70% ваксинирани през юли, лятото ще достигнем колективен имунитет

През есента отново трябва да се внимава, може да има скок на болните
68
70% ваксинирани през юли, лятото ще достигнем колективен имунитет
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През месец юли е напълно достижимо да имаме 70% ваксинирани срещу коронавирус хора. Това означава, че лятото ще бъде спокойно и ще можем да постигнем колективен имунитет срещу вируса. Това заяви математикът на Националния оперативен щаб проф.Николай Витанов пред Нова телевизия.

Още по темата

Хората, които са преболедували също имат имунитет, но на есен е възможно този имунитет да започне да спада, и тогава е възможно да има нови случай на заболели. Не е изключено също и хора посещаващи страни, в които има новите щамове да ги внесат у нас и тогава трябва да се внимава много, каза още проф.Витанов. Според него ваксинираните имат по-голяма защита срещу вируса, но при преболедувалите защитата спада по-бързо.

Дифузното разпространение на заразата спря във всички области на страната, както се очакваше, обяви още математикът. Данните за базовото репродуктивно число сочат, че здравната система у нас се разтоварва и активните случаи намаляват.

„Заразата се свива и ние вървим в добра посока. Като че ли по празниците не успяхме да пречупим тази положителна тенденция, но нека да изчакаме седмица”, добави математикът.

Проф. Витанов представи статистика, според която областите в страната са под критичната стойност и ситуацията е нормална.

„Винаги съм казвал, че ще си изкараме спокойно празниците. Ако случаите падат под 1 000, не сме успели да пречупим положителните сценарии. Ако не дойде нов щам, ще си изкараме едно спокойно лято”, смята той.„Като че ли се справихме с третата вълна, тя си заминава. Какво казва институтът „Роберт Кох” - че България излиза от зоната на опасност. Следователно, третата вълна си заминава”, коментира още математикът проф. Николай Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: имунитеткоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз се ваксинирах лани. След първата доза започнах да решавам интегрални уравнения за хоби. След втората доза не виждам вече триизмерно, а само нули и единици. Сега отивам за трета доза и се надявам да се превърна в един прекрасен софтуер. Човек да си, не е модерно.
18
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сами да си слагате плюсове за да ви верваме, част от 'демократичните хуманитарни ценности' ли е?
17
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Към днешна дата по 2 ваксини имат 284 000 души. Това е около 4% от населението. Явно на тоя математик смятането не му е силна страна,. Няма начин за 2 месеца да стигнат 70%, да не говорим, че то няма и толкова желаещи
16
12
 
19
 
! Отговори
Хммм преди 2 години
Този трябва да бъде съден и наврян в затвора!
15
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кучето не лае,а мечката спи.Това каза,изкукалия професор от щаба.И в главата му се въртят едни 70%,на които само той си вярва.
14
23
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Към момента е невъзможно човек с нормална интелигентност да е склонен да се ваксинира. Просто е немислимо на фона на многообразието от ясна информация за безполезност и нищожно действие на псевдоваксините, за безбройни тежки странични ефекти, и вече залагат кукичката за следваща доза - понеже първата не работи. Просто осъзнайте, ако смятате че е добре за вас да се ваксинирате, значи сте невероятно наивен и нискоинтелигентен човек.
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германците се готвят есента за нова вълна и за това отложиха и Октоберфест - това говори достатъчно.
12
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като дойде бразилския тип и ви карат да се бидете всяко тримесечие доживот, ще ви видим ваксаджиите
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"да има нови случай на заболели."Ей, не го научихте това Й и това множествено число. Аман от неграмотността ви!
10
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
с по 500 човека на ден, до 3000 година може би
9
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"лятото ще достигнем колективен имунитет", а наесен пълен рестарт на ваксоманията, щото ще им е изтекъл срока на "действие", и ще са дошли "мутации" и бизнесът си е заложен за милиарди ежегодно все пак, айде да не се преструваме.
8
7
 
8
 
! Отговори
Д-р Пецкалов преди 2 години
До Доктор ТрайковШашав ли си ''докторе''?!
7
17
 
10
 
! Отговори
Мама Вики преди 2 години
Вчера се ваксинирах заедно с 4 годишните ми близнаци, няма странични ефекти.
6
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами ако не се химикализирам?ще наруша ли плана на елитЬ?
5
19
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата година по това време говориха абсолютно същото. И милиард ваксини да докарате няма да намерите повече от 10% желаещи в България. Това вече е пределно ясно и за всяко дете.Работя във фирма заедно с около 50 човека. Има само няколко ваксинирали се, останалите нямат намерение изобщо.
4
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са лъжи сега никой не се е ваксинирал, дори 5 процента няма от населението
3
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бройката на заразени и фатално покосени ще расте с любезното съдействие на алчните ресторантьорчета, предлагащи долнопробна храна с изтекъл срок на годност,приготвена некадърно, но за сметка на това на цени, надвишаващи западноевропейските аналози, укриващи данъци и налози, осигуряващи на минимална ставка служителите си - лакейска безполезна клика от келнери, бармани, наргилисти, хостеси/***/, сервитьорки/*урви/ крайно бездарни музиканти, да не забравяме и че там се разпрострянява дрога.
2
27
 
26
 
! Отговори
Доктор Трайков преди 2 години
Само вчера през нашето ДКЦ бяха ваксинирани над 179 деца на възраст от 2 до 16 годишна възраст, без никакви странични ефекти, ваксината на Астра Зенека е сертифицирано БЕЗОПАСНА. Препоръчвам!
1
30
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Британски учени успешно доказаха, че противниците на ваксинирането са хора с крайно ниска интелигентност, вярващи в световна конспирация, ***, ходещи по врачки, убедени в съществуването на духове и паранормални явления. Антиваксър значи ***! Ако всички бяха антиваксъри, щяхме да живеем в пещерите като скотове. Антиваксърът е враг на човечеството с крайно ограничени умствени способности.