Радев: Регионът на Западните Балкани е от особено значение

Президентът участва във видеовръзка на страните от формата Б9
Обновена: 10 май 2021 22:29 | 10 май 2021 22:28, Веселина Йорданова
42
Радев: Регионът на Западните Балкани е от особено значение
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изграждането на надежден европейски стълб за сигурност и отбрана следва да е съобразено с развитието на НАТО. За гарантиране на адекватна защита е необходимо увеличаване на технологичната и индустриална независимост, както и идентифицираме на националните критични инфраструктури. Това заяви президентът Румен Радев днес във видеоконферентна връзка на високо равнище на страните от формата Б9, съобщиха от прессекретариата му.

В рамките на международния форум България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша размениха мнения и координираха свои позиции по въпроси от дневния ред на НАТО, преди провеждането на предстоящата през юни среща на върха на Алианса в Брюксел. Като специален гост във форума участва президентът на Съединените американски щати Джо Байдън, изказване направи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Държавните и правителствени ръководители потвърдиха общия ангажимент за модернизация на силите за отбрана, както и активното участие в изграждането на архитектура на сигурност, гарантираща стратегическа стабилност на европейския континент.

По думите на президента важно поле на съюзническите дейности продължава да бъде силната ангажираност с партньорите по цял свят. За България регионът на Западните Балкани е от особено значение, подчерта държавният глава. Румен Радев открои и ролята на Алианса в мисиите за управление на кризи в Афганистан, Балканите, Близкия изток и Средиземно море. Предизвикателствата пред политическата и икономическата стабилност в региона изискват задълбочаване на диалога, практическото сътрудничество и съдействие за укрепване на устойчивостта, подчерта още президентът.

В изключително важни моменти за нашата сигурност Алиансът успя да засили политическото си измерение и показа, че в днешно време сигурността не е само военна надеждност, а много повече, посочи Румен Радев. В своята история НАТО винаги е доказвал своята ефективност и сила чрез способността си да адаптира стратегическата си  визия и необходимите практически действия в съответствие с актуалните предизвикателства.

В тази връзка  българският държавен глава открои значението на стратегия "НАТО2030" за укрепване на глобалната ролята на Алианса и адаптиране към новите предизвикателства през следващото десетилетие.
Участниците във форума се обединиха около позицията че политиката на "отворени врати" на НАТО трябва да се запази и да бъдат подкрепени страните, които се стремят към пълноправно членство, да изпълнят необходимите условия за това.

По време на разговора на високо равнище беше приета и обща декларация, която очертава рамката на бъдещото партньорство  на страните от формата Б9 и готовността им да допринасят за реализирането на новата стратегия "НАТО2030".


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
карачанаков преди 1 месец
НАТО ВИНАГИ Е ДОКАЗВАЛ СВОЯТА ЕФЕКТИВНОСТ.......................леле майко какво ти се пише Гундяев и Решетников са бесни ще тизапалят вратлето.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отчита се на Москва даже и чрез медиите.:)))
29
3
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ победа преди 1 месец
ГЕРБ отново ще бъде първа политическа сила и то с много проценти напред. хората разбраха кой за какво се бори. Борисов отново ще управлява , наред с пратриотите, които ще се обединят и ще влязат в парламента. Чалгаря и Тошко Африкански се изложиха, хората разбраха, че те не са алтернатива на ГЕРБ.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На финала целия регион около Загорите най-вероятно ще е с промюсюлманска ориентация
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В момента изземват селскостопанския бизнес на България с политически бухалки.Най-вероятно това ще стане с парите на олигарсите в изгнание, но чрез арабски и д-р.чужди фирми и на финала глупавите олигарси ще бъдат принудени да продадат фирмите си на чужденците като така земята на България ще се изкупи от чужденци.
26
0
 
7
 
! Отговори
ВПАЧАТЛЕН преди 1 месец
Много дълбоко изказване!! Дълбоко гърло, голяма, дебела глав, голяма мисъл! Поклон!
25
0
 
5
 
! Отговори
малко надежда преди 1 месец
Калпава работа. Но идват избори ...
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Главатарите на партизанското движение в България са издирвания престъпник Божков и клепоухия руски еничap Радев.
23
2
 
10
 
! Отговори
ТОДОР Ж ,,,,,,,,,в преди 1 месец
ТОЗ КЛЕПОУХИЯ ,НИКОЙ НА ГО БРЪСНЕ ЗА С,,,,,,ВА , ДАЙ ! ДАЙ ! ЮМРУЧЕ !!ВЕНСЕРЕМОС !! Ф ,,,,,МАК ,
22
1
 
9
 
! Отговори
За кого бе преди 1 месец
За твоя приятел от Масква ли ?
21
0
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 1 месец
Свиленски, де тоя късмет
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С подобни речи, като "главен овенен" на народа, ще ни вкара в световната класация "Най-мъдрата нация".После ходи разправяй, че не е така. Loool
19
10
 
0
 
! Отговори
Сат Н преди 1 месец
Борисов е слаба ракия, отива си мърцина. Аз очаквах да направи преврат, а той...
18
0
 
16
 
! Отговори
Свиленски преди 1 месец
Баджанака взе да се мисли за Сталин..
17
0
 
16
 
! Отговори
Електра преди 1 месец
Кауна, взе да се взема на сериозно.
16
0
 
12
 
! Отговори
Електра преди 1 месец
Тоя ***, взе да се взема на сериозно.
15
0
 
8
 
! Отговори
Електра преди 1 месец
Тоя ***, взе да се взема на сериозно.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ми липсва реториката на Тодор Живков, но съчинителите на пасквилите, четени от този вожд са много афиф.Нещо като ъпдейт, нещо като слово изобщо като нищо на света.Уилиъм Сароян да почива в мир. Да влезе Еразъм Ротердамски с "Възхвала на Глупостта".
13
4
 
14
 
! Отговори
Резидент преди 1 месец
Този пак прави изказвания от рода: когато е ден е светло. Московски предател!
12
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ и ВМРОнаправи проблем в Южното крило на НАТО с Македония, Радев ще трябва да го реши