Европейският пазар на ток започва да се разширява към България

Обединяват се българската и гръцката борса на електроенергия
11 май 2021 10:19, Елка Василева
13
Европейският пазар на ток започва да се разширява към България
Снимка: архив, БГНЕС

Разширяването на европейския пазар на ток към България започва днес чрез обединението на нашата с гръцката борса на електроенергия.

През есента предстои обединение и с румънския пазар.

Това ще даде достъп до офертите за покупка и продажба на ток от цяла Европа, обясни пред БНР изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов.

„Ползите от пазарна свързаност са повишаване на конкуренцията, защото ще им както купувачи, така продавачи, повече, отколкото към момента. Което пък предполага и почти никаква възможност за упражняване на пазарна сила. Няма да има екстремни цени, защото броят активни оферти както купува, така и продава ще бъде доста по-голям. И най-вероятно цените в целия ЕС ще са все по-изравнени и по-изравнени предвид нарастващите обмени между държавите, когато това е възможно от гледна точка и на физическата свързаност“, каза Константинов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето за това сме в европейския съюз. Ако не слушате спираме тока, ако не слушате спираме хранителните продукти и така нататъка. Ибягахме от социализма да станем роби на капитализма и пестъпници с бели якички..
11
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
за нашите доходи плащаме наи скъпия ток в европа нали целта беше да има борсана излязат всички на светло и цената да падне то какво стана
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бацо се погрижи , за това - след като ликвидира белене и - южен потокВ скоро време - електроенергията ще стане лукс само за богатитеОстаналите ще се вьрнем на - свещи като вьв средновековието
9
3
 
9
 
! Отговори
Браво преди 2 години
България от производител на ток се превръща в консуматор. Чакайте после стандарт на живот - всичко внасяме.
8
2
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Цените ще се изравнят, ерго, в България ще станат като в Италия.Откъде електронът, създаден в АЕС "Козлодуй" ще знае, че трябва да стигне до мен?Откъде електроните, създадени в другите централи, ще знаят че не трябва да идват до мен?Ако аз и съседът купуваме от различни производители/доставчици, кой от тях ще се грижи за трафопоста?
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така ще се разшири ,че на стадото българско ще му се види тясно !
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Д-р Исняхаха...кой ви каза, че ще купувате ''евтино''...Такова обещание няма
5
1
 
13
 
! Отговори
Watchdog преди 2 години
Два до три пъти повишаване на цените у нас...Това практически ще се случи през следващите 3 до 5 години. Средната цена за домакинства по евростат е около 0.23 евро за Kw/h т.е. около 0.46лв за Кw/h към 2025г. Отделно ще се закриват ТЕЦовете и ще се въвеждат още субсидирани от потребителя ''зелени'' щуротии. Та 0.46лв е оптимистичната прогноза. Съвсем спокойно цената може да достигне и 0.60 лв...пазарно де...при пълна дерегулация, за каквото се настоява от началството в Брюксел.
4
1
 
11
 
! Отговори
someone преди 2 години
прекрасно ще внасяме ток яко и нашите централи една след друга ще закриват това е бъдещето.
3
3
 
17
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 години
И как ще се промени цената при положение, че трасето е едно и на един собственик? Или до моя дом ще има 150 кабела от 150 доставчика? Собственикът на трасето като си иска наем от 100 процента, кел ми файда, че купувам евтино, след като плащам транспорт скъпо.
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1Немците купуват ел.енергия от въглища от Полша, когато турбините и панелите са неефективни и също от ядрена енергия от Франция, ама иначе са много зелени.
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те сега ни се е__ ма___та!, Голем кеф, с български заплати да купуваме люксебургски или немски ток. Иначе на немците и французите им е лесно и изгодно. За това са го и прокарали. Аборигенски ток за жълти стотинки!