Овцете в България намалели от 16,5 на 2,7 милиона през прехода

Усвояват се субсидии с животни само на хартия
146
Овцете в България намалели от 16,5 на 2,7 милиона през прехода
Снимка: Pixabay

На Гергьовден традицията повелява на трапезата да има агнешко месо. По данни на агростатистиката у нас в момента се отглеждат около 1,3 милиона овце, като броят им през последните години драстично е намалял.

Експертите не са единодушни по въпроса, но според различни данни за последните 20 години  броят на  овцете у нас се е сринал от 11 милиона на един милион.

От началото на прехода броят на чифтокопитните животни със стопанско значение е намалял от 16,5 милиона на 2,7 милиона, което означава, че в България просто са „изчезнали“ 14 милиона животни.

Друг проблем, за който алармират браншовите организации, са "виртуалните животни".

Според овцевъдната асоциация близо двеста хиляди у нас са овцете, които фигурират в системата на ветеринарните власти, но не и във фермите. Това е така, защото сред тях се усвояват субсидиите за пасища.

За поредна година животновъдите ще настояват за нормативни промени, които да гарантират по-справедливо разпределение на европейските субсидии.

Съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев заяви пред БНР, че България отдавна е излязла от международните пазари на агнешко месо.

"Много трудно можем да говорим за износ. Той е спорадичен и в малки количества. В последните години производството на агнешко месо в България захранва само потреблението в страната", каза той.

По думите му от години българското селско стопанство работи без цел. Той подчерта, че липсва адекватна държавна политика спрямо сектора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: овцеземеделие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари