70% ваксинирани през юли, лятото ще достигнем колективен имунитет

През есента отново трябва да се внимава, може да има скок на болните
68
70% ваксинирани през юли, лятото ще достигнем колективен имунитет
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През месец юли е напълно достижимо да имаме 70% ваксинирани срещу коронавирус хора. Това означава, че лятото ще бъде спокойно и ще можем да постигнем колективен имунитет срещу вируса. Това заяви математикът на Националния оперативен щаб проф.Николай Витанов пред Нова телевизия.

Още по темата

Хората, които са преболедували също имат имунитет, но на есен е възможно този имунитет да започне да спада, и тогава е възможно да има нови случай на заболели. Не е изключено също и хора посещаващи страни, в които има новите щамове да ги внесат у нас и тогава трябва да се внимава много, каза още проф.Витанов. Според него ваксинираните имат по-голяма защита срещу вируса, но при преболедувалите защитата спада по-бързо.

Дифузното разпространение на заразата спря във всички области на страната, както се очакваше, обяви още математикът. Данните за базовото репродуктивно число сочат, че здравната система у нас се разтоварва и активните случаи намаляват.

„Заразата се свива и ние вървим в добра посока. Като че ли по празниците не успяхме да пречупим тази положителна тенденция, но нека да изчакаме седмица”, добави математикът.

Проф. Витанов представи статистика, според която областите в страната са под критичната стойност и ситуацията е нормална.

„Винаги съм казвал, че ще си изкараме спокойно празниците. Ако случаите падат под 1 000, не сме успели да пречупим положителните сценарии. Ако не дойде нов щам, ще си изкараме едно спокойно лято”, смята той.„Като че ли се справихме с третата вълна, тя си заминава. Какво казва институтът „Роберт Кох” - че България излиза от зоната на опасност. Следователно, третата вълна си заминава”, коментира още математикът проф. Николай Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: имунитеткоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туберкулозата и Едрата шарка не са изкоренени с по една ваксина, а с години ваксиниране и преваксиниране. Що не се научите да четете, ам плюете някви теории на ляво и дясно все едно някой ви взема мнението на еднодневки на сериозно?Още не сме създали ваксина, която да трае вечно. Грипната трае още по-кратко. Я по-добре ги оставете тия неща на тези, които предпочитат да работят, а не зеят по секциите с коментари из разни новинарски сайтчета.
38
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо след 6 месеца ударно ваксиниране във богати държави се оказа, че тези, които са се ваксинирали през 1ви месец вече нямат антитела? Тоест, след 1 година ще се окаже, че повече от половината ваксинирани нямат антитела. Дефакто трябва първата половина да се ваксинира втори път. После след година и половина ще се окаже, че тези, които са ваксинира в периода месеци 6-12 също нямат антитела. В един момент ще се окаже невъзможно математически. Тоест, заразата ще продължи да се разпространява
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи да преместат София Прайд за август или септември,че вече ми липсват тия със шарените знамена..
36
2
 
10
 
! Отговори
Дезинфекал преди 2 години
Днес се ваксинирах и в резултат се поаках жестоко. Добре че вчера пих към литър ракия за пречистване иначе сигурно щях да умра от ваксината.
35
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да постигнеш стаден имунитет първо трябва да превърнеш хората в стадо - което в България вече е направено, така че сме на правия път.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Математически не е възможно - за да стигнем до 70 % до края на юли е необходимо на ден да се поставят над 100 000 ваксини, а от началото на ваксинационния процес досега среднодневно са поставяни около 5000.
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
70% са 2 милиона ваксинирани, което е една мечта дасеслучи до юли.Я пак сметни 70% от 7 милиона население? Дали не са 4,9 милиона? Дори да приемем че сме 6 милиона - пак са 4,2 милиона.При положение че имаме 0,8 милиона с една доза за 4 месеца ваксинация - как ще стигнем 4-5 милиона за още 2 месеца?!? Очевадно - никак.
32
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Англия и Израел защо не достигнаха колективен имунитет?
31
2
 
13
 
! Отговори
хах преди 2 години
Дупчи добитъка пфайзер, майзер, квото има.Като излезе нов щам и няма експериментални бъркочи, направо при ветеринарите взимайте ваксините на дакелите против бълхи и бой здраво.За по сигурно през месец праскайте по една.
30
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оле мале, майно ле, Ковид хапе много зле.Стрина Гина би ваксина и след седмица почина.А съседът Бай Иван, позитивен и засмяноня ден се ваксинира, посиня и колабира...Оле мале, майно ле, Ковид хапе много зле....
29
2
 
2
 
! Отговори
www преди 2 години
Към днешна дата хората ваксинирали се с поне една доза са 638 468. За вчерашния ден хората поставили си първа доза са 8719.
28
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При положение, че няма и 10% ваксинирани, на базата на каква математика ги изчисли 70-те процента през юли? На научно-фантастичната ли?
27
2
 
15
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
В качеството си на какъв се изказва и му препечатвате щуротиите, няма отдавна щаб, а не спира да лъже, явно бонусите му от боко си вървят.
26
2
 
12
 
! Отговори
Гаргамел преди 2 години
Според СЗО, към 7 май в България първа доза са получили 9.15%. Тези заблуждаващи новини за поставени ваксини включват първа и втора доза при тези, които са ги минали. Реално, 90.85% от българите все още не са се ваксинирали и естествено, сме последни в ЕС и на опашката в цяла Европа. Сърбите са на 25% ваксинирани, от които повече от 2/3 са ваксинирани с китайските ***, защото нямат достатъчно доставки на Спутник, АЗ и Пфайзер. Не само сме най-простите в ЕС, а и на Балканите!
25
3
 
8
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
И СЛЕД КОЛЕКТИВНИЯ ИМУНИТЕТ ЩЕ ДОЙДЕ КАМУНИЗМА
24
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега е ред на някой вирусолог да изкаже мнение за методите на решение на математическите уравнения.
23
9
 
19
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
как може да постигнеш Стаден Имунитет, за Пандемия, която Не Съществува?!
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
После и реваксина, после и децата, после и бебетата и така завинаги
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанов с каква ваксина се ваксинират?
20
6
 
10
 
! Отговори
ветеринарен лекар преди 2 години
не бива да се дават обещаващи прогнози- този вирус е нов и не може да се твърди на 100% неговото " поведение "