Грешката на Каролев била излизането му сам в планината

Май сме единствената държава в ЕС, която няма спасяване по въздух
11 май 2021 09:29, Ния Христова
26
Икономистът Владимир Каролев продължава да е с опасност за живота след инцидент в Пирин. Той беше издирван в продължение на 12 часа. Планинските спасители го откриха в тежко състояние.
 
Икономистът бе откаран в болницата в Разлог, където му бе оказана първа помощ. По-късно беше прехвърлен в "Пирогов". Научихме ли законите на природата и кои са грешките, които допускаме в планината?
 
"Сериозен проблем в планината са обективните опасности, които съществуват. Основният проблем е, когато ние допуснем някаква субективна грешка - всеки инцидент крие такава грешка. Първата и най-фрапантна грешка е излизането на Каролев сам в планината", коментира пред Bulgaria ON AIR доц. Александър Шопов от факултета "Обществено здраве, здравни грижи и туризъм" в Националната спортна академия.
 
Той посочи, че това е основно правило и не трябва да се нарушава.
 
"Няма кой да ви окаже помощ, няма кой да ви наблюдава. Той наистина е много подготвен, но и тези хора не са застраховани. Приятелите му са били в друга част на планината. Вторият сериозен проблем е лошата преценка, че в тази ранна утрин на този западен склон снегът е твърд", допълни доц. Шопов.
 
И подчерта, че слънцето огрява западните склонове покрай обяд.
 
"Вероятно ние сме единствената държава в ЕС, която няма спасяване по въздух. Румънците отидоха толкова напред. Това е много сериозен проблем и той е на дневен ред. Това ще бъде сериозно предимство за всички инциденти в планината. Дори локализирането на Каролев е било голям проблем. Той не е имал обхват, бил е сам, няма кой да подаде сигнал", категоричен бе доц. Шопов.
 
По думите му държавата трябва да обърне внимание на този проблем.
 
"Опасността е сериозна за хората, които участват в акцията. В някои случаи има опасност от вторична лавина, а те работят на терена. Планината е агресивна за хората, които непрофесионално излизат там. В тази част на сезона най-специфичното е големият температурен диапазон. В ранните часове те са отрицателни", добави експертът.
 
И отбеляза, че вече има приложение, което веднага ни локализира, но в планината много често няма покритие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Меди доганов преди 2 години
Естествено, че има хейт, от всичко най - много хората мразят - парашутисти като карлсончо и мен - догансончо и то не заради перките .!.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ни най-малко не харесвам Каролев,но все пак дано да се възстанови.Повръща ми се като гледам какъв хейт се въхри в този сайт.А с планината явно диванните философи са много запознати и много са препатили.Аз съм планинар от над 30 години, обикалял съм планини и в БГ и в чужбина и без да имам някакви особени постижения мога да кажа,че се справям прилично.Та моето мнени е че планината винаги е опасна,във всеки сезон, даже и лятото.Наивно е да се подценява,но всеки греши.Дано не е фатална!
11
0
 
1
 
! Отговори
Търсене преди 2 години
Търсил си го ,и си го намери.то голямо самочувствие беше.
10
1
 
6
 
! Отговори
българка преди 2 години
Това плямпало откога стана такава голяма клечка ?!? Чак министърът на здравеопазването ходи в Пирогов да се интересува за него, Балтов пък ходи да го вземе от Разлог.......Брей-брей-брей. С какво Каролев е по-различен от мен или от вас, защо за нас не се полагат такива грижи и здравнитя министър не ходи да се интересува от състоянието на другите болни в Пирогов ?!?
9
2
 
13
 
! Отговори
агент Камен преди 2 години
И да беше с някой пак щеше да се пребие защото е самовлюбен паун без грам мозък. Типични черти на агенти на ДС, останали ненаказани и забогатели по втория начин през прехода.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато много си повярваш почваш с глупостите!А от там с грешните решения и тежките последици!
7
2
 
17
 
! Отговори
43064 преди 2 години
Сега самонадеяният опитен планинар да заплати разходите по спасяването и лечението си. Не може от нашите пари да се пилее за безотговорни хора с изтънял иннстинкт за самосъхранение, но любители на силните усещания. Интересува ме какви застраховки си е направил именият икономист, коййто постоянно раздава напътствия.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сериозен проблем в планината са обективните опасности, които съществуват-------- Като чуя някаква такава глу пост и не ми се слуша повече. Ясно е, че човекът няма какво интересно да каже по темата. Имам лошото чувство, че пироговци ще си направят лоша шега с горкия Каролев. Прекалено големи права даде Тиквата на докторите и те много се настървиха.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който и да си,колкото и да имаш това в природата е без значение,там никой не е застрахован пък било то и известна личност. Истината е в това да не се предприемат излишни рискове и да спрем да бъдем препотентни независимо от скъпата екипировка която носим или богатият опит които имаме.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САМО В ХРИСТИЯНСКА СТРАНА ЧЕРНОТО Е БЯЛО
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не уважава планината бива жестоко наказван, това важи много за един особен тип хора които се мислят, че са над всичко.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добр дошли в България!Където битите спортисти, 'номинирани' актриси и самоубийците-планинари са на почит!
1
2
 
15
 
! Отговори
Менто преди 2 години
Грешките на надрусания изтрещялник са много, но още не е стигнал до чистилището, да него съдим!