Паднахме до 20-о място по заболеваемост, но сме втори по смъртност в ЕС

Няма случаи от индийския щам у нас
Обновена: 6 май 2021 10:32 | 6 май 2021 10:32, Александър Попов
89
Паднахме до 20-о място по заболеваемост, но сме втори по смъртност в ЕС
Снимка: БГНЕС

По отношение на 14-дневната заболяемост се отчита трайна тенденция за намаляването й. Същото е и по отношение на смъртността. Продължаваме обаче да сме на второ място по смъртност сред страните от Европейския съюз, заяви на редовния си брифинг министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов.

В ЕС сме на 20-о място по заболеваемост от COVID-19.

Министърът отчете и намаляването на пациенти в болниците, както и в интензивните отделения.

"България беше извадена от високо рисковите зони и вече сме само рискова зона за коронавирус. Гордо мога да кажа, че това е заслуга на всички нас. Второто важно е, че вчера имаше над 32 000 ваксинирани за един ден. Аз казах, че целта, която можем да постигнем през месец май, е 50 000 ваксинирани на ден. Скоро ще стигнем 1 милион ваксинирани българи и заедно с преболедувалите ще имаме 1,5 милиона под защита", каза Ангелов.

Само в четири области има повече пациенти в структурите за неинтензивно лечение. Това са Благоевград, Силистра, Стара Загора и Шумен.

По отношение на картата на 14-дневната заболеваемост няма нито една област, оцветена в червено. Най-голям е процентът на областите между 150 и 300 заболели на 100 000, следвани от тези до 150 на 100 000 души.

Засега у нас не са засечени от индийския, южноафриканския и бразилския вариант на коронавируса, но за съжаление в наши съседни страни вече са регистрирани случаи с тях. У нас е само британският вариант, заяви проф. Кантарджиев.

Ваксинирането

На 30 април са поставени 9775 дози ваксини, на 1 май – 4609, на 2 май – 2634, на 3 май – 6100, на 4 май – 6444. Най-много дози са поставени в лечебните заведения за болнична помощ. От тях най-много са поставени в „Пирогов“ – 5881. Във ВМА са поставени 4654 дози, а в МБАЛ „Св. Анна“ – 2275.

Тези данни са за поставените дози от ваксината на „Пфайзер“. По-малко дози са поставени от препаратите на „АстраЗенека“ и „Модерна“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
12
 
! Отговори
Фънк преди 2 години
Според официалния портал на министерството са ваксинирани напълно 250 хил. Души . Как така скоро ще стигнем 1 милион ?!?Тва вече са елементарни лъжи и предизборно помпане
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ангелов ти правиш всичко възможно да ни издигнеш на първо място по смъртност нали?
31
3
 
6
 
! Отговори
Според легендата: преди 2 години
Именно вождът Лудия кон и неговите бойци първи стигнали до Къстър сред морето от бойци на бойното поле. И именно той го скалпирал и му прерязал гърлото без много церемонии и без компромиси. Същият вожд, който пак безкомпромисно нарушил примирието с "белите" и избил боен отряд!
30
1
 
9
 
! Отговори
Битката: преди 2 години
При Литъл Биг Хорн е една невероятна победа над едно от най-злите същества в човешката история, която завършва с неговото скалпиране и прерязване на гърлото, а именно Къстър - дяволът измислил скалпирането на "индианци" и плащането на пари за техните скалпове - същият дявол който измислил безсмисленото избиване на стадата бизони да "умори червените от глад". Същият дявол, който пропагандирал своята християнска религиозност. Няма оцелял "бял" в тази битка!
29
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За болните могат да лъжат, ама труповете не могат да скрият. И всяка седмица умират по 800 души повече от нормалното плюс умрелите от Ковид, за която увеличена смъртност никой нищо не споменава. Вероятно крият и от смъртността колкото могат.
28
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами по втори място ще е България, щото умират от рак или инфаркт, но записват Ковидче. Я спрете парите за тази болест и ще идем на последно място. алчността на докторите е време да се накаже!
27
5
 
9
 
! Отговори
герб преди 2 години
работа работа работа докато не станем първи!
26
2
 
20
 
! Отговори
KOREKCIQ преди 2 години
България е на Второ Място по СМЪРТ от Ковид в СВЕТА , НЕ в ЕС .
25
2
 
28
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
ГЕРБ са истински горди с второто място по смъртност в Европа. Както и последно по ваксинации. Както и първо по корупция и последно по свобода на словото. Въпрос на аршин и преценка.
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Паднахте от власт, а на кои места е България по заболели и смъртност, не сте вие хората, които ще определяте ! След третата оставка на Борисов, аз съм в 10 дневни назионални празници. Честито на пияните генерали от всичките видове щабове.
23
4
 
15
 
! Отговори
Даскала преди 2 години
Толкова време сме в пандемия ,набързо внесена от БМБ ,за да смуче пари от ЕС ,а още не могат да я лекуват тая болест нашите лекари!Защо бе доктори , защо не проучвате опита на тия , които успешно я лекуват?
22
2
 
20
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Смърта на болни от Ковид се дължи на Министъра на Здравеопазването .Болните нямат достъп до Болници . В Индия има по-малко смъртни случай благодарение на Болниците и Лекарите .В България , дори да си Здравноосигурен , няма да те вземат в Болница без да си платиш .В България Министъра задължи НЗОК да плаща на Частните Болници без да приемат Болни Хора - на база 2019 година .
21
4
 
12
 
! Отговори
Извод преди 2 години
Спазвайте мерките и не изпадайте в паника от ежедневният приток на новини за един-единствен вирус. Стресът такова мамата на целия свят повече от самият вирус.
20
13
 
17
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Никога българите не са били на челни места по смъртност, дори е обратното. Това е част от несъстоялия се план за обезлюдяване. Ционистчета, издържали сме на много неща за 7 хиляди години, ще издържим и още, Господ така го е закодирал в гените ни, защото са ни лично от него. Българите са Богоизбрания народ, Болг Ариите, Хората които играят Хоро, моста между стария и новия свят, когато Христос беше Хорус и Сатаната беше Сет. Пак ние ще водим другите в новия свят.
19
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То беше ясно че с тази пародия на здравеопазване ще сме първи по смъртност в света.
18
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек се провалихте тотално.
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати лъжливия Ботокс. Веднага го хванете и донесете Гилотината. Само тревата ще остане от Тиквата му...
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарение на фантастичните ни лекари!
15
3
 
24
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
малко заболели, много загинали. Извода е само един. Скапана здравна система и некадърни лекари! Защото сме граждани за европейско развитие на България! Територията на Винету!
14
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде махайте се по-бързо,че унищожихте народа.Нищо друго,освен съд за вас некадърници и крадци!!!