Акциите на Градус паднаха с 10%, инвеститорите загубиха 24 млн.лв.

Дружеството е готово за пълна данъчна ревизия
154
Акциите на Градус паднаха с 10%, инвеститорите загубиха 24 млн.лв.

Инвеститорите в „Градус“ са ощетени с повече от 24 милиона лева заради твърденията в парламентарната комисия, уронващи престижа на компанията. Това се казва в съобщение на дружеството. След изявлението на бизнесмена Светослав Илчовски за „кухи фирми“ и увеличаване на оборота „с нашите пенсии“, акциите на компанията поевтиняха с десет процента.

Още по темата

“Градус” АД не може да допусне уронване на дългогодишно градения имидж на компанията и ощетяване на своите инвеститори, клиенти и доставчици, и е задължено и ще предприеме всички възможни правни действия за защита на техните интереси. Дружеството е готово за пълна данъчна ревизия и проверки от всички институции, пише в позицията.

В нея се посочва още:

„Относно твърдения за „кухи обороти и фиктивни сделки“:„Градус“ АД е формирано през декември 2017 г. чрез непарична вноска на дяловете и акциите на пет различни дружества–“Лора-2004“ ЕООД, „Жюлив“ ЕООД, „Милениум 2000“ ЕООД, „Градус –1“ ЕООД, „Градус –98“ АД Съгласно изискването на българското законодателство при непаричната вноска е извършена оценка на тези акции и дялове от трима независими оценители, назначени от Агенцията по вписванията. Във връзка с тази оценка, информация относно активите, оборотите и приходите на всички дружества от групата Градус е била предоставена на оценителите и е публично достъпна в Търговския регистър. От 2017 г. насам всички отчети на групата са одитирани и заверени без квалификация или резерви от реномирани международни одитори. Оборотите и сделките на групата подлежат на ежемесечни проверки от органите по приходите, информацията от които би могла да бъде изискана от компетентните органи. При нито една от тези проверки не е открито каквото и да е несъответствие или проблем със сделките,на което и да е дружество от групата. Всички сделки, сключени от тези дружества са реални, надлежно регистрирани в НАП и отчетени в съответствие с международните счетоводни стандарти във финансовите отчети на групата.За по-малко от три години от регистрирането си за търговия на Българска фондова борса до момента „Градус“ АД е разпределило дивиденти към акционерите си в размер на 40 439 045.86 лв. Дивидентната доходност е 9.22%, а след предложеното изплащане на дивидент, което предстои да бъде одобрено от акционерите през 2021 г. ще надхвърли 10.44%. По размер на реално разпределените дивиденти „Градус“ АД се нарежда сред водещите компании в България. Разпределението на подобен дивидент е категорично доказателство за генериране наустойчив оперативен модел и реален паричен поток. В качеството си на независим член на Съвета на директорите на „Градус“ АД, възложих изготвянето на справки за всички сделки със зърнени култури от 2017 г. до днес на групата. Информацията ще бъде публично оповестена в съответствие с приложимото законодателство към дейността на публичните дружества.
Относно твърденията за „акции без стойност и нереални цени“:Първичното публично предлагане на акциите на „Градус“ АД беше извършено през юни 2018 г. В него участваха над 1200инвеститора, включително международни инвеститори, банки, пенсионно-осигурителни и застрахователни дружества, частни фирми и стотици непрофесионални инвеститори. Публичното предлагане беше организирано чрез аукцион на Българската фондова борса. Това е най-прозрачният метод за публично предлагане, при който крайната цена се определя от пазарните участници, а не от „Градус“ АД. Трябва да се подчертае, че от листването си на борсата през юни 2018 г. до 5 май 2021 г., „Градус“ АД изпреварва представянето на водещия борсов индекс SOFIX с над 13%. В същото време, неверните изказвания, уронващи престижа на дружеството, доведоха до спад в цената на акциите, което ощети инвеститорите с реални 24.36 млн. лв. „Градус“ АД иска да увери своите инвеститори, че предприема всички необходими действия за защита на техните интереси.3.Относно твърдения за „завишени субсидии“; Дружеството спазва Директива (2007/43/EC от28.06.2007) на Европейския съюз за хуманно отношение към животните,за което получава компенсация за пропуснати ползи по установения ред, без привилегировано отношение. Компенсациите в България са едни от най-ниските в Европейският Съюз и твърденията за огромни суми са подвеждащи и неверни. Ако тези компенсации не съществуват, целият сектор селско стопанство в областта „Отглеждане на животни“, включващи бройлери, патици и свине, няма да може да бъде конкурентоспособен в световен мащаб. По програмата участват малкото компании в България, които успяха да оцелеят на фона на огромната конкуренция от чужбина, която е подпомогната от субсидии в пъти по-големи от тези у нас. Изнесената информация, че дружеството е получавало „завишени субсидии“ в размер 80 евро на кокошка е поредната лъжа, която лесно се доказва на база справки от „Министерство на Земеделието“ и счетоводна информация. „Градус“ АД е дълбоко обезпокоено от факта, че твърденията и откровените манипулации получават гласност и легитимация в българския парламент без да бъде направен какъвто и да е опит за установяване или дори проверка на фактите. Това подкопава не само доверието в определена компания, но и доверието в целия капиталов пазар и води директно до преки загуби за хиляди професионални и непрофесионални инвеститори за сметка на краткосрочни политически дивиденти.

“Градус” АД не може да допусне уронване на дългогодишно градения имидж на компанията и ощетяване на своите инвеститори, клиенти и доставчици, и е задължено и ще предприеме всички възможни правни действия за защита на техните интереси. Дружеството е готово за пълна данъчна ревизия и проверки от всички институции”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЪЛГАРИТЕ КАЗВАТ СБОГОМ НА СТРАНАТА НА СЪВЕТИТЕ! СТРАНАТА КОЯТО ГИ КРАДЕШЕ И ИМ ПЛАЩАШЕ СЪС СЪВЕТИ.
48
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 50Я отиди да работиш в тази хубава БГ фирма на Бай Иван Пилето,да видим колко ще издържиш?
47
5
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
До Калеко АлекоС дребни работи занимаваш хората.. интересното предстои хахаха земя, имоти, руснаци хаахаха сестра ти Галева е само дребна мишка в тази игра на "геополитика" водена от шапкари с промити мозъци и предателски възгледи.
46
3
 
9
 
! Отговори
МАНДЖАТА преди 2 години
До СТРАНДЖАТАЗавинаги се уволнява твоят Вожд!
45
3
 
7
 
! Отговори
не разбрал преди 2 години
Ама бай Ваньо Градуса и акции ли имал?!
44
12
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
СЪВЕТОФИЛСКОТО ПОКОЛЕНИЕ СИ ОТИВА ЗАВИНАГИ И ПЛЮЕ И КЛЕВЕТИ ЗА ПОСЛЕДНО.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време е да се предвиди отговорност на НС по ЗОДВ.
42
7
 
3
 
! Отговори
Само да напомня преди 2 години
Че ако всичко се окаже лъжа, освен фирмата, всеки един инвеститор и акционер може да заведе дело както срещу жичкаджията, така и срещу мая манолова, както и всички участвали в другарския съд.
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като Гербавата власт напълно падне ще излязат още по потресаващи разкрития.Националния предател Борисов всъщност ще се окаже, че е още по голяма руска подлооога от когото и да е било и е бил наясно със агентите на ГРУ и взривовете в Сопот.Тази *** твар всъщност е продал националните интереси за да остане на власт защото руснаците са го сплашили.Дано по бързо се отървем от тази примитивна твар и неговата банда.
40
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, нали разбирате че всяка фалирала бг фирма означава безработни българи! Кеф ви е че българи остават без работа за да може БСП да поохрани изтънелите олигарси ли? А пък ние си мислехме, че новите дошли да се грижат за работните места на хората! Верно сме ***!
39
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Експлоататорска фирма! А бай Иван Пилето най-мрази думата-плащам!
38
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е друго си е да си купиш пилешко от Турция, Кюстендил пак от там! А за олиото и да не говорим. Картофи, домати все от турско! Давайте, утре и хляба ще вкараме от там!
37
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КОНСТАНТИНОВНавремето имаше филм с незабравимия Луи дьо Фюнес"Крилце или кълка",в който показха производство на гумени пилета,риби и др.изкуствени храни.Изглеждаше,като фантастика и на никой не му се вярваше,че това може да се случи някъде по Света.Да,ама не! Взе,че стана!
36
2
 
17
 
! Отговори
георги преди 2 години
Тази Тиква много почна да се вмирисва
35
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Троловете на ГЕРБ заработва заплати. Но ние не сме толкова *** да не ви различим. Скоро и за вас няма да има.
34
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужасни пилета, не ги купав . Пример пример за лоша бг фирма.
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха каква данъчна проверка! Оня дето не си спомнял защото бил стар да каже за кюлчетата там е заровено кучето, а не да отклоняват вниманието към трета глуха.
32
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то това е целта, да станем олигархия от руски тип. Няколко милиардера и останалото бедни работещи. Какви да сме след като почнаха заплатите да ги вдигат с 0.6 процента, а като влезеш в магазина всичко е 20-30% нагоре.
31
28
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Не знам за Градус, но акциите на Мая Костинбродска паднаха още повече след този спектакъл на импровизиран "Народен съд" който вместо в интериора на някоя селска кръчма се разигра в сградата на Българският парламент от "Адвокатската колегия на сестрите Галеви" иззели функциите на Следствието, Съдът и Прокуратурата ... !!!
30
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Монте Карло Цеко Минев кюлчета Еврациииии топ манекенки яхти самолети *** герберски още повече ще почнете да вижте тези дни изчадияяяяя.