При този темп на ваксинация - колективен имунитет до края на юни

Министър Ангелов се отчете на Борисов
104
При този темп на ваксинация - колективен имунитет до края на юни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Резултатите на България за справяне с коронавируса са изключително добри, страната ни е на 20-о място по заболеваемост в Европейския съюз на 14-дневна база, а ваксинацията срещу COVID-19 у нас протича при голям интерес, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

„И в почивния ден вчера имаме към 7000 ваксинирани, а онзи ден отчетохме рекорд от над 32 000 имунизирани. В понеделник пристигат нови над 270 000 ваксини, така че зелените коридори да продължават да действат като се изпълняват и ваксинационните фази“, разпореди премиерът Борисов на здравния министър.

Премиерът в оставка бе категоричен, че всяко количество ваксини, което се доставя у нас, следва да бъде разпределено по-най бързия начин и да бъдат ваксинирани желаещите. Борисов даде висока оценка на добрите резултати, постигнати от властите в битката с пандемията, докато при пълен локдаун и строги мерки други държави не отчитат подобни данни.

Още по темата
„Това, което ние постигаме, не може да бъде постигнато от голяма част от европейските страни, които са с много по-висок индекс на строгост на мерките“, отбеляза министърът на здравеопазването. Ангелов подчерта огромния интерес, който се наблюдава при зелените коридори за имунизация срещу COVID-19.

"Хубавата новина е, че този месец всеки понеделник пристигат по 274 000 дози от "Пфайзер" и последният ден – на 31 май, ще бъде доставено първото двойно по-голямо количество – 410 000 ваксини. По 36 000 ваксини пристигат всяка седмица и от "Модерна", изброи здравият министър.
Ангелов акцентира, че нуждите на българското общество по отношение на ваксините са напълно обезпечени. „Ако така продължаваме, с този темп на ваксинация до края на юни страната ни ще има колективен имунитет“, каза още министър Ангелов.

Премиерът Борисов изказа благодарност към Националния оперативен щаб, към ваксинационния щаб, към лекарите, медицинските екипи и всички служители на първа линия в борбата с пандемията, защото благодарение на денонощния им труд, икономиката ни също бележи добри резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие не знаете ли че сме първи по смъртност дори и без COVID-19? Високата смъртност сред българите не е от вчера и не се дължи само на вируса. Раждаемостта не може да компенсира многото умрели. Намаляваме с 50 000 всяка година.
34
6
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До разсмя ме: Не лъже ... може и сам да ги сметнеш правим по 32 хиляди а може би ще започнем и по 50 хиляди скоро. Почти 60 дни х 50 хиляди. .... Има и много хора които няма да искат да се ваксинират, но това е друг проблем ! Аз очаквам към края на юни да има огромно количество ваксини с много малко желаещи, но това си е за тяхна сметка :)
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колективен имунитет не се постига с 6% ваксинирани. Добре, че доста хора го преболедуваха и затова може да се постигне колективен имунитет към края на годината по естествен път, без ваксиниране.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 20то място в Европейския съюз или в Европа?
31
1
 
7
 
! Отговори
Браво преди 2 години
От вчера сме на 6 място по смъртност изпреварихме и Черна гора. Тиквун Бъл гар о уб иец може само да се гордее с това!
30
5
 
1
 
! Отговори
Бау преди 2 години
До разсмя метой брои тези, които го изкараха ... Продължавай да се смееш. :D
29
4
 
12
 
! Отговори
разсмя ме преди 2 години
Лъжеш Ангелов! Лужеш като за последно! Или пък не можеш да смяташ, което означава че си *** :)В момента ваксинираните с две дози за 250 000 човека, а колективен имунитет ще постигнем при минимум 3 000 000 ваксинирани с две дози.
28
5
 
3
 
! Отговори
Бау преди 2 години
"недоверчивият" *** вярва на всеки жълт сайт... ВСЕКИ :D
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мечти, мечти, мечти.Слагайте си ботокс, мокет на главата и ще станете като този мечтател!
26
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С ваксините короната се пренася по-лесно. Ваксините не убиват ковита и се улеснява заразяването и всеки момент може да мутира и разболее или по-бавно съсипва органите. Ваксините не са лекарство.
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 31Може да се пренасочат желаещите да се ваксинират към ваксина с една доза - сигурно има и такава. То така ще се забърза процеса и ние не желаещите ще сме с 0 дози
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президенката на бюро по труда в Кюстендил получи удар след корона зараза и умря.
23
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се ваксинират 70 процента от българите това може да доведе до значително намаляване на населението на тази страна.
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали беше 25 юли, сега края на юни. Дори и да успеят да набодат достатъчно балъци, нали ваксините са с 2 дози, минава време да се изгради " имунитет", с който ставаш безсмъртен. За по- малко от два месеца това няма как да стане. Всеки ден се говорят и пишат абсурдни неща, постоянно се рекламират тия " ваксини".
21
3
 
1
 
! Отговори
ддд преди 2 години
а рнк-то ваксини ли са? За един преател питам.
20
0
 
3
 
! Отговори
А дано, ама преди 2 години
Надали.
19
3
 
9
 
! Отговори
Неваксиниран преди 2 години
Айде ваксинирайте се по набързо че няма да ви чакам до края на юни!
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светла му памет.
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колективен имунитет до края на Юни, хахахааа. Да кажем че до тогава са 60 дни, по 30000 на ден са милион и осемстотин, плюс милион и половина до сега ваксинирани и преболедувал са 3 300 000. Колко са 70% на седем милиона се пита в задачата, ботокс?И това е в най добрия случай щото 30 000 на ден боцнати имаше само един път.
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя плещи глупости, които нямат НИКАКВА връзка с реалността. Абе тия се заразяват с лъжливост от Лойко Толупа явно...