70% ваксинирани през юли, лятото ще достигнем колективен имунитет

През есента отново трябва да се внимава, може да има скок на болните
68
70% ваксинирани през юли, лятото ще достигнем колективен имунитет
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През месец юли е напълно достижимо да имаме 70% ваксинирани срещу коронавирус хора. Това означава, че лятото ще бъде спокойно и ще можем да постигнем колективен имунитет срещу вируса. Това заяви математикът на Националния оперативен щаб проф.Николай Витанов пред Нова телевизия.

Още по темата

Хората, които са преболедували също имат имунитет, но на есен е възможно този имунитет да започне да спада, и тогава е възможно да има нови случай на заболели. Не е изключено също и хора посещаващи страни, в които има новите щамове да ги внесат у нас и тогава трябва да се внимава много, каза още проф.Витанов. Според него ваксинираните имат по-голяма защита срещу вируса, но при преболедувалите защитата спада по-бързо.

Дифузното разпространение на заразата спря във всички области на страната, както се очакваше, обяви още математикът. Данните за базовото репродуктивно число сочат, че здравната система у нас се разтоварва и активните случаи намаляват.

„Заразата се свива и ние вървим в добра посока. Като че ли по празниците не успяхме да пречупим тази положителна тенденция, но нека да изчакаме седмица”, добави математикът.

Проф. Витанов представи статистика, според която областите в страната са под критичната стойност и ситуацията е нормална.

„Винаги съм казвал, че ще си изкараме спокойно празниците. Ако случаите падат под 1 000, не сме успели да пречупим положителните сценарии. Ако не дойде нов щам, ще си изкараме едно спокойно лято”, смята той.„Като че ли се справихме с третата вълна, тя си заминава. Какво казва институтът „Роберт Кох” - че България излиза от зоната на опасност. Следователно, третата вълна си заминава”, коментира още математикът проф. Николай Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: имунитеткоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
1
 
! Отговори
Аз смятам преди 2 години
Че колективен имунитет е достигнат вече! Не виждате ли че бройките падат всеки ден? На какви мерки се дължи това, когато мерки няма!?! Така е защото безсимптомно са изкарали вируса вече около половината от населението на страната. Заедно с половин милион диагностицирани и 200 000 ваксинирани, това е над 3 милиона и половина. Всъщност не толкова строгите мерки помогнаха да минем през вируса по-бързо.
58
2
 
13
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
Халллооооо... Къде ще ги намерите тези 70%, ба...??? Ще ги ловците с хайки по улиците, и насилствено да ги боцкате...!?!Те и тук в Германия, си правят такива сметки, че даже да ваксинират и децата ни след юли в училище.... Де бой де...!
57
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
при нас от 300ч във фирмата пожелаха и се ваксинираха 40 -45 ч другите не искат
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фейк нюз! Не се подавайте на провокацията на зионистите! Любезно им кажете "Не" на коктейлчето както правите досега и го хвърлете в кофата :))
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе-е-е-е-е-е-ееее.
54
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По някаква странна случайност обхвата на телефона ми и мобилния ми интернет са много по-бързи от както се ваксинирах.
53
1
 
5
 
! Отговори
Един888 преди 2 години
До Анонимен 43Не съм специалист, но тялото има и клетъчна памет. Въпросът явно не е да имаш постоянно висок брой антитела, а да си преболедувал (най-добрият вариант вероятно) заболяването и дори след месеци антителата да са на нула, при нова среща със същата инфекция (може би дори подобен щам / линия) тялото би трябвало да е в състояние заради клетъчната памет изключително бързо да съдаде анитетела и да се справи. Ивермектин, цинк, кверцетин, зелен чай, мед , коприва може да са от полза.
52
1
 
8
 
! Отговори
aa преди 2 години
ще достигнете колективна простотия да даже и колективна малоумщина.с нетърпениие очаквам *** да ходят с маски пред НДК при 40 градуса жега
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега колко процента са?
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сметки без кръчмар... още сега може да сме 70% направо кажете , че сме ги стигнали както и ще направите през лятото защото не мисля, че някой ви вярва, че ще се ваксинират 3 млн
49
2
 
8
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
Абе вие не може ли да се инжектирате и да не говорите... за какво е тая статия... боцкайте се колкото искате... тия дето не искаме и имаме законно оръжие ще се браним, не знам от кого, защото до няколко години боцканото стадо я го има, я не... прочетете първо какво е пандемия ама отпреди години, не от измисленото сегашно СЗО - 85% заразено население и прогресивно измиращи, след това е епидемия 40-45%...
48
1
 
2
 
! Отговори
??? преди 2 години
Интересно е как ще е на Сейшелите. Там имат вече 61% с две дози и 69% с една доза, като много ударно се ваксинират, едно че бяха зла, за да се оправят, но най-вече за да отворят за туристите. Само не е ясно там колко от случаите са на туристи? Може би всичките, а ние се заблуждаваме, че още не са се отправили.
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо колко са 70%?България е с 6,9 милиона население и 70% са 4 милиона и 830 хиляди човека. По две дози, това са 9 милиона 660 хиляди дози. Досега са поставили 922 хиляди дози и остават още 8 милиона и 738 хиляди дози. За да проработи напълно ваксината трябва да мине един месец след втората доза. Хайде смятайте кога ще стане това! При 30000 дози на ден, след 291 дни. За последните 14 дни са поставени 14674 дози средно на ден, общо 205431 дози за тези 14 дни.
46
1
 
8
 
! Отговори
Ник преди 2 години
Сега очакваме и пернишката врачка да изкаже мнение... откъде ги намирате тез' изкопаеми? кога посред лято има грип? тъпунгерлък отвсякъде. набийте му на тоя 2000000 вакситрови и ще го изпратим в последния му път имунизиран от тъпизъмъ.
45
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяко дете със съвсем начални познания по математика може да сметне, че с този темп на ваксиниране не може да се стигне до 70 % за два месеца и половина. Министъра лъже най-безочливо и после се чудят защо хората не вярват на здравните власти. Как да им вярваш като знаеш, че са закоравели лъжци?
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Математик извън щабаИ по 50 000 на ден няма да стане - до края на юли има 82 дни, по 50 000 на ден прави 4,1 млн. дози, т. е. 2 млн. ваксинирани с по две дози. Пак е много далече от 70 %, дори всеки ден без пропуск да слагат по 50 хил. ваксини.
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Камелия Цветанова е журналист, който не знае кога се пише И и кога - Й. Мразя тази нелепа грешка, която се среща все по-често сред необразованите, но поне в пресата си мислех, че пишат по-интелигентни хора.....
42
1
 
7
 
! Отговори
Математик извън щаба преди 2 години
За да се стигне 70%ваксинирани до края на Юли трябва да се ваксинират поне по 50хил.на ден вкл. Събота и Неделя. От утре. Как ще стане това при сегашните темпове които не са и наполовина?
41
1
 
7
 
! Отговори
555 преди 2 години
По-добрия вариант е скоро да излезе на бял свят ефективно лекарство против К19. Има такива индикации - ето например турски вирусолози са във втора фаза на изследване на молекулата монтелукаст , която не позволява на вируса да прониква в клетките и да се размножава. Между другото монтелукаст се продава в аптеките във вид на дражета, за деца от 6 до 12 години. Дано и финалната фаза на изпитанията бъде успешна .Пожелавам здраве за всички !
40
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се ваксинираме с вашите ваксини бе евроатлантически слуги.Имах желание да се ваксинирам с руската -ей така напук на пуделите , но сега няма.Предполагам и много други мислят като мен .Хипохондриците , дето се бият за ваксини и си мислят ,че ще им помогнат май почнаха да свършват.