Как трябва да изглежда новият министър на културата?

Ириней Константинов: Театърът беше "и други" в карантината
Обновена: 10 май 2021 22:19 | 10 май 2021 22:08, Веселина Йорданова
11

На фона на пандемията от Ковид-19, театърът е едно от изкуствата, пострадали от създалата се социална, здравна и политическа криза. Как да спасим духа му?

"За предстоящото служебно правителство единствено няма предположения за министър на културата. Може би изборът е толкова важен, че колебанието е толкова дълго", каза с ирония директорът на театър "София" Ириней Константинов в студиото на "Денят ON AIR".

"Когато споменаваха различните периоди на карантината, никога не споменаваха театъра - той беше "и др." - "отварят/затварят барове, клубове и др." - аз ако бях представител на властта, бих го споменал със сигурност", добави Константинов.

По думите му всички са били ощетени, но публиката най-много се е блъскала между "отворено", "затворено" и разстоянието между два стола в театъра.

"Духът е най-важното във всяка една сфера, не само в нашата. Ние на сцената се чувствахме задължени да играем максимално отдадени. И публиката разбираше това и макар само 100 души, те ни отговаряха с усмивки зад маските", каза Константинов пред Bulgaria ON AIR.

На въпроса какъв трябва да е служебният културен министър, той отговори:

"Важното е да е творец по дух, благороден, широкоскроен. Много хора биха се навили - "господин за един ден", това е спомен за нещо случило се. Но не трябва само да изтъкваме това като суета. Това все пак е и отговорност. Ако е човек, съпричастен към културата, не може с лека ръка да реши проблемите, може да си създаде и врагове. Затова нека да аплодираме човекът, който би искал да се захване, защото е нужна много дисциплина и смелост", заяви директорът на Театър "София"

Той каза, че в парламента наблюдаваме едно представление.
"То размива времето, в което живеем. Едни хубави работни дни отминават, ние винаги гледаме с едно око телевизора и в момента малко се разбъркваме отвътре, но човек трябва да си гледа работата и да следи това, за което е призван. Не трябва човек да се обезкуражава, каквито и мисли да му минават през главата. Другото е обреченост", добави Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Тикволандия преди 2 години
Как трябва да изглежда? С брада, а може и с мустаци.
6
1
 
3
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
КВА КУЛТУРА У БЪЛГАРИЯ БРЯ ? КАДЯ Е ТАЗ КУЛТУРА ? ПА И МИНИСТЪР ИМА. СЕКИ ПЛЮЙ ,ФЪРЛА ФАСОВЕ,КОФИЧКИ ЗА КАФЕ НА УЛИЦАТА,ЦУВА КЪТ ХАМАЛИН,ПА ГРАЖДАНЯТА И *** ПРЕЗ ТЕРАСАТА. ЛАПЯААТА У СОФЕТО ЦУВАТ ПО УБАВО И ОТ МЕН.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте всички министри на културата на ГЕРБ.Е...новия министър не трябва да има нищо общо с тях.
4
1
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
Трябва да е историк или археолог. Стига с тия театрали, режисьори и художници. А Калин Вельов просто беше капака. Няма такъв ***!
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Културист.
2
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако може да се намаже на малкия пръст на Георги Йорданов, то ще е чудесен министър на този ресор
1
5
 
8
 
! Отговори
Хаджигенчо преди 2 години
Папа, Бабичкян- Далай лама, Тошко- културно масовик, Мая- Божество!