КЪМ ЕДНО.
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Овце няма .Останаха само тези в Парламента.
71
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има една рисунка-може би от началото на миналия век-Пирамидата на капитализма.Отдолу нагоре са бачкаторите с лозунг-Ние храним всички!Следва средната класа с лозунг-Ние се глезим за сметка на всички!Следва войската-Ние стреляме по вас!Религията-Ние ви правим глупави!Царете, политиците, полицията-Ние ви управляваме!А на връхчето са ПАРИТЕ.Докато е капитализъм, хранителната верига е тази.ПАРИТЕ ИЗЯЖДАТ ВСИЧКИ!
70
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В една Сърбия овцете и кравите са повече от хората.А тук преди 10-15 години хората по селата които гледаха все още животниревяха и ги даваха по телевизията как исипват млякото в реките заради ниските цени на изкупуване.Литър минерална вода беше по скъп от литър краве мляко.По този начин държавата на мутрите в ония времена ги отказа да се занимават с животновъдство.Всичко е съсипано.
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние верно в Бг има 6 ,500 000 фце
68
3
 
12
 
! Отговори
Еми... преди 2 години
Помня времето когато мечтаехме за "запада". Говорихме как ще ги стигнем американците, е стигнахме Европейците. За 30-40 години, управлението промени една трудолюбива нация в нация на консуматори, лъмтящи за пари, селфита на екзотични дестинации и каращи черни джипове във страна без морал, устои и принципи. Вече сме като масата, всички искат да са програмисти и да получават всичко на готово без да си мърдат пръста. Браво!
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Филип Димитров СДС ликвидира селското стопанство и е УНИЩОЖИТЕЛЯ на животновъдството.Разби ТКЗС тата и се изклаха всички животни. Другаря ИВАН КОСТОВ също от СДС е ТЕРМИНАТОРА на икономката на България.По негово време всички заводи бяха ЛИКВИДИРАНИ и заравнени с земята.Рано или късно един ден някой ще трява да плати сметката за тези безумия.
66
4
 
2
 
! Отговори
Обективен__ преди 2 години
А тези, които гласуваха за разни чалгари да управляват България, смятате ли ги?
65
0
 
4
 
! Отговори
Хо,хо,хо,ооо... преди 2 години
Яжте кученца, бе....У Азия е така!СВИКВАЙТЕ!
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера минах през Румъния.Видях десетки стада край пътя