Свети Георги е уважаван и от християните, и от мюсюлманите

Светецът удостоверява със смъртта си своята християнска принадлежност
6 май 2021 22:15, Екип на Bulgaria On Air
19
Свети Георги е уважаван и от християните, и от мюсюлманите

На 6 май Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец - един от най-почитаните светци у нас, още от покръстването на българите преди 11 века.  Кои са чудесата на "Свети Георги"?

"Ако трябва да посочим етимологията на самото име Георги - то идва от гръцки език. Двусъставно име от съществителното "гео - земя" и глагола "ерго -работя", тоест човек, който обработва земята", сподели богословът Иван Йовчев в ефира на "Денят  ON AIR".

Той добави, че "Свети Георги" е една изключително голяма християнска личност, която е живяла в един труден период - края на 3 век, началото на 4 век. Това е времето на гоненията - християните са били преследвани, че изповядват своята принадлежност към Христос. Светецът по това време е имал благоприятен хоризонт за развитие, тъй като е бил първоначално войник.

"Светецът се е опълчил на тогавашния император Диоклециан - това е най-великият човек по онова време на земята. Той му казва, че трябва да се обърне към Христос и да познае истината", коментира още богословът.

Йовчев разказа, че всъщност това коства живота на "Свети Георги", защото той загива мъченически, като със смъртта си удостоверява своята християнска принадлежност.

"Най-големият изследовател на светеца казва, че само за живота, дейността и смъртта му има над 30 житиа. Те са се развили в процеса на историята, към тях са се прибавяли лица, персонажи, събития", подчерта още той.

Богословът обясни, че много от тях са отхвърлени от църквата и че мощите на светеца се намират в днешния град Лот, който е в Израел.

"Регионът е такъв - на постоянни борби между християни и мюсюлмани. "Свети Георги" е обичан и уважаван и от мюсюлманите. Причината се крие в техните житиа", добави още той.

Има безброй чудеса, свързани със Свети Георги - като се започне с неговото осъждане - той там ясно доказва своята християнска принадлежност, с молитва към Бог се отправя към смъртта. В съвремието това звучи нереалистично, но за един християнин това не е нещо имагинерно, това е възможно", сподели Йовчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Богословът подчерта, че реалността, в която живеем, бяга от истинската реалността, която е Иисус Христос.

Той припомни думите на Свети Георги, а именно - "да познаем истината и да се изградим като едни благочестиви хора".


19
Още по темата: Гергьовденхристияни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
7
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 месец
Тази глупост трябва да направи башибозукът по- привлекателен ли, да ги приемем ли? Аман от либерастки простотии
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
християнке християнке дано си спомниш един ден думите си и ти се даде прошка ама надали ще е поискаш
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Виждам също и че много невежи хора пишат мнения, без да са прочели и ред от Библията.Има няколко основни твърдения, на които се основава ВЯРАта в Иисус и Бога(а не религия, защото в религията няма спасение). Религията е канон, набор от ритуали и обичаи, а не ВЯРА в Бога. Освен това много хора смесват факти, обичаи, вярвания, ритуали и традиции, вместо да се опрат на фактите от словото в Новия Завет, доказателствата и ВЯРАта в тях.Нещата са много прости: има Бог, а вярата в Бога спасява душите.
8
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смешно е да се твърди от такова високо религиозно ниво, че се. Георги е уважаван и от мюсюлманите.Като християнин мога да кажа, че всички хора на света са равни пред саможертвата на Иисус и изборът да се спасят е в техните ръце, защото Иисус е главната фигура в християнската вяра, а не св. Георги. А като човек виждам, че ислямът е създаден умишлено единствено да противоречи и да отрича Божествената същност на Иисус. Истината не е в исляма и това го виждат и знаят дори и мюсюлманите.
7
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен А етимологията на името ГЕРГИ ,откъде ли идва ? Допреди години доста споменавано в обращения помежду българите . Пък и като лично име .М/у впрочем доста разпространено и в Кабардино/Балкария и Кавказ .
6
11
 
14
 
! Отговори
Ай, сиктир и с този преди 1 месец
Аман от религиозни глупотевини. Само много *** човек може да е религиозен в 21ви век
5
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой е най -великият бе,Диоклециан ли?Луди хора са в тая БПЦ.Той е жесток гонител на християните и почти ги затрива.Лелел какво е това богословие?Срам.Но нали в тая БПЦ се служи и на турски....Позор!
4
7
 
10
 
! Отговори
Г. от Почивка преди 1 месец
Освен това го набива на ламята. Достойно за уважение. Удри, бай Гоше, покажи и какво е праведно копие.
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви пререкания е имало между светеца първоначално войник и войнишкия император след като Диоклециан въвежда точно тази известна форма на христианството-арианството,която е днес,а другите форми въвеждани от негови наследници се забравят заради които са се водили борби,войни като някаква заблуда,полуда,а и защо мощите на светеца се намират в Лот като че ли там преживее е бил живял щом мъченически загива обвързано с разногласията между тях,а Израел по него време около 325 год. дали е съществувал.
2
2
 
22
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 месец
Богословът не обяснява защо мюсулманите също почитат свети Георги. Това са празни приказки.
1
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ти мене уважаваш ли ма?