Изправен ли е пред гибел летният сезон в България?

Липсата на руски туристи не може да бъде лесно компенсирана
7 май 2021 07:12, Нели Христова
325
Изправен ли е пред гибел летният сезон в България?
Снимка: БГНЕС

При липса на договорки с външни пазари и чуждестранни туристи, летният сезон е обречен на гибел. Това заяви председателят на Съюза на собствениците на хотели в "Слънчев бряг" Елена Иванова пред БНР във връзка с решението на Русия да спре чартърните си полети до България.

По думите й липсващите руски туристи не могат да бъдат лесно компенсирани с посетители от други страни, заради което решението за прекратяването на чартърните програми до края на месец май е посрещнато с тревога от туристическия бранш у нас.

"На този етап румънските туристи не са много активни за пътувания в България, тъй като карантината при връщане обратно в Румъния все още не е вдигната.", подчерта тя, като допълни, че именно това е причината много от хотелите у нас да не отворят покрай майските празници.

За поредна година туристическият сектор у нас ще разчита на български туристи, но от бранша се опасяват, че след отварянето на Гърция на 15 май голяма част от нашенците ще се насочат към южната ни съседка.

Затова и от бранша настояват в отворено писмо до премиера в оставка Бойко Борисов и президента Румен Радев децата и младежите до 18 години да влизат в страната без PCR и антигенни тестове. ш. Подобна мярка беше обещана при среща с бизнеса в навечерието на летния сезон.

Туристическите агенции настояват за облекчен режим на влизане в страната поне до края на октомври, както и за ясно разписани правила за работа на хотелите и за организираните превози. Според фирмите, които се занимават основно с входящ туризъм и оперират на руския пазар, ако страната ни спешно не се рекламира в чужбина като сигурна и безопасна дестинация, "ще бъдат анулирани и малкото останали чартърни програми до България".

От бизнеса настояват и за спешни мерки от страна на всички власти за подобряване на политическите отношения с Русия и избягване на риска страната ни да бъде обявена за вражеска държава в указ на руския президент Владимир Путин, какъвто се очаква до дни. Ако това се случи не можем да очакваме руски туристи през следващите поне 5 години, притесняват се туристическите агенти.
 


325
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
297
0
 
3
 
! Отговори
Алчни сте преди 1 месец
Предлагаме без тест да влизат гостите от Бразилия Индия и Африка тъКно да наваксаме с новите мутации.
296
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Летният сезон няма как де пред гибел, виж летният туристически сезон - да. Но и няма как да бъде спасен, сами са си виновни, че не отчитат обороти и не плащат на чисто. Плащат на данъчни, полиция и пожарна, на Инспекция по труда и всички останали знайни и незнайни проверяващи за да си правят каквото си искат. А има и пандемия и няма как да получат помощи, ако не са имали обороти, официални. Това с руснаците, че нямало да дойдат не е страшно-те са клиенти на супермаркетите основно.
295
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Миналата година пак ги нямаше руснаците, за сметка на това беше препълнено с българи, нямаше места за паркиране дори на платените паркинги...
294
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия една година вземат 60 на 40 и 80 на 20 ,а тия 5 милиарда да не са при народа ,така че и да няма сезон ,пачките са ви подарени ,строи усилено по черноморието от нашите хора с тия пари
293
1
 
18
 
! Отговори
Бг летовник преди 1 месец
Когато бранша смяташе българският летовник за втора категория хора и всячески се стремеше да откаже хората да почиват у нас, сега се молят с две ръце за туристи. Ами търсете си сега туристи, българите след 15 отиват да почиват в Гърция. Защо ли? Това лято размишлявайте и другата година дано да ви уври акъла защо се получава така скъпи браншовици. Желя ви, спорен и доходен сезон.
292
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-добре е да се обложат със 100% акциз за цяла година напред. Ако нямат покритие на квотите да ги затварят и събарят за собствена сметка. Като им ръгнеш в г-ъ големия ба-ур и да видиш колко бързо ще им фръкне оборота. А който не е вървежен или продава или събаря. 100% регулиран конкурентен пазар. Да видим как ще мамят.
291
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единственият обект, който си струва са къщите за гости в Неофит Рилски - добри цени, изключително вежлив персонал(бях си забравил промоционалната карта и въпреки това ми зачетоха намалението на добра воля), прекрасна храна и страхотен парк! Строен от честни,малки предприемачи, а не от мутри с мръсни пари и грозен бетон!
290
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само България ли?
289
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Велика ,мощна нация сме.Забравихме се,но ще си намерим майстора.
288
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали това е врага,лошите руснаци.Как врага ще плажува в България.
287
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама вие май още не сте разбрали че туризма приключи в световен мащаб?Няма да има вече международен туризъм. Туроператорите фалираха! Самолетните компании ограничиха полетите. Круизните кораби вече ги продадоха и в момента ги режат на парчета за скрап в Африка.Ако има някакъв туризъм в бъдеще той ще е силно ограничен.
286
5
 
12
 
! Отговори
бачкатор преди 1 месец
Загубихме най-огромния и платежен турист- Руснака.Вече сме им вражеска страна ,нали се на навеждаме на господарите от запад ...честито да ни е. Сега ще чакаме някой случен Гермаско дядо да дойде и да се пазари за една бира 40 минути. Еваларка и машаларки всичко си заслужваме!
285
0
 
10
 
! Отговори
БГ турист преди 1 месец
Изливайте още бетон, па си ги чакайте БГ туристите. А сщот руските туристи, ще останат само агентите от ГРУ. Тях Путин не ги е спрял от пътувания и явно не са малко!
284
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз лично ходя в Гърция. Но нищо добро не ни часа с коматозен туризъм. Това са приходи към ДДС хазната. Трябва да си глупав за да се подхилваш задоволно на липсата на активност, била тя и на морските хотелни тарикати. И за пореден път се вижда че без Русия като партньор сме губещи. Къде се англичанитд и немците? По Испания и Португалия!
283
9
 
23
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 месец
Ако руснаците ни обявят за врагове, сами сме си виновни. Дребосъци като нас трябва да си налягат парцалите и да не се дър.вят на никого. Камо ли на Русия!
282
1
 
11
 
! Отговори
Бмб преди 1 месец
Изправен ли е пред гибел летният сезон в България? Ей сега го преместих в другия крачол....
281
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Медиите защо оплакват българския туризъм? Той е съсипвам в продължение на години от алчни хотелиери, ресторантьори и др. тур-рекетьори. Интересувате се само от обороти, печалби и как да изнудвате почиващите и туристите. Забравихте българските туристи и чакате "патки" от чужбина за да ги оскубите.
280
2
 
33
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 1 месец
Никога вече няма да ходя на БГ Черноморието!? Ако ви кажа какво изтърпях последните три години и то в хотел четири звезди и половина няма да повярвате!? Може повече да платя за почивка в чужбина но поне ще получа спокойствие,хигиена и качество!!!
279
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата трябва в спешен порядък да обяви спасителна програма, като обяви туризма за държавен монопол и да го обложи с акциз, като луксозна стока, какъвто и се явява по принцип. 40% акциз и 40% въглероден отпечатък ще решат кардинално проблема и ще напълнят хазната.
278
1
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 месец
Оплачете се на вируса