70% ваксинирани през юли, лятото ще достигнем колективен имунитет

През есента отново трябва да се внимава, може да има скок на болните
68
70% ваксинирани през юли, лятото ще достигнем колективен имунитет
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През месец юли е напълно достижимо да имаме 70% ваксинирани срещу коронавирус хора. Това означава, че лятото ще бъде спокойно и ще можем да постигнем колективен имунитет срещу вируса. Това заяви математикът на Националния оперативен щаб проф.Николай Витанов пред Нова телевизия.

Още по темата

Хората, които са преболедували също имат имунитет, но на есен е възможно този имунитет да започне да спада, и тогава е възможно да има нови случай на заболели. Не е изключено също и хора посещаващи страни, в които има новите щамове да ги внесат у нас и тогава трябва да се внимава много, каза още проф.Витанов. Според него ваксинираните имат по-голяма защита срещу вируса, но при преболедувалите защитата спада по-бързо.

Дифузното разпространение на заразата спря във всички области на страната, както се очакваше, обяви още математикът. Данните за базовото репродуктивно число сочат, че здравната система у нас се разтоварва и активните случаи намаляват.

„Заразата се свива и ние вървим в добра посока. Като че ли по празниците не успяхме да пречупим тази положителна тенденция, но нека да изчакаме седмица”, добави математикът.

Проф. Витанов представи статистика, според която областите в страната са под критичната стойност и ситуацията е нормална.

„Винаги съм казвал, че ще си изкараме спокойно празниците. Ако случаите падат под 1 000, не сме успели да пречупим положителните сценарии. Ако не дойде нов щам, ще си изкараме едно спокойно лято”, смята той.„Като че ли се справихме с третата вълна, тя си заминава. Какво казва институтът „Роберт Кох” - че България излиза от зоната на опасност. Следователно, третата вълна си заминава”, коментира още математикът проф. Николай Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: имунитеткоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари