ПСС: Ако имахме хеликоптер, Каролев щеше да е в болница 10 часа по-рано

Скрити камъни може да са причина за падането, смята Емил Нешев
11 май 2021 17:15, Анисия Иванова
106
ПСС: Ако имахме хеликоптер, Каролев щеше да е в болница 10 часа по-рано
Снимка: БГНЕС

Акцията по спасяването на икономиста Владимир Каролев би била по-лесна и бърза при наличието на хеликоптер. Това каза Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК).

Още по темата
Той уточни, че акцията е била животоспасяваща, но е могла да бъде и много по-щадяща, както за пострадалия, така и за спасителите при наличието на хеликоптер, но за съжаление такъв сертифициран хеликоптер за такава дейност в България няма.

"Бихме спестили по-голямата част от времето, от носенето, но пак казвам – най-важното е, че самият пострадал щеше да е много по-бързо взет от терена, там, където се е случило нещастието, и в рамките на час – час и половина общо от излитане на хеликоптер, дори и подаването на съобщение, щеше вече да е в лечебно заведение, нали си давате сметка, че става дума за 10-11 часа по-рано“, уточни спасителят.

Емил Нешев подчерта, че всички страни в ЕС разполагат с хеликоптер, а единствено Хърватия в момента е в процедура по откриване на такава служба, като е въпрос на месеци да заработи и там подобна система – HEMS. "България е единствената страна, която е далеч от момента, в който да знаем, че дори и в перспектива ще се случи нещо", посочи той.

"Трудно може да се каже какво се е случило с Владимир Каролев - вероятната причина са условията на терена", коментира Нешев пред "Фокус".

"Най-вероятно е било твърдо или склонът е бил почти заледен. Наличието на много скрити камъни в близост може да е причина за падането, може да е закачил камък, който не се вижда отгоре, и това да го е разбалансирало, но не можем да сме сигурни, уточни Нешев. Големият проблем е, че Каролев е бил сам", категоричен бе той.

"Винаги, когато отиваме в планината, трябва да подхождаме с респект и уважение", припомни Емил Нешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
5
 
! Отговори
Маке-ариец преди 2 години
Гане ходи пеш, а великите макеноднци арийци си цъкат с хеликотърче из необятните македонски марсиански територии < ФАКТ!
62
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 68Боце разпоредил, нема как един от двата ни хеликоптера да се отзове :)) Иначе тоз нема за какво да го съжалявам, мейби бих го съжалил ако го беха пратиха в Карлуково навремето :))
61
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПСС: Ако имахме хеликоптер, Каролев щеше да е в болница 10 часа по-раноИска Генчо пушка. А ако имаха телепортираха машина щеше да е 16 часа по-рано. А със машина на времето - нямаше да се стига до инцидента.Точно хеликоптер ни липсва, да летят с него за щяло и нещяло, за всеки турист отдалечил се от пътека да пусне една вода. И това да го плащаме всички ние. Да си направят една застраховка, застрахователя да си купи хеликоптер и готово. Който иска да го спасяват бързо да си плаща полицата
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми е жал за този лудия, казвам го в буквален смисъл :)) На откачен икономист който едва разбира от икономика но се пъчи с това..... :) Господ гледа ! :)
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кмъните са си там - камъните са си там
58
2
 
3
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
А кой е скрил камъните на пистата? Дали ще се разбере някога?
57
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питайте Боко,предлагали са два хеликоптера за болниците,той ги отказал!А под връх Тодорка има три лавини и морени, тоя е луд да кара там.Някои си мислят,че планината е разходка, аз израстнах в планината,дори тренирах алпинизъм, че не смея да ходя къде да е и как да е в планината,трябва да имате респект към планината и преди да ходите ,да изчетете поне един учебник по алпинизъм и инструкции,вкл. и медицински.
56
2
 
5
 
! Отговори
До 61 преди 2 години
Абе уййооо, между хеликоптер за височинни спасителни операции и тези които летят над магистрали и полета има 10 татри мозък разлика!!! И когато ти пратят планински хеликоптер да извозва ранени на магистралата край Чирпан, с какво ти е полезен у Пирин, бе ***!!Айде запознайте се малко с техниката и тогава пишете глупости!!!
55
3
 
7
 
! Отговори
До 59 преди 2 години
Румъния има 13 хеликоптера за планински спасителни операции?!?! Вярваш ли си?!?! Я провери пак!!!
54
1
 
4
 
! Отговори
до Бай Онзи преди 2 години
абе уййоооо, този хеликоптер спасява хора на всякъде при инциденти, ПТП, жп катастрофи пожари, наводнения
53
4
 
5
 
! Отговори
Nedo преди 2 години
Каролев ако имаше акъл изобщо нямаше да му е нужна болница! Ако, Ако, Ако .... ако имахме хеликоптер, ако не бехме 500г под турско робство, ако не бяхме 45 години под съветско робство! С какво ще се издържа този хеликоптер, екипажа и полетите му?!? С парите на тия дето събираме капачки за ковиози!Техника да лекуваме тия дето ходят по улицата нямаме,ще харчим за тия дето си правят кефа в планината!Да си правят клубове,да събират пари,да си плащат спасяванията и със совалка ако искат!
52
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питайте Баце защо нямаме а Румъния има 13. Единствено Русе по споразумение с кмета на Гюргево може да ползва един отрумънските и то пак през процедура за разрешенив от МО и мВнР.
51
7
 
8
 
! Отговори
Бай Онзи преди 2 години
Хайде ски маниаци купете си хеликоптер. Но с Ваши пари не с държавни. На мен хеликоптери и самолети не ми трябват. Много лесно се харчат държавни пари но трудно се събират.
50
2
 
9
 
! Отговори
SS преди 2 години
ааа, за хеликоптера питайте буда браселонски... или шкембе-войводата...Но и двамата сигурно ще запеят за славните F-16, които са платени изцяло, но едва ли ще ги видим
49
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако имахме хеликоптер-двамата починали ОТ СТЪЛБИТЕ щяха да са в болницата за 10 секунди, но понеже имама само ЖИПКА, която не може да се набира по стълби... имаме само повишена "ковид стъкмистика" по методология на Бай Шиле...
48
3
 
7
 
! Отговори
Какви хеликоптери? преди 2 години
Всеки лев похарчен за тоя анти българин е грешен
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЧК, вместо хотели и почивни бази да се бяха вразуми ли иотделили минимални средства поне за един хеликоптер. За хулене не, ами за презрениеса, че именно те са виновните да нямат хеликоптер.
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какъв *** ни е хеликоптер,нали си имаме самолети,само където не се знае КОГА?
45
0
 
7
 
! Отговори
БАЩа преди 2 години
му професор стоян каролев беше човек. да се чудиш на кого се е метнал тоя недоподстриган *** с голямата уста като на селски нужник
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен,играта е да се намърдатпо добре и по платени едни хора, от икъм спасителната служба.Имаше,цялопредаване за тях по една медия.Банкин, щеше да купи досега поне три,но се иска малко подход,викат муинтелигентност.Подай " кюлче",образноказано.Тонът беше назидателен.Е ,иаз да съм, няма да купя.Чакайте!!!Тактици сър.