Почитаме Свети Георги Победоносец, какви са народните поверия?

Да почерпят Георги, Герго, Гергана, Геро, Гюрга, Гето, Гецо, Гоце
30
Почитаме Свети Георги Победоносец, какви са народните поверия?

На 6 май почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец, един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра в Източноправославната църква.

Според преданията той е римски войник, християнин. Роден в Кападокия (днешна Турция) в християнско семейство. Баща му е служил като офицер в римската армия, майка му е от Лида, Палестина, където се връща като вдовица с малкия си син. Младият Георги следва пътя на баща си и постъпва на служба в армията, където се проявява като добър войник и бързо се издига във военната йерархия.

По това време е разпределен в Никомедия и служи в личната гвардия на Диоклециан. Той издава едикт за систематично преследване на християните в цялата империя. На Георги е заповядано да вземе участие в преследванията, но вместо това той се открива като християнин и критикува решението на императора. Разяреният Диоклециан нарежда Георги да бъде подложен на мъчения и да бъде екзекутиран като предател. Тялото на свети Георги е погребано в Лида. Скоро след това християните започват да го почитат като мъченик за многото чудеса, които извършил след смъртта си като небесен воин и закрилник.

Едно от най-известните чудеса извършено от св. Георги и заради което е често изобразяван на иконите, убиващ змей, е чудото станало близо до град Вирит, днешен Бейрут, недалеч от град Лида, където лежало тялото на светеца. Близо до град Вирит имало голямо езеро, в което живеел страшен змей, той често излизал и много хора ставали негова жертва. Когато пък доближавал градските стени дъхът му отравял онези, които били на близо и го вдишвали. Гражданите се опитвали да се преборят със звяра неведнъж, но нямали успех. Така един ден те решили да помолят техния владетел за помощ, той пък от своя страна издал заповед, с която разпоредил всеки ден да предават на змея по едно от децата си и тъй да се спасят останалите. Когато дошъл ред на управителя и той завел детето си.

Когато змеят излязъл, се появил св. Георги яхнал бял кон и отишъл при девойката. Попитал я защо стои там и плаче, а тя като му обяснила защо е там викала към него да бяга. В този час светецът-войн препуснал към змея и го пробол с копието си. После наредил на момичето да го върже с пояса си и да го завлече в града. Народът, като видял това се разбягал от страх, но св. Георги им заговорил, да не се страхуват, защото Господ Иисус Христос го е изпратил да ги избави от това зло, за да повярват в Него. Подир тези думи светият войн отрязал с меча си главата на змея, а хората повярвали в Бога и всички до един се покръстили, а те били двадесет и пет хиляди освен жените и децата.

Народните традиции

Гергьовден се смята за най-големия пролетен празник, но за разлика от Великден, винаги е при хубаво време. Затова се нарича Зелен Георги (или Цветен Георги). Подготовката за празника започва още от предния ден. Момите берат цветя и вият венци за агнето, което ще се коли за курбан. Месят се обредните хлябове, като най-големият се нарича на Св. Георги. Коли се първото мъжко родило се през годината агне; прекажда се и се освещава. Коленето става пред трапезата, на която има сол, трици и трева, от които предварително се дава на агнето, за да има ситост, плодородие, здраве и живот. Събраната кръв се изсипва върху лехите, за да ражда земята повече. Всички се събират на обща трапеза, прекаждат я, пият, веселят се и пеят песни: "Св. Георги обикаля нивите", "Здравец за Гергьовден", "Венец за агънцата". На трапезата освен печено агнешко трябва да има пресен лук и чесън, салата, пиле, хляб и вино.

Следобеда се играят хора и се връзват люлки. Някъде момите вадят от бял котел с мълчана вода предварително оставени да пренощуват пръстени, гривни или китки и наричат коя мома за кого ще се омъжи. Другаде има обичай събличане и забраждане на булките. Всички млади булки, омъжени през тази година, излизат на мегдана с невестинските си премени. Кръстниците (или кумовете) свалят ритуално връхната им дреха и събуват обувките им. После им дават обикновени и ги забраждат с кърпа.

Празнуват и всички именници - Георги, Герго, Гергана, Геро, Гюрга, Гето, Гецо, Гоце, Гуга и др.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Другаде има обичай събличане и забраждане на булките." ???
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Диоклециан започна развалата на римската империя.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що да черпим .да не съм си сложил името сам ?Честит Жоров ден .
15
3
 
5
 
! Отговори
Георги преди 1 месец
Чета коментарите и за пореден път се убеждавам че бай *** е достигнал дъното на дебилизма!С такива дюмбели няма да управлява още по пр0ста тиква ли!?Още 100 години ще управлява!
14
5
 
2
 
! Отговори
Айшето от Сливен преди 1 месец
Кога има иедини и пиини се е празник за миени....А кога ми доди през ноща на гости Асенчу....неам думи!?
13
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ари ве не се напразнувахте цяла седмица кафа не мога си поръчам нещата които ми трябват нищо не работи! Няма друга държава с толкова много почивни дни!
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честито на всички именници!
11
4
 
3
 
! Отговори
Вуто Цолов преди 1 месец
Ще ви спирам златните кюлчета!
10
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз днес съм в почивка и рекох да почета малко глупости в прослава на Боко и ваксините, понеже в други дни нямам време.
9
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да благодарим на всички, които участват в изпитанията на ваксините! Така след няколко години ще знаем какви са страничните им ефекти.Поздрави от комтролната група.
8
5
 
10
 
! Отговори
До 10 преди 1 месец
Гледам че и ти си на "работа" ма куpBo 6eзpoдна
7
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Виждам, че за гербавите тролове днес не е почивен ден. Работа, работа, работа на квадрат.
6
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вярваме и празнуваме литературни герои .... просто не е истина.
5
9
 
7
 
! Отговори
до 7 преди 1 месец
Абе какво лошо казах? Само предлагам нов празник свързан с нови поверия.
4
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кога ще обявите ден на свети Бойко магистралостроец?
3
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
то пък голям празник като всеки втори е георги или митко 21 см
2
12
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
"Когато змеят излязъл, се появил св. Георги яхнал бял кон и отишъл при девойката. Попитал я защо стои там и плаче, а тя като му обяснила защо е там викала към него да бяга. В този час светецът-войн препуснал към змея и го пробол с копието си. После наредил на момичето да го върже с пояса си и да го завлече в града."===Голям змей ще да е бил този, щом девойка може да го влачи с някакъв си пояс :)))
1
15
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Днес другаря Първанов има двоен празник. Един път като Георги, и втория като агент Гоце :)))