Светла събота е, църквата почита Свети Йоан

Светлата седмица завършва с Томина неделя
Обновена: 8 май 2021 08:45 | 8 май 2021 08:26, Камелия Цветанова
10
Светла събота е, църквата почита Свети Йоан
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На шестия ден от Светлата седмица след Великден православните християни отбелязват Светла събота. Тази година празникът е на 8 май.

По църковния календар на Светла събота се почита Свети Йоан. Тъй като съботният ден е посветен на мъртвите, хората раздават червени яйца в памет на наскоро починали близки.

През този ден жените не бива да мият и да перат, за да не люти сапунената пяна в очите на умрелите. Те не кроят и шият дрехи, защото, който се облече с такава дреха, ще умре.

Светлата седмица завършва с Томина неделя, по името на св. ап. Тома, който единствен от дванадесетте апостоли на Иисус не повярвал на Христовото възкресение. В този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на Своите ученици, между които бил и Апостол Тома - един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение.

Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус. Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости.

Днес Църквата почита паметта на Свети апостол и евангелист Йоан Богослов.

Според Новия завет, Свети апостол и евангелист Йоан Богослов е един от първите апостоли, призовани от Христос за негови ученици. По-късно самият Иисус често повиква при различни знаменателни събития само трима от своите ученици - Йоан, брат му Иаков (Заведеев) и Петър. Именно Йоан е ученикът, на когото разпнатият Иисус поверява грижите за своята майка). Според ортодоксалното тълкуване, Йоан е и любимият ученик, който обляга главата си на гърдите на Христос по време на Тайната вечеря.

Извън записаното в книгите на Новия завет, преданието на християнската църква сочи, че Йоан е доживял до дълбока старост, като се е грижел за Богородица до самото ѝ Успение. След евангелските събития живее основно в Смирна и Ефес, а в края на живота си е заточен на остров Патмос, където пише знаменитото си "Откровение"Починал в 100 г от р.Хр.

Тъй като Свети Йоан Богослов е един от най-изявените Христови апостоли, под негово име съществуват множество творби, като именуването им идва за да бъде доказана една или друга теза по време на ранните християнски спорове, т. е. неговото име е привеждано за авторитет.

В канона на Новия завет са включени пет книги, чието авторство се приписва на Йоан - Евангелие от Йоан, три послания и апокалипсис. Съществуват различни датировки - например евангелието бива датирано между 63 и 98 г. сл. Хр. и според някои изследователи представлява т. нар. евангелие Q (quelle - на бълг. извор), на което се базират останалите. Според други апокалипсисът е не само най-ранната книга на Йоан, но и първата автентична книга на християнството Авторството на посланията не е оспорвано от никого.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: църквасветла събота
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
То и ти си несъществуващо
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Христос воскресе! :) Слава Богу за всичко! Слава на Св. Йоан Богослов и дано неговите молитви да имаме! Благодаря за интересната и полезна статия.
1
24
 
6
 
! Отговори
x преди 2 години
А аз почитам Мики Маус и Батман. Същото е. Все измислени несъществуващи герои.