Паднахме до 20-о място по заболеваемост, но сме втори по смъртност в ЕС

Няма случаи от индийския щам у нас
Обновена: 6 май 2021 10:32 | 6 май 2021 10:32, Александър Попов
89
Паднахме до 20-о място по заболеваемост, но сме втори по смъртност в ЕС
Снимка: БГНЕС

По отношение на 14-дневната заболяемост се отчита трайна тенденция за намаляването й. Същото е и по отношение на смъртността. Продължаваме обаче да сме на второ място по смъртност сред страните от Европейския съюз, заяви на редовния си брифинг министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов.

В ЕС сме на 20-о място по заболеваемост от COVID-19.

Министърът отчете и намаляването на пациенти в болниците, както и в интензивните отделения.

"България беше извадена от високо рисковите зони и вече сме само рискова зона за коронавирус. Гордо мога да кажа, че това е заслуга на всички нас. Второто важно е, че вчера имаше над 32 000 ваксинирани за един ден. Аз казах, че целта, която можем да постигнем през месец май, е 50 000 ваксинирани на ден. Скоро ще стигнем 1 милион ваксинирани българи и заедно с преболедувалите ще имаме 1,5 милиона под защита", каза Ангелов.

Само в четири области има повече пациенти в структурите за неинтензивно лечение. Това са Благоевград, Силистра, Стара Загора и Шумен.

По отношение на картата на 14-дневната заболеваемост няма нито една област, оцветена в червено. Най-голям е процентът на областите между 150 и 300 заболели на 100 000, следвани от тези до 150 на 100 000 души.

Засега у нас не са засечени от индийския, южноафриканския и бразилския вариант на коронавируса, но за съжаление в наши съседни страни вече са регистрирани случаи с тях. У нас е само британският вариант, заяви проф. Кантарджиев.

Ваксинирането

На 30 април са поставени 9775 дози ваксини, на 1 май – 4609, на 2 май – 2634, на 3 май – 6100, на 4 май – 6444. Най-много дози са поставени в лечебните заведения за болнична помощ. От тях най-много са поставени в „Пирогов“ – 5881. Във ВМА са поставени 4654 дози, а в МБАЛ „Св. Анна“ – 2275.

Тези данни са за поставените дози от ваксината на „Пфайзер“. По-малко дози са поставени от препаратите на „АстраЗенека“ и „Модерна“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
2
 
! Отговори
шамана преди 2 години
в нашата болница докторите са скараниама сестрите са издокараниакушерките са прости а болния ... бог да го прости
72
0
 
2
 
! Отговори
кръпел преди 2 години
високата смъртност е резултат от закъснялото приемане в болница / по протокол от щаба / неадекватно ,,лечение,, ..... безхаберен персонал и доктори ....
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя, гелосания, несхваща ли, че с тази статистика сам се излага. За да имаме почти най-високата смъртност в света, това значи, че у нас просто няма здравеопазване. Не че не си го знаем това. И образованието унищожихме вече от година и половина. Официално и двата ресора ги няма. Понеже от тях шайката няма особено какво да краде.
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За високата смъртност не е виновен никакъв вирус, а това, че населението и е най-болното в ЕС поради липсата на здравна политика от години у нас. Същото е сега и с образованието, което бе изключено от вече година и половина и тепърва ще сърбаме горчивите последици на това престъпление срещу държавата.
69
0
 
3
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
И този министър отговаря само на изгодните за него и партията въпроси! За второ място по смъртност в Европа е редно на момента да си признае провала! А той се хвали...
68
1
 
3
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Смъртността е поради прекрасните условния на живот.
67
0
 
0
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 2 години
Калпава здравна система- На 25.04021г. в гр.Варна ,жк"Младост" до бл.132 вървят 2-*** души .На единият му става лошо като го стягат гърдите 71набор .Викат спешна помощ която го преглежда и му казва да се прибира и да си почива след което си тръгва. 2мин. след като си тръгват момчето умира пред блока от инфаркт.Няма виновни......
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На практика здравната ни система не работи и пак сме в дъното на таблиците.. Не ги ли е срам да се показват по медиите с тези статистики, вместо да си подават оставките :-х
65
2
 
3
 
! Отговори
иван преди 2 години
удивително елементарна манипулация - правиш най-малко тестове в европа и се оказва че имаш най-малка заболеваемост. продуваш ушите на всички колко добре се справяш.ама имаме най-много починали на милион - е това е друга работа... герберастия, както би казал някой....
64
1
 
7
 
! Отговори
мнение преди 2 години
Причината умрелите да не намаляват, се крие в начина на лекуване на заболелите и отговорност за това трябва да се търси основно от лекарите, които ежемесечно получават допълнителни 1000 лв. към немалките си заплати за това.
63
0
 
9
 
! Отговори
резултат преди 2 години
Паднахме до 20-о място по заболеваемост, но сме втори по смъртност в ЕС-Цитат...Извод--Некъдърни калинки, които само крадат и ни убиват.....
62
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скрий се бе, ботокс.
61
0
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Но ще дойде най-щастливият ден..
60
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Продължаваме обаче да сме на второ място по смъртност сред страните от Европейския съюз"От Генерал Борисов за лошия мат'рял с любов.
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АКО МЕДЕЦИНАТА Е НА ПО ВИСОКО НИВО И НЯМА ТОЛКО БОЛНО НАСЕЛЕНИЕ БИ БИЛО ПО-ДОБРЕ ДА СМЕ 2 ПО ЗАБОЛЯЕМОСТ НО 20 ПО СМЪРТНОСТ
58
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Битката:едва сега видях какво си написал..И въпреки,че не ми стана ясно защо точно под тая статия си го направил,АДМИРИРАМ забележката ти!!!НАИСТИНА така наречения "женерал Кастър" е ЕДНО ОТ ЧУДОВИЩАТА,родени от дивата "мечта" на АГРЕСИВНИТЕ ПРЕСЕЛНИЦИ!!..За съжаление нито е първия,нито е последния..СЕГАШНИТЕ негови мутанти вървят по неговия път,но.."ШЛИФОВАНИ" в одеждите на съвремието.Оня скалпираше местните,правнуците му БОМБЯТ където им скимне....а "Йелоустон " дреме ли дреме.
57
0
 
19
 
! Отговори
Постижения преди 2 години
Какви са постиженията:- лекарите станаха неконтролируеми - никой не може да си види близките, които се лекуват, вземат им смартфоните да не се обаждат и да не снимат;- правят каквото си искат - решават кой да мре и кой да живее - не съм чул и за професионален контрол;- лекарите свикнаха да взимат много пари - старото вече не може да се върне. Но тези които са извън БГ също няма да се върнат;- свикна се със смъртта - на практика не носят отговорност! Пред никого!Това заслужаваме!
56
3
 
6
 
! Отговори
Питам преди 2 години
Няма да спра да питам: Защо през празниците умират по-малко хора?!
55
4
 
8
 
! Отговори
Голямо справяне преди 2 години
ПАДНАХМЕ С ПЪЛНА СИЛА НА ДЪНОТО-164 починали за денонощие.
54
1
 
5
 
! Отговори
mms преди 2 години
До ЩерюХапчетата, моля!